Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Αν είχαμε Σαμαρά θα διαφωνούσαν οι θεσμοί μεταξύ τους;


Home

Τελικά έχουν δίκιο όσοι θεωρούν πως η κυβέρνηση οδηγεί τη χώρα στα βράχια, ενώ αντίθετα με μια άλλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία  θα είχαμε υπογράψει τη νέα συμφωνία και θα μπαίναμε στην τελική ευθεία της απογείωσης. 
Είναι τόσο προκλητικοί μάλιστα που το ομολογούν και οι ίδιοι,  βγάζοντας στη φόρα το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων. Το ΔΝΤ  λοιπόν φέρεται να  θέτει τις κόκκινες γραμμές τους στις μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα στο συνταξιοδοτικό και στα εργασιακά, ενώ έχει χαλαρές γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αν δηλαδή είχαμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση ΝΔ,ΠΑΣΟΚ,ΠΟΤΑΜΙ, θα γίνονταν δεκτό το mail Χαρδούβελη και οι προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και θα είχαμε συμφωνία με τον έναν από τους θεσμούς.
Η  Κομισιόν από την άλλη έχει κόκκινες γραμμές στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και συνεπακόλουθα στην μη διαγραφή του χρέους και χαλαρές γραμμές στις σκληρές μεταρρυθμίσεις όπως αυτές του συνταξιοδοτικού και των εργασιακών. Αν είχαμε λοιπόν πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2015 θα ήταν 4,5 δις –αφού θα είχε κάνει τις από πάνω μεταρρυθμίσεις- και θα είχε πάρει και το πιστοποιητικό βιωσιμότητας του χρέους, γιατί ο Ευάγγελος Βενιζέλος το είχε λύσει το θέμα με psi το 2012.
Δυστυχώς όμως μεσολάβησαν οι εκλογές της 25ης Φεβρουαρίου και ο κόσμος ψήφισε μια κυβέρνηση για να μην κάνει δεκτές τις κόκκινες γραμμές ούτε του ΔΝΤ, ούτε της Κομισιόν. Ψήφισε μια κυβέρνηση που για να πάρει μια μεγάλη και δύσκολη απόφαση θα προσφεύγει στο λαό. Σωστά λοιπόν λένε όσοι το λένε ότι «οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης είναι και κόκκινες γραμμές του ελληνικού λαού» και πως «από αυτόν κρίνεται και θα κριθεί το μέλλον αυτού του τόπου». Και πως αν δεν συνέβαινε αυτό δεν θα διαφωνούσαν οι θεσμοί μεταξύ τους. Αλλά τότε θα είχαμε Σαμαρά!

alterthess

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου