Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Ποιος μπορεί να πληρώσει 3,6 δις;



 Του Θεόφιλου Σιχλετίδη
Υποτίθεται ότι η διαπραγμάτευση μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των… θεσμών είναι τεχνικού τύπου και κάπως έτσι φτάσαμε χθες στο σημείο τα τεχνικά κλιμάκια των… θεσμών να ζητούν από την Αθήνα να μειώσει την κρατική ενίσχυση στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά 1,8 δις ευρώ και παράλληλα να αυξήσει τα δημόσια έσοδα κατά 1,8 δις ευρώ μεταφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες από τους χαμηλούς στον υψηλότερο συντελεστή του ΦΠΑ
Με απλά λόγια τα τεχνικά κλιμάκια των… θεσμών θέτουν ως προαπαιτούμενο για να υπάρξει μία συμφωνία η νέα ελληνική κυβέρνηση να εξαπολύσει ένα νέο κύμα λιτότητας με πολύ συγκεκριμένο στόχο το εισόδημα των συνταξιούχων, με άμεσα περιοριστικά μέτρα, του Κόσμου της Εργασίας και των κατώτερων μεσαίων στρωμάτων, με έμμεσες φορολογικές επιβαρύνσεις στην κατανάλωση προϊόντων και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης. Μπορείς και να πεις πως τα τεχνικά κλιμάκια των… θεσμών επιμένουν σε μία συνταγή ύφεσης που εκ του αποτελέσματος, των τελευταίων πέντε ετών, είναι αποτυχημένη σε κάθε επίπεδο και δεν δίνει καμία προοπτική η χώρα να βγει από το σπιράλ της καταστροφής της κοινωνίας και της οικονομίας της. Αλλά το θέμα μας δεν είναι εκεί και αυτό γιατί αυτού του είδους η διαπραγμάτευση δεν είναι τεχνικού τύπου.
Αν ήταν τα τεχνικά κλιμάκια των… θεσμών θα έμπαιναν στο κόπο να διερωτηθούν ποιοι μπορούν να πληρώσουν αυτόν το λογαριασμό των 3,6 δις ευρώ. Και όχι μόνο να διερωτηθούν αλλά και να αναζητήσουν κάποια εναλλακτική πηγή για τη χρηματοδότηση αυτού του… κενού. Για παράδειγμα, πέντε χρόνια τώρα έχουν ληφθεί εντελώς συγκεκριμένα μέτρα για τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων, του Κόσμου της Εργασίας και των κατώτερων μεσαίων στρωμάτων, ακόμα και των ανέργων! Αντίθετα κανένα συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει ληφθεί για τους εκατομμυριούχους, εσωτερικού και εξωτερικού, και αυτό δεν έχει να κάνει με τ' ότι τεχνικά δεν βγαίνει, αλλά με τ’ ότι ήταν μία πολιτική επιλογή στην οποία οι… θεσμοί επιμένουν  και τώρα παρόλο που έχουν απέναντι τους μία νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία κέρδισε τις εκλογές στις 25 του Γενάρη δεσμευόμενη ότι θα σταματήσει την επίθεση κατά των συνταξιούχων, του Κόσμου της Εργασίας και των κατώτερων μεσαίων στρωμάτων.
Οι… θεσμοί, και πιστεύω ότι αυτό έχει γίνει πλέον εντελώς ξεκάθαρο, δεν επιδιώκουν μία τεχνικού τύπου συμφωνία αλλά στο να ανατρέψουν τη νόμιμα και πρόσφατα εκλεγμένη νέα ελληνική κυβέρνηση και στη θέση της να επιβάλουν ένα «σχήμα» το οποίο θα συνεχίσει το αδιέξοδο, από κάθε άποψη, σχέδιο της φτωχοποίησης των πολλών. Οι πολλοί λοιπόν, αυτοί θα αποφασίσουν το τι θα συμβεί, που θα πάει ο… λογαριασμός, ποια Ευρώπη θέλουν και η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν έχει άλλη επιλογή από το να τους ακούσει.

alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου