Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Κάντε εκλογές μετά το τέλος του κορονοϊού. Εάν τολμάτε…



Οι δημοσκοπήσεις σήμερα είναι της αρρώστιας, του φόβου και του καταναγκασμού. Ο πρώτος άνεμος που θα φυσήξει θα τις διαλύσει.
του Ορέστη Μεταξά
Ο κορονοϊός εκδηλώθηκε στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες και τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, πολύ πιο ήπιος. Με πολύ μικρότερη διασπορά. Για συγκεκριμένους οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενημερώθηκε εγκαίρως για τις συνέπειες του κορονοϊού, άκουσε τους ειδικούς επιστήμονες, συμμορφώθηκε στις συμβουλές τους, πήρε αρκετά νωρίς τα απαιτούμενα μέτρα και σήμερα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η αλήθεια.
Το τελευταίο δίμηνο τα γεγονότα στην Ελλάδα ήταν πολύ έντονα και πυκνά. Ξεκίνησαν με την εισβολή των ΜΑΤ στην Χίο και την Λέσβο. Το αποτέλεσμα γνωστό. Η κακήν-κακώς εκδίωξη των ηττημένων ΜΑΤ από τα νησιά. Το προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη σκιάστηκε. Μουτζουρώθηκε. Αμέσως μετά ήρθε η «μάχη» του Έβρου. Ήταν η ευκαιρία που έψαχναν η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Για να ξεχαστεί ο εξευτελισμός των ΜΑΤ κι η ανικανότητα της κυβέρνησης. Στα σύνορα παίχτηκε μια επική ταινία. Μια Ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Τζέιμς Πάρις. Στον ρόλο της υπολοχαγού Νατάσας και του Κώστα Πρέκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το έθνος ξέχασε το πρόσφατο δράμα των ΜΑΤ. Άλλαξε σελίδα. Τα καλοταϊσμένα, καλολαδωμένα κανάλια, κάλυψαν τα γεγονότα με δραματικό και επικό τόνο. Ανταποκρίσεις από το μέτωπο. Επικολυρικές περιγραφές. Επιτέλους ένας εθνικός ηγέτης ανέτειλε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Κατόπιν έφτασε ο κορονοϊός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από αρχιστράτηγος του Έβρου, έγινε ο αρχιστράτηγος κατά του COVID -19. Συνεχή διαγγέλματα. Μένουμε σπίτι. Η Ελλάδα εκσυγχρονίστηκε. Ξαφνικά πέρασε στα χρόνια του cocooning.
Καπάκι ήρθαν κι οι δημοσκοπήσεις. Θριαμβευτικές. Απίθανες. Ο Κυριάκος παίζει μόνος. Ο άχαστος Κυριάκος. Το μεγάλο πρόβλημα του Κυριάκου είναι ότι δεν έχει αντίπαλο.
Τα ΜΜΕ και οι κύκλοι της ΝΔ προβληματίζονται. Ο κύριος Πρετεντέρης προβληματίζεται. Να γίνουν εκλογές μετά το τέλος του κορονοϊού; Είναι μεγάλη ευκαιρία να συντριβεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να απαξιωθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό δηλαδή που δεν κατάφεραν στις τελευταίες εκλογές. Τα ΜΜΕ θέλουν να ξεμπερδεύουν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Να ξεμπερδεύουν με τον Τσίπρα. Να ξεμπερδεύουν με την δημοκρατική παράταξη. Που θα ξαναβρεθεί τέτοια ευκαιρία; Θέλουν να κεφαλαιοποιήσουν την ανακούφιση του κόσμου, που φαίνεται ότι γλύτωσε από τα χειρότερα. Να εκμεταλλευτούν την συναισθηματική του φόρτιση. Αφού ο κύριος Μητσοτάκης μας έσωσε από τον κορονοϊό, θα πρέπει ενισχυμένος μετά από εκλογές, να αναδιατάξει και να σώσει την οικονομία. Να μας ξανασώσει δηλαδή.
Η προοπτική αυτή μας φέρνει σύγκρυο. Ο άνθρωπος που ορκίζεται στους επιχειρηματίες της αρπαχτής και της κονόμας, θα πρέπει να νοιαστεί για τον φτωχό λαϊκό κόσμο και τις ανάγκες του. Για την μεσαία τάξη που πλέον δεν είναι και τόσο μεσαία. Ο άνθρωπος που ειρωνευόταν τα κοινωνικά επιδόματα που έδινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κράτησαν όρθια την κοινωνία, θα πρέπει να ενισχύσει τα οικονομικά θύματα του κορονοϊού. Ο άνθρωπος που ήθελε να απαξιώσει το ΕΣΥ υπέρ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, θα πρέπει αύριο να ενισχύσει και να αναδιατάξει το ΕΣΥ. Ο άνθρωπος που ήταν υπέρ της ενίσχυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης, θα πρέπει να νοιαστεί για την ενίσχυση της δημόσιας εκπαίδευσης. Όλα αυτά είναι τελείως αντιφατικά. Μοιάζουν αδύνατα.
Κάποιοι σκέφτονται τις εκλογές. Για να μας τελειώσουν. Θεωρούν ότι έχουν στο τσεπάκι τους τον ΣΥΡΙΖΑ, τον Αλέξη Τσίπρα, την δημοκρατική παράταξη. Εμείς τους προκαλούμε. Κάντε εκλογές μετά το τέλος του κορονοϊού. Εάν τολμάτε.
Δεν πρόκειται να κάνουν εκλογές. Γιατί τις φοβούνται. Τις τρέμουν. Ο τυχοδιωκτισμός τους έχει όρια. Δεν θα τολμήσουν να ρισκάρουν. Δεν θα τολμήσουν να προκαλέσουν την κοινή γνώμη. Όταν ο κόσμος θα προσπαθεί να συνέλθει και κάποιοι, ίσως πολλοί, θα προσπαθούν να μαζέψουν τα συντρίμμια τους, οι εκλογές θα είναι πρόκληση. Ο αρχιστράτηγος του Έβρου και του κορονοϊού, δεν θα τολμήσει να πάει σε εκλογές. Εάν τολμήσει ο κόσμος θα του απαντήσει ανάλογα.
Οι δημοσκοπήσεις σήμερα είναι της αρρώστιας, του φόβου και του καταναγκασμού. Ο πρώτος άνεμος που θα φυσήξει θα τις διαλύσει. Ένα άλλο άγνωστο τοπίο θα δημιουργηθεί. Εάν τολμούν ας πάνε σε εκλογές. Στο κάτω–κάτω, τότε δεν έχουν στην βιτρίνα τους τον κύριο Σωτήρη Τσιόδρα. Τον Άδωνη Γεωργιάδη θα έχουν, τον Βορίδη, τον Μηταράκη και τον Χρυσοχοΐδη.
Εμείς πάντως τους προκαλούμε…
κουτι πανδωρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου