Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Το «πάρτυ» στο Μαξίμου ανοίγει τις εκκλησίες


Το θέμα της κινητής συναυλίας της Άλκηστης Πρωτοψάλτη και κυρίως η στάση έξω από το Μέγαρο Μαξίμου το Σάββατο, σχολιάστηκε αρκετά το Σαββατοκύριακο, ξεκίνησε ως επικοινωνιακή φιέστα για τους επιτελείς του Μαξίμου και κατέληξε σε βατερλώ, με το μεγαλοπρεπές άδειασμα της ερμηνεύτριας
Με μια δήλωσή της η τραγουδίστρια ανέτρεψε όλο το αφήγημα περί «έκπληξης» και «άδειασε» τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την κα Πρωτοψάλη, ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτός που τηλεφώνησε στον ανιψιό του, Κώστα Μπακογιάννη, ενώ η κινητή συναυλία βρισκόταν στον δρόμο και ζήτησε να περάσει το φορτηγό από την Ηρώδου Αττικού, όπου -όλως τυχαίως - περίμεναν δεκάδες συνεργεία, φωτογράφοι κλπ. Λίγο κυνική η υπερ-εκμετάλλευση της πανδημίας, στο βωμό του πρωθυπουργικού προφίλ. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τη στάση έξω από το Μαξίμου, έγραφε για «φοβερή έκπληξη» από την Πρωτοψάλτη. 
Όμως το περιστατικό αποτελεί και την αφορμή που αναζητούσε η Ιεραρχία της Εκκλησίας για να ζητήσει την αναστολή της απαγόρευσης των συναθροίσεων στους ναούς, ενδεχομένως και της ανυπακοής στις ισχύουες διατάξεις. Όχι πως έχουν σκοπό να κάνουν κριτική στην πιο οπισθοδρομική κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών για τον συνωστισμό έξω από το Μαξίμου αλλά δεν έχουν πρόβλημα να το μεταχειριστούν ως πρόσχημα.
Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με την ιεραρχία απέναντι στην οποία υπήρξε αρχικά υποχωρητική και επιχείρησε να την εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά όταν βουλευτές και υπουργοί προέτρεπαν τον κόσμο να κοινωνεί στους ναούς, εν μέσω πανδημίας. Παροιμιώδης υπήρξε και η προτροπή του κυβερνητικού εκπροσώπου να στέλνουν μήνυμα στο 13033 και να πηγαίνουν στις εκκλησίες
Η ιεραρχία, με τη σειρά της, έχει τρομερές εσωτερικές αντιδράσεις από τον κλήρο που διαμαρτύρεται έντονα, εξέφρασε ριζοσπαστικές απόψεις για το «βουβό» Πάσχα, επικαλέστηκε ακόμη και τις μεγάλες οικονομικές απώλειες ενώ καλλιεργήθηκαν διάφορες θεωρίες συνωμοσίας στους πιο φανατικούς πιστούς. Αμέτρητες ήταν οι περιπτώσεις «αντάρτικων» λειτουργιών και κοινωνίας, ενώ το αποκορύφωμα ήρθε τη Μεγάλη Παρασκευή όταν Δεσπότες άρχισαν να «καρφώνουν» στην ΕΛΑΣ τις Μητροπόλεις που άνοιξαν παράνομα τις εκκλησίες.
Αυτό είναι  το αποτέλεσμα της επικοινωνιακής, μικροκομματικής και κοντόφθαλμης προσέγγισης στην πανδημία. Δεν υπήρξε εξαρχής ένας οριζόντιος κανόνας, βασισμένος σε επιστημονική λογική αλλά επιλεκτική αυστηρότητα ή διευκολύνσεις, επικοινωνιακή εκμετάλλευση και κατασκευή ενός αφηγήματος για κάθε πολιτική απόφαση. Αφού η δημόσια υγεία έχει υποταχθεί στις πολιτικές σκοπιμότητες, δεν αποκλείεται να υπάρξει και πάλι, παρά τους κινδύνους, μια εξαίρεση για τις εκκλησίες. 
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου