Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Η Μέρκελ και οι καθαρίστριες



Αποδεικνύεται ότι κανείς απ’ έξω και άνωθεν δεν υποχρέωσε την προηγούμενη κυβέρνηση να απολύσει τις καθαρίστριες. Γιατί λογικά και πολλοί θα σκέφτηκαν πως για να το κάνει με τέτοιο πάθος όλο αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση, από κάποιον ήταν υποχρεωμένη.
του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη
Το Σεπτέμβριο του 2013, η προηγούμενη κυβέρνηση απέλυσε γύρω στις 600 καθαρίστριες που υπάγονταν στο Υπουργείο Οικονομικών. Είχαν προηγηθεί πολλές απολύσεις πριν και θα ακολουθούσαν και πολλές μετά, όμως οι καθαρίστριες του Υπ.Οικ. αποφάσισαν να μη το βάλουν κάτω επουδενί. Εκτός από όλα τα νόμιμα μέσα, πήγαν και την έστησαν έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Έγινε μεγάλο θέμα, έγιναν εκπομπές, δηλώσεις επί δηλώσεων, το πράγμα έφτασε κάποια στιγμή και σε φοβερή όξυνση, και όταν κάποια στιγμή πήγε και η Χάρις Αλεξίου και έδωσε συναυλία στο Σύνταγμα στο πλευρό τους- κάτι που οι ίδιες της το ζήτησαν και η Χαρούλα το αποδέχθηκε με χαρά -  άρχισαν πολλοί να βρίζουν και την Αλεξίου ότι το έκανε για να διαφημίσει τον καινούριο της δίσκο!!! Το τι ειπώθηκε εκατέρωθεν και ειδικά από τη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτή τη διαμάχη δε λέγεται. Και το πράγμα έφτασε σε ένα σημείο που ακόμη και κάποιοι που δεν επρόσκειντο στην πλευρά των καθαριστριών άρχισαν να το βρίσκουν αγριευτικό τουλάχιστον μια κυβέρνηση να κάνει επίδειξη πυγμής σε αυτές.
Μετά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, υποσχέθηκε ότι θα τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση να γυρίσουν στη θέση τους και προ ημερών ο πρωθυπουργός της χώρας, κος Τσίπρας, τις δέχθηκε στο Μαξίμου.
Κι εδώ αρχίζει το αστείο, ή μάλλον το τραγικό για την προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί ο κος Τσίπρας, μέσα σε όλα τα άλλα, τους είπε, όπως ανακοινώθηκε, ότι «Ακόμα και στη συνάντησή μου με την καγκελάριο, χωρίς να αναφερθώ εγώ σε εσάς, αναφέρθηκε αυτή σε εσάς και είπε ότι ήταν άδικο αυτό που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση σε εσάς».
Ο κος Τσίπρας ήξερε τι έλεγε. Δε μίλησε για κύκλους του Βερολίνου ούτε για κυβερνητικούς αξιωματούχους της γερμανικής κυβέρνησης, όπως θα μπορούσε να κάνει κάποιος πονηρά αν κάτι δεν ίσχυε. Ανέφερε τη γερμανίδα καγκελάριο και τα λόγια της, γνωρίζοντας ασφαλώς ότι σε περίπτωση που δεν έλεγε την αλήθεια σε δευτερόλεπτα η είδηση θα είχε φτάσει στα αυτιά της Μέρκελ και θα δεχόταν την αντίδρασή της. Που σημαίνει ότι όντως η δήλωση ανήκει στη Μέρκελ. Που σημαίνει πως κανείς απ’ έξω και άνωθεν δεν υποχρέωσε την προηγούμενη κυβέρνηση να κάνει αυτά που έκανε και να παίξει το παιγνίδι όπως το έπαιξε στη συγκεκριμένη περίπτωση. Γιατί λογικά και πολλοί θα σκέφτηκαν πως για να το κάνει με τέτοιο πάθος όλο αυτό η προηγούμενη κυβέρνηση, από κάποιον ήταν υποχρεωμένη. Και εδώ αποδεικνύεται περίτρανα πως όλο ήταν ένα πείσμα και μια επίδειξη πυγμής.
Μόνο απλό δε θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει όλο αυτό. Και φυσικά μόνο κακό, πάρα πολύ κακό, κάνει στην εικόνα της προηγούμενης κυβέρνησης και των κομμάτων που την αποτελούσαν. Δεν έπεσε στην αντίληψή μου κάποια αντίδραση από αυτά τα κόμματα, δηλ., τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό το γεγονός που προσωπικά θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό. Γιατί, ουσιαστικά αμαυρώνει θέσεις, πράξεις, δηλώσεις, πρόσωπα - ειδικά αυτά τα πρόσωπα που παραείχαν ανοίξει το στόμα τους σε αυτή την ιστορία, και που όλοι τα θυμόμαστε- και … και … και…
Νομίζω πως ειδικά η ΝΔ θέλει εκ βάθρων ανανέωση αν θέλει πραγματικά να πιστεύει πως μπορεί να ξαναπάρει κάποτε την εξουσία. Ανεξαρτήτως του κατά πόσον θα τα πάει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Το παρελθόν της παραγίνεται βαρύ μέρα με τη μέρα.
Και βέβαια συν όλα τα άλλα, αυτό με τις καθαρίστριες ελπίζω να έπεισε και τους πιο «απολιτίκ» πως μόνο με οργάνωση και αγώνα και μακρυά από τα κόμματα οι εργαζόμενοι μπορούν να βρουν το δίκηο τους αν πραγματικά το έχουν. Και μάλιστα με τη σφραγίδα της Μέρκελ!!!

thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου