Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Αλλάζει το κλίμα, “τα μαζεύουν” οι δανειστές – “Η Ελλάδα δεν έφυγε από την Ευρωζώνη, παραμένει μέρος της ΕΕ”


Αλλάζει το κλίμα, “τα μαζεύουν” οι δανειστές – “Η Ελλάδα δεν έφυγε από την Ευρωζώνη, παραμένει μέρος της ΕΕ”

“Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα μετά την εκπνοή του προγράμματος“, διαμήνυσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος του Eurogroup, το οποίο νωρίτερα απέρριψε το αίτημα της κυβέρνησης για παράταση του προγράμματος για ένα μήνα, ενώ επίσης διεκόπησαν και οι συνομιλίες για τη συμφωνία και ακυρώθηκε η χρηματοδοτική στήριξη.
Ο Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη δεύτερη συνάντηση -απόντος Βαρουφάκη-, τόνισε ότι οι ελληνικές αρχές θα χρειαστούν να πάρουν αποφάσεις και η ευρωζώνη θα παράσχει τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ θα ληφθούν και μέτρα που θα ενισχύουν τις οικονομίες της ευρωζώνης.
Ερωτηθείς αν είναι δυνατόν να συνεχιστούν οι συζητήσεις, είπε ότι “είμαστε ανοιχτοί”, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι “δεν είναι οι Θεσμοί που απέφυγαν μία λύση, είναι η ελληνική κυβέρνηση που αποχώρησε”.
“Η διαδικασία δεν έχει τελειώσει, πολλά μπορεί να συμβούν, πολλά σενάρια να επινοηθούν”, είπε, για να προσθέσει ωστόσο ότι “αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μονοπάτι που έθεσε το βράδυ, το πρόγραμμα βοήθειας θα εκπνεύσει”.
Και κατέληξε: “Το Eurogroup είναι έτοιμο να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή για να αναλάβει δράση. Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίζουμε την Ελλάδα ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος”.
Δηλώσεις
Από την πλευρά του, ο Β. Σόιμπλε είπε ότι “θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να αποτρέψουμε οποιονδήποτε κίνδυνο μετάδοσης” της ελληνικής κρίσης. Η Ελλάδα παραμένει μέρος της ευρωζώνης και της ΕΕ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο να συμπαρασταθούμε στους Έλληνες σε αυτή τη φάση”.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα συναντήσει “μεγάλες δυσκολίες μέσα στις επόμενες ημέρες”, διαβεβαιώνοντας πάντως πως η χώρα παραμένει “μέλος της ευρωζώνης”. Στο ίδιο ύφος και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί τόνισε ότι “η Ευρωζώνη μετράει 19 μέλη”.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ντομπρόβσκις είπε: Η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης. Το Eurogroup είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και την περαιτέρω ενδυνάμωση της Ευρωζώνης.
“Αυτό που συνέβη σήμερα δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έφυγε από την Ευρωζώνη” δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών ανά πάσα στιγμή, “πριν τις 30 Ιουνίου, στις 30 Ιουνίου, μετά τις 30 Ιουνίου”. “Ουδείς, πόσω μάλλον η Γαλλία, θέλει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη”, είπε, επισημαίνοντας ότι στο Eurogroup συζητήθηκε η ρευστότητα των τραπεζών, όχι το Grexit.
“Να συνεχίσουν το διάλογο κάλεσε Ελλάδα και Θεσμούς“, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο  Παντοάν.
“Η Ελλάδα είναι ένα πλήρες μέλος της ευρωζώνης”, υπογράμμισε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, ο οποίος τόνισε πως “δεν φοβάται για το ευρώ”.
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Έκτακτα μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ζητάει από την Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. “Το Eurogroup θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση της Ελλάδας”.

Πηγή: anatropionline.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου