Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Άνοιξαν υπό τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων, μόνο οι «μεγάλοι»


DDSS6934

Κλειστά παρέμειναν χθες σχεδόν όλα τα εμπορικά καταστήματα της Κέρκυρας υπακούοντας στην πρόταση των συνδικαλιστικών τους οργάνων, ενώ από τα μεγάλα πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ κάποια επίσης παρέμειναν κλειστά.
Η πρώτη από τις 7 Κυριακές του χρόνου που με νόμο οι εμπορικές επιχειρήσεις πλέον θα μπορούν να ανοίγουν πανελλαδικά, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, στέφθηκε από επιτυχία κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), την ώρα που στην πλειονότητα των νομών, η κυριακάτικη αργία τηρήθηκε στο έπακρο!
Υπάκουσαν στην προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου
Η απόφαση τόσο του Εμπορικού Συλλόγου όσο και του Επιμελητηρίου να προτείνουν στα μέλη τους να μην ανοίξουν αυτή την Κυριακή, υιοθετήθηκε από την συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, ενώ ακόμα και η εικόνα των «μεγάλων» του χώρου που άνοιξαν ήταν –όσον αφορά την κίνηση και τις πωλήσεις- μάλλον αποκαρδιωτική.
Την άρνηση της μεγάλης μερίδας των καταναλωτών να ψωνίσουν χθες, βοήθησε ίσως και ο καλός καιρός αλλά και η λιτανεία του Πρωτοκύριακου που ώθησε τους Κερκυραίους να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και να πιουν έναν καφέ στα κεντρικά σημεία της πόλης, παρά βγαίνοντας «καταναλωτική» βόλτα, να ξοδέψουν από τον μειωμένο τους οικογενειακό προϋπολογισμό.
Διαμαρτυρία από τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και το ΠΑΜΕ
Στην Κέρκυρα, άνοιξαν τα σούπερ μάρκετ αλλά με διαφορετικά ωράρια το καθένα (άλλα στις 11 μέχρι τις 3, άλλα έως τις 6 το απόγευμα) καθώς και πανελλαδικά πολυκαταστήματα, κυρίως με αντικείμενο ηλεκτρικά είδη και τεχνολογία.
Μάλιστα, σε επιχείρηση η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία του υποκαταστήματός της στην Κέρκυρα μόλις τα τελευταία 24ωρα για πρώτη φορά, καθώς και σε πολλά σούπερ μάρκετ, μέλη του ΠΑΜΕ και του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Τεταμένο το κλίμα πανελλαδικά
Το κλίμα ήταν τεταμένο στις εισόδους πολυκαταστημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας:
Στα Ιωάννινα, προκλήθηκε "θερμό" επεισόδιο σε κατάστημα, με μέλη του ΠΑΜΕ να διαπληκτίζονται με πολίτες. Οι πρώτοι διαπραγματεύονταν με τον διευθυντή, όταν πολίτες θέλησαν να μπουν στο μαγαζί για να κάνουν τα ψώνια τους. Τα αίματα άναψαν και κλήθηκε η αστυνομία, με αποτέλεσμα λίγη ώρα αργότερα το κατάστημα να κατεβάσει ρολά.
Στην Πάτρα, εργαζόμενοι απέκλεισαν τις εισόδους πολυκαταστημάτων με αυτοκίνητα ενώ μέλη του Εμπορικού Συλλόγου έκαναν "περιπολίες" στο κέντρο της πόλης και όταν έβλεπαν ανοικτό μαγαζί, άρχιζαν ομαδικά να σφυρίζουν.
Στη Θεσσαλονίκη οι έμποροι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας για το άνοιγμα των καταστημάτων τη συγκεκριμένη ημέρα αλλά και για τις άλλες έξι Κυριακές του χρόνου, στο Ηράκλειο της Κρήτης, μέλη του Εργατικού Κέντρου εμπόδισαν εργαζόμενους σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ να μπουν μέσα ενώ στην Καλαμάτα, μέλη του Εργατικού Κέντρου και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων καλούσαν τους πελάτες να αποχωρήσουν από ανοικτά καταστήματα και να τους προέτρεπαν να μην ψωνίσουν.
Δεν επιβεβαιώθηκαν οι πανελλαδικές προσδοκίες της κυβέρνησης...
«Σήμερα οι πόλεις μας άλλαξαν εικόνα. Οι καταναλωτές αγκάλιασαν τόσο την ιδέα για τα καινούργια εκπτωτικά δεκαήμερα όσο και για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή. Κάναμε λοιπόν πολύ καλά που δεν ακούσαμε αυτούς που φοβούνταν το καινούργιο» δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης με αφορμή την σημερινή πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων.
Άλλη εικόνα όμως παρουσίασε για την πανελλαδική λειτουργία των καταστημάτων ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, ο οποίος υποστήριξε ότι στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες βοήθησαν στην επισκεψιμότητα του κέντρου και τις αγορές συγκεκριμένων περιοχών αλλά οι πωλήσεις της Κυριακής ήταν περιορισμένες και χαμηλότερες των πρώτων δύο ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ο Β. Κορκίδης πρόσθεσε: «Από τη πληροφόρηση που έχω για τη προαιρετική λειτουργία της πρώτης Κυριακής είναι ότι η εμπορική κίνηση των καταστημάτων ήταν αυξημένη μόνο στο κέντρο της Αθήνας της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Γλυφάδας. Σε γενικές πάντως γραμμές τα κυριακάτικα αποτελέσματα δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των καταστηματαρχών, σε αντίθεση με το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, που η κίνηση ήταν αυξημένη κατά περίπου 30% σε σύγκριση με την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των "μίνι" φθινοπωρινών εκπτώσεων».

CORFUPRESS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου