Τρίτη 26 Μαΐου 2015

«Παρών» ψήφισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τον διορισμό Ταγματάρχη


ert epitropi diafaneias

Με «παρών» από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και «όχι» από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή στο πρόσωπο του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη ψηφίσθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΡΤ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Μετά από μία εξαντλητική διαδικασία που κράτησε σχεδόν 10 ώρες, ο Λάμπης Ταγματάρχης δεν συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία των 15 παρόντων βουλευτών.
Η Επιτροπή έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτική για τον διορισμό του νέου δ.σ. στην ΕΡΤ, το οποίο θα αποτελούν ο Διονύσης Τσακνής ως πρόεδρος, ο Λάμπης Ταγματάρχης ως διευθύνων σύμβουλος και οι Μιχάλης Γρηγορίου, Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου, Νίκος Τρανός ως μέλη.
Πρώτη «βόμβα» από τη Ραχήλ Μακρή
Η πρώτη εσωκομματική «βόμβα» έπεσε στην επιτροπή Θεσμών από τη Ραχήλ Μακρή, η οποία καταψήφισε τους δύο από τους πέντε προτεινόμενους από την κυβέρνηση για το ΔΣ της ΕΡΤ.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε αρνητικά για τον κ. Λάμπη Ταγματάρχη, θεωρώντας «αποτυχημένο» το πέρασμά του από την ΕΡΤ και την κυρία Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου, καθώς δεν επείσθη ότι δεν είναι «βαφτιστήρι» του κ. Ταγματάρχη!
Συγκεκριμένα, η κυρία Μακρή ρώτησε την προτεινόμενη για το ΔΣ εάν αληθεύουν δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι την έχει βαφτίσει ο κ. Ταγματάρχης. Η κα. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει καμία σχέση και φυσικά δεν αποτελεί πνευματικό παιδί του προτεινόμενου για ΔΣ της ΕΡΤ. Ωστόσο, η κα. Μακρή δεν επείσθη και την καταψήφισε. Εκτός αυτού, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ικανοποιήθηκε από τις απαντήσεις που έλαβε από τον κ. Ταγματάρχη, τον οποίο επίσης καταψήφισε.
Η βουλευτής επικαλέστηκε άρθρο του κ. Ταγματάρχη, με το οποίο, σύμφωνα με την ίδια, «ήθελε να αποποιηθεί τις ευθύνες του, παίζοντας την κολοκυθιά, καθώς σε άρθρο του έλεγε ότι οι εργαζόμενοι και οι συνδικαλιστές ευθύνονται με τις απεργίες». «Πιστεύετε ότι για το μαύρο της ΕΡΤ φταίνε οι εργαζόμενοι;» ρώτησε η κα. Μακρή τον κ. Ταγματάρχη.
Ο δεύτερος είπε πως «δεν είναι δεοντολογικά ορθό να απομονώνετε φράσεις», ενώ εμφανίστηκε προετοιμασμένος, καθώς είχε μαζί του το κείμενο που είχε γράψει με αφορμή το κλείσιμο ενός έτους από το «λουκέτο» στην Αγία Παρασκευή. Με την παραίνεση μάλιστα της κυρίας Κωνσταντοπούλου, ο κ. Ταγματάρχης διάβασε λέξη προς λέξη το άρθρο που είχε γράψει στις 11.6.2014!
Ολοκληρώνοντας, σημείωσε ότι από όσα έγραψε φαίνεται καθαρά πως ο ίδιος έριξε τις ευθύνες στην τότε πολιτική ηγεσία και όχι στους εργαζόμενους. Στις επίμονες ερωτήσεις της Ραχήλ Μακρή παραδέχθηκε ότι οι συνδικαλιστές ορισμένες φορές ξεπέρασαν τα όρια.
Επίσης, η κυρία Μακρή ρώτησε για πιθανές ποινικές εκκρεμότητες του κ. Ταγματάρχη για την υπόθεση δικαιωμάτων των αγώνων Champions League. Ο ίδιος, απαντώντας, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία ποινική εκκρεμότητα και σημείωσε πως επι δικής του θητείας η ΕΡΤ έκλεισε καλύτερο «πακέτο» από από αυτό της προηγούμενης διοίκησης και με λιγότερα χρήματα.
Τέλος, αμφισβήτησε τα επιχειρήματα του κ. Ταγματάρχη περί πλεονασμάτων της ΕΡΤ κατά την παλαιότερη θητεία του, λέγοντας «Μελετώντας τα επίσημα στοιχεία, είδα ότι το 2012 δεν αναρτήθηκαν ισολογισμοί. Το 2011 υπήρξε πλεόνασμα που βασίστηκε στις μειώσεις μισθών και προσωπικού. Με αυτά τα στοιχεία καμία πολυεθνική δεν θα σας κρατούσε. Επομένως, η δέσμευση του πρωθυπουργού για αξιοκρατική διοίκηση δεν διασφαλίζεται. Γι' αυτό και εισηγούμαι αρνητικά, προκειμένου να προστατεύσω την κυβέρνηση, τους εργαζομένους και την κοινωνία».
Νίκος Φίλης: «Ψηφίζω θετικά για να μην δώσω μήνυμα αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό»
Την προσωπική του ένσταση για την επιλογή του κ. Λάμπη Ταγματάρχη ως διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ εξέφρασε ο κ. Νίκος Φίλης, ωστόσο επισήμανε πως υπερψηφίζει, προκειμένου να μην δοθεί η εικόνα αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση.
«Είμαι σε δυσχερή θέση. Παρακάμπτω τις προσωπικές μου απόψεις, καθώς εκπροσωπώ το κόμμα μου ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Η ψήφος είναι θετική γνώμη υπό δοκιμή και με πολλές αιρεσιμότητες. Θέλω να ανοίξει η ΕΡΤ άμεσα σε μια κρίσιμη στιγμή με τους εταίρους και δεν θέλω να δώσω μήνυμα ότι οποιαδήποτε δική μου διαφωνία είναι αντιπαράθεση με τον πρωθυπουργό ή την κυβέρνηση».
Η εξέταση της Ζωής
Έπειτα από επτά ώρες και τριάντα λεπτά συνεδρίασης ξεκίνησε τις δικές της ερωτήσεις η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου σημειώνοντας ωστόσο με νόημα πως «η διαφωνία δεν σηματοδοτεί σύγκρουση ή βαθύ ενδοκυβερνητικό ρήγμα αν και πολύ θα το ήθελαν τα δελτία ειδήσεων και ο κ. Πρετεντέρης».
Στο τέλος της συνεδρίασης η Πρόεδρος της Βουλής διέψευσε ότι υπάρχει διάσταση με το Μαξίμου χαιρετίζοντας την στάση του Πρωθυπουργού και του υπουργού Επικρατείας οι οποίοι δεν επεχείρησαν να την μεταπείσουν όσον αφορά την ψήφο της για τον Λάμπη Ταγματάρχη.
Για τον Διονύση Τσακνή, τον Μιχάλη Γρηγορίου και τον Νίκο Τρανό υπήρξαν 9 θετικές ψήφοι, 4 αρνητικές και 2 «παρών».
Για τον Λάμπη Ταγματάρχη 7 θετικές, 5 αρνητικές και 3 «παρών».
Για την Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου 7 θετικές, 6 αρνητικές και 2 «παρών».
Υπέρ ψήφισαν 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, Αλέξης Μητρόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Χαρίλαος Τζαμακλής, Βασίλης Τσίρκας, Νίκος Φίλης και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκος Νικολόπουλος.
Κατά ψήφισαν 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή (μόνο για τους Λάμπη Ταγματάρχη και Ελισάβετ Παπακωνσταντίνου), οι βουλευτές της Ν.Δ. Χαράλαμπος Αθανασίου και Γιάννης Τραγάκης, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας.
«Παρών» δήλωσαν
Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου για τον Λάμπη Ταγματάρχη. Απόντες από την ψηφοφορία ήταν οι βουλευτές της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Όλγα Κεφαλογιάννη.

ertopen

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου