Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Διαβάζοντας τις εφημερίδες της 20ης Απριλίου 1967 – Έγραφαν για τη χούντα, αλλά δεν την έβλεπαν !



Είναι εντυπωσιακό. Οι περισσότερες εφημερίδες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης της παραμονές της 21ης Απριλίου αναφερόντουσαν ανοιχτά στο ενδεχόμενο της επιβολής δικτατορίας. Την είχαν ήδη ονομάσει χούντα. Με μια διαφορά: Οι περισσότερες έβλεπαν την αποτροπή παρά την επιβολή της.
Από τις 19 Απριλίου το Εθνος δημοσιεύει ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ο  Αμερικανός προέδρου Τζόνσον, είχε στείλει αυστηρό μήνυμα να μην προχωρήσει ο Βασιλιάς σε πραξικόπημα.
Η είδηση διαψεύστηκε, αλλά η εφημερίδα επέμενε, την επομένη 20 Απριλίου με ρεπορτάζ στην πρώτη σελίδα της
ΤΑ ΝΕΑ στις 19 Απριλίου φιλοξενούν στην τελευταία τους σελίδα ανταπόκριση από τη Νέα Υόρκη και αναφέρονται στο άρθρο των Νιού Γιόρκ Τάιμς το οποίο επισημαίνει:
«Εάν υπάρξει θέμα εκλογής μεταξύ διακυβερνήσεως Παπανδρέου και δικτατορίας, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος πρέπει να γνωρίζει ότι η εκλογή της δικτατορίας θα ήταν απαράδεκτη».
Την επομένη η ίδια εφημερίδα κάνει πρώτο θέμα τις πληροφορίες για αυστηρό μήνυμα του Αμερικανού προέδρου Λίντον Τζόνσον προς τον Κωνσταντίνο για την αποτροπή της δικτατορίας.
Καταγράφουν τις αντιδράσεις σε Παλάτι και ΕΡΕ επισημαίνοντας ότι:
Η Εστία αντιλαμβάνεται το θέμα διαφορετικά. Και το σχολιάζει με τον δικό της τρόπο.
Η Μακεδονία αναφέρεται στην επίσκεψη του Γεωργίου Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη με την οποία εγκαινίαζε η Ένωση Κέντρου την προεκλογική της εκστρατεία, αλλά και την υπόθεση Ασπίδα.
Σχολιάζει με τον τρόπο της το ρεύμα υπέρ του Γεωργίου Παπανδρέου με γελοιογραφία του κορυφαίου Φωκίωνα Δημητριάδη
Η Βραδυνή επιλέγει για βασικά θέματα την αεροπορική τραγωδία στην Κύπρο και τον θάνατο του αναμορφωτή της Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάοουερ.
Ασχολείται σχολιογραφικά με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα υποστηρίζοντας ότι ο Αμερικανικός παράγων δεν ασχολείται με την επιβολή (ή όχι) δικτατορίας στην Ελλάδα. Ειρωνεία: Η εφημερίδα πλήρωσε βαριά της συνέπειες της χούντας με συνεχείς διώξεις.
Στη Μεσημβρινή την εφημερίδα της Ελένης Βλάχου στην πρώτη σελίδα κυριαρχούν δύο θέματα. Το ένα η δίκη του εκδότη της εφημερίδας Ελευθερία, Πάνου Κόκκα, ο οποίος είχε παρουσιάσει ένα χαλκευμένο έγγραφο σύμφωνα με το οποίο ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο Βασιλιάς και οι εκδότες Βλάχου και Λαμπράκης απεργάζονταν την ανατροπή της κυβερνήσεως Στεφανόπουλου, ενώ υπήρχε και ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο ναυαγούσε το σχέδιο για εκλογές με απλή αναλογική έπειτα από την άρνηση της Ένωσης Κέντρου, η οποία θεωρούσε ότι θα εξασφάλιζε άνετη πλειοψηφία στις εκλογές του Μαΐου. Το φύλλο αυτό με αριθμό 1695 θα ήταν το τελευταίο της προδικτατορικής εποχής.
https://pasatempo.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου