Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

«Ο,τι ήταν καλό για τη Γερμανία το 1953, είναι καλό και για την Ελλάδα το 2015″


«Ο,τι ήταν καλό για τη Γερμανία το 1953, είναι καλό και για την Ελλάδα το 2015″

Η μεγάλη ανάπτυξη της Γερμανίας οφείλεται κυρίως στο πολύ μεγάλο κούρεμα του χρέους της το 1953, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian«.
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η Ελληνική κυβέρνηση για την ελάφρυνση του χρέους της, περιέχονται σε ένα λόγο tου αμερικανού υπουργού επικρατείας Τζόρτζ Μάρσαλ που εξεφώνισε στο πανεπιστήμιοΧάρβαρντ στις 5 Ιουνίου 1947.
Στο λόγο του αναφέρθηκε σε ένα γενναίο πρόγραμμα οικονομικής ανασυγκρότησης της κατεστραμένης Ευρώπης του γνωστού «Σχεδίου Μάρσαλ».
Προκειμένου η Ευρώπη να μη στραφεί προς τον κομμουνισμό λόγω της δυστυχίας και έχοντας υπόψη τη πορεία τηςΓερμανίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο λόγω των δυσβάσταχτων τιμωρητικών οικονομικών μέτρων που της επιβλήθηκαν, οι ΗΠΑ διοχέτευσαν μέσα σε 4 χρόνια στην Ευρώπη 13 δισ. δολλάρια (σημερινά πάνω από 150 δισ.)
Ο λόγος δεν ήταν μόνο ιδεολογικός. Οι οικονομικά εύρωστες ΗΠΑ έπρεπε να βρουν αγοραστές για τα προιόντα τους.
Η Βρετανία έλαβε το 25% του προϋπολογισμού του Σχεδίου Μάρσαλ, η Γερμανία το 11% και η Ελλάδα το 3%.
Ομως η Ελλάδα ήταν εντελώς κατεστραμένη από την γερμανική εισβολή, την κατοχή, την αντίσταση, τααντίποινα και τον εμφύλιο.
Σχεδόν 8% του ελληνικού πληθυσμού των 7 εκατομμυρίων είχε σκοτωθεί, αριθμός 10πλάσιος του ποσοστού της Βρετανίας. Οι Γερμανοί απογύμνωσαν τη χώρα από ζωικό κεφάλαιο και από οτιδήποτε μπορούσε να μεταφερθεί. Δρόμοι, γέφυρες, σιδηροδρομικό δίκτυο, και λιμάνια όλα καταστράφηκαν.
Αλλά τα χρήματα ήταν μικρό μόνο μέρος της βοήθειας που έλαβε η Γερμανία από το Σχέδιο Μάρσαλ. Πολύ πιο σημαντικό ήταν το μεγάλο «κούρεμα» του χρέους της.
Τα αποτελέσματα της ριζικής αναδιάρθρωσης του χρέους της Γερμανίας ήταν άμεσα και εντυπωσιακά.
Στά μέσα της δεκαετίας του ’50 ενώ οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αγωνίζονταν να επιβιώσουν με χρέη που έφθαναν κοντά στο 200% του ΑΕΠ τους, η Γερμανία απολάμβανε σχέση χρέους προς ΑΕΠ μικρότερου του 20% (!)
Σε επίρρωση των επιχειρημάτων της «Γκάρντιαν», σημειώνουμε ότι,  η περικοπή των χρεών της Γερμανίας έγινε με τέτοιο τρόπο και σε τέτοια έκταση έτσι ώστε η χώρα και να αναπτύσσεται βελτιώνοντας διαρκώς το βιοτικό επίπεδο των πολιτών της και ταυτόχρονα να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.
Αποτέλεσμα;
To μεγαλύτερο μέρος του Γερμανικού χρέους διαγράφηκε και ό,τι απέμεινε διευθετήθηκε με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους όπως επιμήκυνση χρόνου εξόφλησης και χαμηλά επιτόκια.
Συγκεκριμένα:
α) Το χρέη διαγράφηκαν κατά 62,6%.
β) Τα επιτόκια ορίστηκαν από 0-5% με τα πρώτα 5 χρόνια άτοκα.
γ) Αποπληρωμή των χρεών που απέμειναν να γίνει σε εύρος 30 ετών.
Και το σπουδαιότερο:
δ) Η ετήσια αποπληρωμή του χρέους δεν μπορούσε να υπερβαίνει το 5% της ετήσιας αξίας των γερμανικών εξαγωγών.
Δικαίως λοιπόν σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν» ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι αυτό που ήταν καλό για τη Γερμανία το 1953, είναι είναι καλό και για την Ελλάδα το 2015.
ert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου