Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Financial Times: Τα βόρεια προάστια και η ελληνική ελίτ είναι οργισμένοι με την κυβέρνηση



Στην άλλη όψη της Ελλάδα στρέφει την προσοχή τους οι Financial Times. Όχι στις φτωχές συνοικίες, ούτε στην επαρχία.
Υπό τον τίτλο «Οι εύποροι Έλληνες είναι οργισμένοι με τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης» σημειώνει πως οι ελίτ της Αθήνας κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού.
 Η δημοσιογράφος της εφημερίδας, Χένρι Φόι, πήγε ως τα περιβόητα βόρεια προάστια και συνομίλησε με πολίτες που θεωρούνται μέλη της ελίτ.
Ο πρώτος της σταθμός ήταν το ξενοδοχείο Semiramis, σε μια βραδινή έξοδο όπου περιλάμβανε σαμπάνια, πούρα, πισίνες και με μια προσποίηση ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
 Ώρες νωρίτερα, € 1,6 δις ευρώ είχαν διαφύγει από τις ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η τράπεζα της Ελλάδας να ζητήσει από την ΕΚΤ επιπλέον οικονομική ενίσχυση 2 δις ευρώ».
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αυτό το πλήθος των Ελλήνων, που αποτελείται από ευκατάστατους επιχειρηματίες, πολιτικούς, ακαδημαϊκούς και κοσμικούς φαίνεται εκνευρισμένο από το γεγονός ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακροβατεί στην κόψη του ξυραφιού. Το ενδεχόμενο να κλείσουν οι αναλήψεις μετρητών και να τεθεί όριο στις αναλήψεις τους εξοργίζει ακόμη περισσότερο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι ευθύνεται για την επιδείνωση της οικονομικής κρίσης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα τους σώσουν».

 «Η κυβέρνηση είναι ανίκανη. Καταστρέφει τη χώρα. Είναι κομμουνιστές και δεν καταλαβαίνουν την πραγματικότητα», δηλώνει μια 40 χρονη τραπεζίτης, τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρξει το συντομότερο συμφωνία».
 Για την εύπορη ελληνική κοινωνία, η ζωή χωρίς το ευρώ είναι σχεδόν αδιανόητη. Το ενιαίο νόμισμα καθιστά ευκολότερο για αυτούς να στείλουν τα παιδιά τους για σπουδές στο εξωτερικό, να αγοράζουν ακίνητα και πολυτελή αγαθά οπουδήποτε στην Ευρώπη.
 Καθώς όμως η κρίση συνεχίζεται και κλιμακώνεται, μια άλλη κατηγορία ελλήνων, κυρίως υποστηρικτές της αριστεράς κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, εξισώνουν την παραμονή στο ευρώ με εξοντωτικές περικοπές των δημοσίων δαπανών και μεγάλες κοινωνικές ανισότητες.
Μέχρι τώρα, ένα μεγάλο μέρος της ελίτ της χώρας περιφρονεί και καταδικάζει τις ενέργειες του Τσίπρα και τον τρόπο που διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της χώρας.
«Όσοι έχουν λίγα ή πολλά για να χάσουν είναι πλέον φανερά ενοχλημένοι από την ελληνική κυβέρνηση» δηλώνει ο Πάτροκλος Κουδούνης, ιδρυτής μια εταιρείας συμβούλων.

 «Η εργατική τάξη αντίθετα, χωρίς χρήματα και άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν έχει τίποτα για να ανησυχεί» συνεχίζει ο Κουδούνης.
Ο φόβος για το τι θα μπορούσε να συμβεί από αύριο Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένων των προειδοποιήσεων για έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων έχει οδηγήσει πολλούς πλούσιους έλληνες να μετακινήσουν μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής περιουσίας τους στο εξωτερικό, ή να συσσωρεύουν σωρούς μετρητών στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με τραπεζικά στοιχεία, από το τέλος του Απριλίου έως σήμερα περισσότερα από 70 δις ευρώ έχουν μεταφερθεί σε τράπεζες του εξωτερικού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου