Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Οι τουριστικές «Μανωλάδες» πόσο ΦΠΑ να πληρώνουν;



Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφουν ξενοδόχοι και επιχειρηματίες του τουρισμού τις συνέπειες που θα έχει για την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος τους η προτεινόμενη αύξηση του ΦΠΑ, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για λουκέτα στην αγορά από την αδυναμία των μονάδων να αντέξουν επικείμενες φορολογικές επιβαρύνσεις.
του Πέτρου Κατσάκου
Σεβαστές και χρήσιμες οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις τους, αρκεί να συνυπολογιστεί πως οι λόγω επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται σε μια χώρα όπου η καταβολή του ΦΠΑ από τις τουριστικές επιχειρήσεις δεν ελέγχεται όπως θα έπρεπε, με αποτέλεσμα η φοροδιαφυγή να κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα, τόσο στην εστίαση, όσο και στη διαμονή. Μην ξεχνάμε δηλαδή ότι ζούμε σε μια τουριστική χώρα όπου ο κάθε ξενοδόχος, πέρα από την υποχρέωση δήλωσης και καταβολής του ΦΠΑ, διαμορφώνει τις τιμές του με βάση τη ζήτηση αγοράς, την ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρει, το ξενοδοχειακό προϊόν που διαθέτει και βέβαια το κόστος προμηθειών που έχει. Κάνουν λόγο για λουκέτα και επερχόμενη μείωση θέσεων εργασίας οι εκπρόσωποι ενός κλάδου όπου επικρατεί το απόλυτο εργασιακό χάος καθώς πίσω από τα «ρεκόρ» αφίξεων των τελευταίων χρόνων κρύβονται επιμελώς απλήρωτοι και ανασφάλιστοι εργαζόμενοι και πίσω από κάποιες ρεσεψιόν υπάρχουν και «μικρές Μανωλάδες».
Σύμφωνα με τα στοιχεία του «καλού» 2014, στο 50% ανήλθε η ανασφάλιστη εργασία στον κλάδο του επισιτισμού και των τουριστικών επαγγελμάτων, καθώς υπολογίζεται ότι οι εργαζόμενοι που δούλεψαν χωρίς να είναι ασφαλισμένοι ήταν περισσότεροι από 230.000 άτομα. Ήταν πριν λίγους μήνες, όταν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι σε ξενοδοχεία της Εύβοιας έπεφταν στη θάλασσα για να μην τους εντοπίσουν οι επιθεωρητές εργασίας, δείγμα κι αυτό της ευημερούσας τουριστικής μας βιομηχανίας. Σε έναν κλάδο όπου η απλήρωτη εργασία παίρνει διαστάσεις επιδημίας κάθε χρόνο, με επιχειρηματίες να κρατούν απλήρωτους εργαζόμενους μέχρι και 12 μήνες, κάποιοι μιλούν για ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος που είναι βασισμένο στην απλήρωτη, την ανασφάλιστη και τη μαύρη εργασία, που έμαθε να επιβιώνει στην αγορά άνευ καταβολής φόρων.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, τα μέλη του τουριστικού κλάδου, απευθυνόμενα στην κυβέρνηση, τονίζουν ότι «είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν για ακόμα μια χρονιά την ελληνική οικονομία, συμβάλλοντας στον βαθμό που τους αναλογεί στα έσοδα του κράτους», χωρίς όμως να πουν λέξη για τα απλήρωτα μεροκάματα, τα ανύπαρκτα ένσημα και τον ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε ποτέ. Φαντάζομαι, τη σχετική ανακοίνωση θα την έχουν προσυπογράψει και οι ιδιοκτήτες των 22 μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων της Ρόδου που παρά την πληρότητα του 2014 έχουν απλήρωτους μέχρι σήμερα 2.000 με 2.200 ξενοδοχοϋπαλλήλους.

- http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου