Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: Τα πιο... κόκκινα κόμματα



Πλέον, ο ελληνικός λαός θα δει την τελευταία πράξη του έργου, που έχει τίτλο «κάθαρση». Ωστε να πάψουν να μιλούν για τα κόκκινα δάνεια οι κατεξοχήν κατακόκκινοι, άσχετα αν προτιμούν να αυτοαποκαλούνται γαλαζοπράσινοι.
του Γιώργου Χριστοφορίδη
Τον Ιούνιο του 2010, ένα μήνα μετά την ένταξη της χώρας στο πρώτο μνημόνιο, τα συνολικά κόκκινα δάνεια των ιδιωτών έφταναν τα 31,8 δισ. ευρώ. Μόλις 4,5 χρόνια μετά, το Δεκέμβριο του 2014, τότε που η ΝΔ ετοιμαζόταν να παραδώσει την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ και μετά την εφαρμογή δύο σκληρών μνημονίων, τα κόκκινα δάνεια έφταναν στα 97,7 δισ. ευρώ. Η αύξηση που καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία επί των γαλαζοπράσινων ημερών φτάνει στο 307%. Τριπλασιάστηκαν και βάλε, δηλαδή.
Από τότε, κυβερνά τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κλήθηκε να εφαρμόσει το δικό του (τρίτο) πρόγραμμα, με τη δική του λογική, που -καλό είναι να θυμόμαστε ότι- κατηγορήθηκε έντονα από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η ΝΔ ισχυριζόταν ότι, με τις αριστερές της ιδεοληψίες, η κυβέρνηση θα καταστρέψει την οικονομία. Πάντως, σήμερα, αφενός έχουμε 7 συνεχόμενα τρίμηνα με ανάπτυξη, αφετέρου καταγράφεται μείωση στα κόκκινα δάνεια κατά 14%, έχοντας πέσει στα 84,7 δισ. ευρώ (από 97,7 δισ. ευρώ).
Δηλαδή, εκεί που τα κόκκινα δάνεια έτρεχαν προς τα πάνω με ιλιγγιώδη ταχύτητα (307% σε 4,5 χρόνια), επί ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον μπήκε «φρένο» σ’ αυτή την ξέφρενη πορεία, αλλά έγινε και η ανατροπή. Πλέον, τα κόκκινα δάνεια μειώνονται. Αργά, ναι, αλλά και σταθερά. Και, μάλιστα, αυτή η καθοδική πορεία θα ενταθεί περαιτέρω με την επικείμενη ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Προκειμένου, όμως, να έχουμε την πλήρη εικόνα, ώστε να κρίνουμε καλύτερα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τι είχε συμβεί με τους προηγούμενους. Επί ημερών ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και επί των δικών τους προγραμμάτων, η πορεία των κόκκινων δανείων ήταν εκρηκτική:
* Τα επιχειρηματικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, επί ΠΑΣΟΚ-ΝΔ (2010-2014) εκτοξεύθηκαν στο 370%.
* Τα στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια την ίδια περίοδο εκτοξεύθηκαν στο 283%.
* Τα καταναλωτικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια διπλασιάστηκαν με τα δύο πρώτα μνημόνια (αύξηση στο 200%).
Αρα, όταν στην Ελλάδα μιλάμε για το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια, ξέρουμε καλά ποιοι θα πρέπει να σκύβουν το κεφάλι και να κρύβονται. Τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επί των ημερών των οποίων η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων χτύπησε κόκκινο.
Όπως κόκκινο χτύπησαν και τα δικά τους (κομματικά) δάνεια, τα οποία έχουν φτάσει σήμερα τα 370 εκατ. ευρώ και, φυσικά, αδυνατούν να αποπληρώσουν! Χρήματα τα οποία, στην ουσία, φορτώθηκε ο Ελληνας πολίτης και για τα οποία -σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες- έρχονται σύντομα διώξεις, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες.
Η εξεταστική επιτροπή της Βουλής ανέδειξε το μέγεθος του σκανδάλου, η Δικαιοσύνη προχώρησε στη δουλειά της και, πλέον, ο ελληνικός λαός θα δει την τελευταία πράξη του έργου, που έχει τίτλο «κάθαρση». Ωστε να πάψουν να μιλούν για τα κόκκινα δάνεια οι κατεξοχήν κατακόκκινοι, άσχετα αν προτιμούν να αυτοαποκαλούνται γαλαζοπράσινοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου