Σάββατο 23 Μαΐου 2015

Μήνυμα Τσίπρα εντός και εκτός: Δεν υποχωρούμε σε παράλογες απαιτήσεις



Μήνυμα σε εξωτερικό και εσωτερικό έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Από το βήμα διεμήνυσε στους δανειστές αλλά και σε όσα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εναντιώνονται στο ενδεχόμενο μιας σκληρής συμφωνίας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις. 
Ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κυβέρνησή του έχει την στήριξη του ελληνικού λαού. «Παρά τις πιέσεις και την ομοβροντία των ΜΜΕ που δυστυχώς στην πλειοψηφία τους αποτελούν φωνή των δανειστών ο λαός στηρίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης. Τη στηρίζει γιατί εμπιστεύεται την ειλικρίνεια της. Γιατί είναι μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται στο δικό του όνομα. Γιατί αντιλαμβάνεται ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης υπάρχουν για πρώτη φορά δυο πλευρές».
«Οι αρχιτέκτονες του χειρότερου προγράμματος επιμένουν σε ακρότητες για να μην αποδεχτούν την αποτυχία τους. Ο παραλογισμός του Μνημονίου τελείωσε μια καλή με την ψήφο του ελληνικού λαού. Ο λαός έβγαλε εισιτήριο χωρίς επιστροφή κι εμείς δεν πρόκειται να τον γυρίσουμε πίσω» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Κατόπιν εξαπέλυσε έμμεση επίθεση, χωρίς να τον κατονομάσει, στον Γερμανό υπ. Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την τακτική του να λειτουργεί ως εμπρηστής κάθε φορά που διαφαίνεται συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.
«Θα παλέψουμε κόντρα στους διάφορους μεγαλόσχημους που παραδίδουν δήθεν μαθήματα ηθικής στον ελληνικό λαό. Δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τους προτείνουμε να συνταχθούν με αυτούς που παλεύουν πραγματικά για την εξεύρεση λύσης».
«Θέλω να στείλω ένα καθαρό μήνυμα. Όσοι μπορούν να συμβάλουν να το κάνουν, όσοι δεν θέλουν ας σιωπήσουν. Κάναμε βήματα προσέγγισης για να υπάρξει συμφωνία αλλά έχουμε και κόκκινες γραμμές. Δεν θα τις υπερβούμε όχι από ιδεοληψία αλλά λόγο κοινής λογικής» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «δεν υποχωρούμε σε παράλογες απαιτήσεις».
«Δεν συζητάμε σε καμιά περίπτωση την περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Θα επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις. Δεν αποδεχόμαστε περικοπές συντάξεων. Η εξυγίανση του ασφαλιστικού δεν θα γίνει με όρους εξαναγκασμού ή όρους περικοπών αλλά μετά από αναλογιστικές μελέτες» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Να είστε βέβαιοι ότι δεν θα αποδεχτούμε εξευτελιστικούς όρους ούτε για τον εαυτό μας, ούτε για την παράταξη, ούτε για το λαό» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια ανέφερε: «το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε στη χώρα και δυστυχώς κάποιοι από τους εταίρους υπερασπίζονται ακόμη είχε σκοπό να αποτελέσει έναν ανασχηματισμό της οργάνωσης της χώρας για μιας ελίτ. Το Μνημόνιο δεν ήταν οικονομικό λάθος. Ήταν συνειδητή επιλογή της εγχώριας ολιγαρχίας ώστε να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στους μισθωτούς, τους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, μισθωτούς».
Την ανατροπή της κατάστασης αυτής, ο Αλέξης Τσίπρας, την χαρακτήρισε «ιστορικό στοίχημα για τη μόνη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη». Τόνισε, ωστόσο, ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι μια «βιώσιμη συμφωνία» που θα περιλαμβάνει χαμηλούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, έσοδα από τη μεταφορά των βαρών στον πλούτο αλλά κι ένα γενναίο χρηματοδοτικό πακέτο που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη.
«Μια τέτοια συμφωνία θα αποτελέσει το κλειδί για να δώσουμε τον αγώνα που πρέπει μέσα στη χώρα και εναντίον της ελίτ που κατέστρεψε τον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Στο σημείο αυτό έκανε λόγο για λόμπι των υποστηρικτών της τρόικας στο εσωτερικό της χώρας που «είδαν τις περιουσίες τος να αυξάνονται ραγδαία από την μνημονιακή πολιτική.
«Εκτός από τη διαπραγμάτευση υπάρχει κι ένας ομόκεντρος αγώνας στον οποίο θα κριθεί η επιτυχία ή αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτός ο αγώνας έχει να κάνει με την προώθηση ενός διαφορετικού κοινωνικού μοντέλου» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση των ΜΜΕ απέναντι στην κυβέρνηση: «Οι ολιγάρχες βλέπουν τα συμφέροντά τους να απειλούνται γι' αυτό η στάση τους είναι λυσσαλέα απέναντί μας. Δεν είναι τυχαίες οι επιθέσεις από τα μέσα ενημέρωσης της διαπλοκής που καθημερινά βλέπουν είτε χειρότερο Μνημόνιο, είτε χρεοκοπία της χώρας, είτε πολλές φορές και τα δυο μαζί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν λογαριάζει τέτοιου είδους εκφοβισμό γιατί έχει εμπιστοσύνη στην κρίση του ελληνικού λαού».
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφερόμενος και πάλι στους ολιγάρχες ανέφερε: «Ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν ότι δεν πλήρωναν τόσα χρόνια. Όσο και να μας απειλήσουν δεν πρόκειται να αλλάξουμε στάση. Έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης. Είτε έτσι, είτε αλλιώς το δίκιο θα το επιβάλλουμε στο τέλος».
Ο Αλέξης Τσίπρας λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, λέγοντας με αυστηρό τόνο ότι «Η ΕΡΤ έχει καθυστερήσει. Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς άλλες κωλυσιεργίες και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας απέναντι στο λαό. Η ΕΡΤ επαναλειτουργεί, όχι για να πάρουν κάποιοι πίσω τις δουλειές τους, αλλά για να ανακτήσει ο λαός το αγαθό της ενημέρωσης».
Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις. Ο λαός εμπιστεύτηκε την Αριστερά και δεν πρέπει να τον απογοητεύσουμε. Είναι το μεγάλο στοίχημα. Έχουμε πολιτική και ηθική υποχρέωση να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα. Και θα το κερδίσουμε».

tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου