Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Είδες τα «ματωμένα πλεονάσματα»;


H Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα που αφήνει συνήθως τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την παραλαμβάνει όταν κάποιοι άλλοι έχουν κάνει τη «βρώμικη δουλειά». Αυτή η συνθήκη είναι ευκρινής όσο ποτέ στην τρέχουσα συγκυρία κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε τη διακυβέρνηση της χώρας με 37 δις αποθεματικό ασφαλείας και η ΝΔ, που παρέλαβε τη χώρα με «γεμάτα ταμεία», κάνει μαθήματα οικονομικών στην αξιωματική αντιπολίτευση για την αξιοποίηση του κουμπαρά που ...της άφησε.
Στις 30 Μαρτίου ο υπουργός Οικονομικών υποστήριζε ότι δεν χρειάζεται να «μπει χέρι» στο αποθεματικό. Την προηγούμενη Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει την οικονομική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως την είχε διατυπώσει ο Αλέξης Τσιπρας την προηγούμενη μέρα, για ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα που θα αξιοποιήσει τους διαθέσιμους πόρους από το «μαξιλάρι ασφαλείας», εξαιρουμένων των δόσεων για το χρέος. Στην απάντησή του ο Στέλιος Πέτσας κούνησε τα δάχτυλο στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να διαφυλάξει τον «κουμπαρά» και να ξοδέψει με σύνεση τα ταμειακά διαθέσιμα. «Τι θα κάνουμε το Σεπτέμβριο αν παραταθεί η υγειονομική κρίση;» διερωτήθηκε, ενώ διάφορα κυβερνητικά στελέχη κατηγορούσαν το ΣΥΡΙΖΑ για παροχολογία και λαϊκισμό.
Δεν πέρασε ούτε μια εβδομάδα και το υπουργείο Οικονομικών παραδέχτηκε, μόνο αφού ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε στη Βουλή τα σχετικά έγγραφα, ότι έχει ήδη αρχίσει να ξοδεύει 12 με 14 δις από το «μαξιλάρι ασφαλείας» για τα μέτρα στήριξης. Πέρα από το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης έλεγε ανερυθρίαστα ψέματα, οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν εκτροχιαστεί ήδη πριν την έλευση του κοροναϊού και ότι αν δεν υπήρχε ο «κουμπαράς» η χώρα θα βρισκόταν στα πρόθυρα χρεοκοπίας.
Κι όμως, το κόμμα και οι υπουργοί του που σήμερα χρησιμοποιούν με αδιαφάνεια και εν κρυπτώ τα αποθεματικά της χώρας, είναι αυτοί που κατηγορούσαν την προηγούμενη κυβέρνηση για «ματωμένα πλεονάσματα». Για το ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, ταιριάζει η έκφραση της λαϊκής θυμοσοφίας «και κερατάδες και δαρμένοι», αφού οδηγώντας τη χώρα εκτός μνημονίων και εξασφαλίζοντας με τα αποθέματα μια καθαρή πορεία στην εποχή μετά την κρίση, και το πολιτικό κόστος για τα πλεονάσματα ανέλαβε και τους «νόμιμους ιδιοκτήτες της χώρας» διασώζει, ενώ του ασκούν ακόμη κριτική. Οι οποίοι μάλιστα θα επιχειρήσουν να κρύψουν πίσω από την κρίση του κοροναϊού, την προφανή αποτυχία του οικονομικού αφηγήματός τους σε κάθε επίπεδο.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβανόταν την εξουσία όπως η ΝΔ, θα μοίραζε τα αποθεματικά και θα χαμογελούσε, παραδίδοντας... καμένη γη.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου