Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Βόμβα Τσίπρα για «θεσμούς»: Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα



Από μία κλωστή με απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για τη χώρα μοιάζει και πάλι να κρέμεται η υπογραφή της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές μετά τις συνεχείς νάρκες του ΔΝΤ, την απαίτηση των «εταίρων» για λήψη και νέων επιπρόσθετων μέτρων που θα αυξήσουν κατά πολύ τον λογαριασμό των οκτώ δις. ευρώ και την διαπίστωση από το Μέγαρο Μαξίμου ότι αυτά πολύ δύσκολα θα περάσουν από τη Βουλή.
Υπό αυτά τα δεδομένα ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται την Τετάρτη εκ νέου στις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετάσχει σε σύσκεψη την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- μετά την διαπιστωμένη εμπλοκή από πλευράς του ΔΝΤ, το οποίο απειλεί να μη λάβει μέρος μεταξύ των άλλων και στη χρηματοδότηση του προγράμματος-, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία θα πάρουν μέρος η επικεφαλής του Ταμείου κυρία Κριστίν Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι.
Σύμφωνα με κυβερνηστικές πηγές ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλες, με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, αφησε να εννοηθεί ότι δνε θέλουν συμφωνία.
Η δήλωση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:
«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!
Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το ΔΝΤ επέμενε ως αργά την Τρίτη σε σκληρότερους όρους στο ελληνικό σχέδιο, αντιδρώντας στις προτάσεις της Αθήνας και χαρακτηρίζοντάς τες «υφεσιακές», προσανατολισμένες στους φόρους και ελλειμματικές στο σκέλος της περικοπής των δαπανών. Ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών υποθέσεων του Ταμείου μάλιστα κ. Πόλ Τόμσεν διεμήνυσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες, και με δεδομένες και τις πάγιες επιφυλάξεις του για τη βιώσιμότητα του χρέους, δεν μπορεί να συμμετάσχει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Μια τέτοια κίνηση έρχεται, ωστόσο, σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις του Βερολίνου και κυρίως του Β. Σόϊμπλε που έχει θέσει ως απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
Στόχος λοιπόν του πρωθυπουργού είναι, κατ΄ αρχάς, να επιχειρήσει να γεφυρώσει αυτές τις διαφωνίες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Δεύτερον, να κλείσει τα θέματα της δέσμευσης για το χρέος, για την οποία αντιδρά η Γερμανίδα καγκελάριος κυρία Άνγκελα Μέρκελ, αν και για την ελληνική πλευρά θεωρείται πλέον ως το «διαβατήριο» για να περάσει η συμφωνία από τη Βουλή και τον χρόνο της παράτασης της σύμβασης η οποία κατά τον επίτροπο επί των οικονομικών κ. Πιέρ Μοσκοβισί θα είναι έξη μήνες. Τρίτον, να επιχειρήσει να διασφαλίσει την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, όπως και η κυβερνητικός εταίρος κ.Πάνος Καμμένος, από την άλλη πλευρά, θέτουν όρους, προκειμένου να ψηφίσουν τη συμφωνία και δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι μπορεί να μην περάσει από τη Βουλή. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε επιφυλάξεις για το εάν η συμφωνία πρέπει να φθάσει τελικά στη Βουλή ή αν θα πρέπει να κάνει πίσω η ελληνική πλευρά.
Το χρέος είναι λοιπόν ένα από τα «κλειδιά» για την τελική έκβαση της μάχης και το θέμα της ελάφρυνσής του αναμένεται να βάλει εμφατικά, ξανά ο κ. Αλέξης Τσίπρας τόσο σήμερα στις Βρυξέλλες, όσο και αύριο στη νέα σύνοδο κορυφής, επιχειρώντας να μπει σφήνα στις διαφωνίες των πιστωτών.
Εκτός από την κ. Πάνο Καμμένο και ο επικεφαλής της Αριστεράς Πλατφόρμας κ. Π. Λαφαζάνης έθεσε ήδη τα τρία δικά του «προαπαιτούμενα», ζητώντας «τερματισμό της λιτότητας, ένεση ρευστότητας και βαθιά διαγραφή χρέους», ενώ σκληρά μηνύματα προς το Μαξίμου στέλνει, σύμφωνα με πληροφορίες και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία δεν αποκλείεται να «μπλοκάρει» τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας αν έρθουν στη Βουλή με ένα άρθρο και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.
«Αν θέλουμε να φύγουμε από αυτή την κρίση», υπογράμμισε εμφαντικά ο κ. Λαφαζάνης, « αν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο όπου θα ανακοπεί η ύφεση για να μπούμε σε μια νέα ανοδική τροχιά, ανακαμψιακή τροχιά, αν θέλουμε λοιπόν να οδεύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, χρειάζονται απαραιτήτως τρία πράγματα. Είναι πολλά που χρειάζονται, αλλά τρία πράγματα απαραιτήτως:
Πρώτον, να τερματιστεί η λιτότητα. Η λιτότητα είναι ότι πιο καταστροφικό για όλη την Ευρώπη, αλλά ειδικότερα για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Με μέτρα λιτότητας η Ελλάδα δεν μπορεί να δει το αύριο.
Το δεύτερο που χρειάζεται είναι μια ισχυρή ένεση ρευστότητας στην ελληνική  οικονομία. Ισχυρή ένεση ρευστότητας, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, με σαφή και καθαρή την παραγωγική και αναπτυξιακή κατεύθυνση και, βεβαίως, ισχυρή ρευστότητα για να χρηματοδοτηθεί με όσο το δυνατόν πιο ευνοϊκούς όρους η οικονομία.
Και το τρίτο που χρειάζεται απαραιτήτως, είναι η βαθιά διαγραφή του χρέους. Θα έλεγα, η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους».
http://www.hitandrun.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου