Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Η κρίσιμη δεύτερη φάση δεν χωράει επικοινωνιακά παιχνίδια


Λίγο πριν την έναρξη της δεύτερης κρίσιμης φάσης, δημιουργείται τεράστιος προβληματισμός και ανησυχία για τον σχεδιασμό, αλλά και τη στάση και τις αποφάσεις των υπευθύνων. Το «μένουμε σπίτι», όπως υπογραμμίζουν επιστήμονες, από τη στιγμή που οι πολίτες ανέλαβαν την ευθύνη και τήρησαν ευβλαβικά τα μέτρα, ήταν ένα εύκολο στάδιο. Το δύσκολο είναι η διαχείριση της εξόδου, που απαιτεί σχέδιο, προϋποθέσεις και σοβαρότητα. 
 
Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα συνέβησαν με την νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να άρουν την απαγόρευση για την κίνηση στην Παραλία της Θεσσαλονίκης από το μεσημέρι της Δευτέρας και δεν περίμεναν τις ανακοινώσεις των αρμοδίων, που μάλιστα ισχύουν από την επομένη. Έτσι κι αλλιώς, τόσο το κλείσιμο της παραλίας - βασισμένο σε ρεπορτάζ που διαστρέβλωσαν καταστάσεις και μεγέθυναν συμπεριφορές ελαχίστων - όσο και η άρση, δεν φαίνεται να σχετίζονται με τη δημόσια υγεία αλλά με επικοινωνιακές ανάγκες. Όταν έπρεπε να υποστηριχθεί το αφήγημα των ανεύθυνων πολιτών η παραλία έκλεισε, όταν ο κόσμος άρχισε να δυσανασχετεί με την απομόνωση η παραλία άνοιξε. Επιστημονικό υπόβαθρο για τη μία ή την άλλη απόφαση δεν φαίνεται όμως να υπάρχει.
Κάπως έτσι, κινείται συνολικά η κυβέρνηση προς την επόμενη φάση ενώ οι αποφάσεις της Επιτροπής, φαίνεται να  προκύπτουν μέσα από σοβαρές διαφωνίες. Η περιβόητη χρήση της μάσκας πέρασε από σαράντα κύματα, διαδοχικές φορές κρίθηκε ή όχι απαραίτητη ως μέσο προφύλαξης και, τελικά, κρίνεται υποχρεωτική αλλά μόνο στους κλειστούς χώρους και μόνο αφού θα έχει λήξει το lockdown. To ίδιο περίπου με τα σχολεία που κρίθηκαν "υγειονομικές βόμβες" πριν την έκρηξη της πανδημίας, αλλά ανοίγουν πολύ βιαστικά τώρα και παρά τις αντιδράσεις πολλών επιστημόνων. Και φυσικά οι εκκλησίες που ανοίγουν για "ατομική προσευχή" αλλά ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς θα συμβεί και πόσο "ατομική" θα είναι. 
Η εκτίμηση μιας άναρχης εξόδου και μιας σιωπηλής "ανοσίας αγέλης", μόλις ο κόσμος δυσανασχετεί με τον εγκλεισμό είναι η επικρατέστερη. Πόσο μάλλον όταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες οι αρμόδιοι αποκήρυσαν οποιαδήποτε αναφορά σε "ανοσία αγέλης". Κάποιοι αποδίδουν ακόμη και σε προκήρυξη εκλογών πριν το οικονομικό χάος, τη σπουδή της κυβέρνησης να άρει όσα μέχρι πρόσφατα χαρακτήριζε απαραίτητα. Όπως προαναφέρθηκε, σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες το «Μένουμε Σπίτι» ήταν το εύκολο, το δύσκολο είναι η έξοδος, ενώ δεν έχει προηγηθεί μαζική χαρτογράφηση στο γενικό πληθυσμό. Τα μαζικά τεστ από ειδικά συνεργεία στο σπίτι προαναγγέλονται από τις 9 Μαρτίου μέχρι και  χθες αλλά ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί και η χώρα έχει πραγματοποιήσει μόλις 66.000 τεστ ενώ θα έπρεπε να έχουν γίνει τουλάχιστον 150.000, με βάση τις διεθνείς συστάσεις. 
Η κυβέρνηση, που συγκρίνεται διαρκώς με τις δυτικές χώρες και πανηγυρίζει ενώ στην πραγματικότητα έχει μια επίδοση αντίστοιχη με όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αναλαμβάνει ένα μεγάλο ρίσκο: Αυτό της υπαγωγής της δημόσιας υγείας στις πολιτικές και επικοινωνιακές της ανάγκες. Είναι χαρακτηριστική και η χθεσινή δήλωση του Σωτήρη Τσιόδρα, που για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας έσπευσε να διαχωρίσει τους επιστήμονες από τις αποφάσεις της κυβέρνησης. «Εμείς κάνουμε εισηγήσεις, η Πολιτεία αποφασίζει», είπε για τις επόμενες κινήσεις. 
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου