Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες



Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και θεσμών στις Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να σημειώνει ότι παραμένουν «σημαντικά χάσματα». Η ελληνική κυβέρνηση είπε «όχι» στις απιτήσεις του ΔΝΤ για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις αλλά και για αύξηση του ΦΠΑ. Η συνάντηση των διαπραγματευτικών κλιμακιών κράτησε μόλις 45 λεπτά.
 Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε είναι το γεγονός ότι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας είπε στους εκπροσώπους των θεσμών «σε μια διαπραγμάτευση και δίνεις και παίρνεις, εσείς δεν θέλετε να δώσετε τίποτα». Αναμένεται δήλωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με την οποία θα εξηγήσει την απόφαση της ελληνικής πλευράς.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως υπήρξε πρόοδος, οι συνομιλίες δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν επιτυχώς. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περικοπές ύψους 0,5 έως 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Πρόσθεταν δε ότι οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ελλιπείς και η οποιαδήποτε παραπέρα συζήτηση θα πρέπει τώρα να γίνει στο Eurogroup της Πέμπτης.
Η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις μέσω του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, διαμήνυσαν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες από την πλευρά τους τόνισαν ότι η ελληνική αντιπροσωπεία παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Με τον νέο σκληρό γύρο διαπραγματεύσεων να πέφτει στο κενό στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους συνεργάτες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά και εκπροσώπους των θεσμών, οι κυβερνητικές πηγές τόνισαν ότι οι ελληνικές προτάσεις σε κάθε περίπτωση ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει το δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό ζήτημα.
Παράλληλα, ξεκαθάρισαν ότι δεν θα γίνει δεκτό κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «το πείραμα αρκετά κράτησε».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ από την αύξηση του ΦΠΑ], μέτρα που δεν είναι αποδεκτά όμως από την ελληνική πλευρά, καθώς θίγουν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.
Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας, παρολάυτά σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Το στίγμα της ελληνικής πλευράς είχε δώσει άλλωστε από την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος σε κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου διαμύνησε ότι η Ελλάδα επιδιώκει βιώσιμη συμφωνία αλλίως θα πει ένα μεγάλο «όχι». Το πρώτο μικρό «όχι» φαίνεται να είναι γεγονός.

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου