Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Κρίμα κ. Τσιόδρα


του Χρήστου Γιαννίμπα
Ο κ. Τσιόδρας είναι ένας επιστήμονας (ειδικός λοιμωξιολόγος) που ανέλαβε ΚΑΙ την ενημέρωση μας για την πορεία της πανδημίας του Covid. Το πλουσιότατο βιογραφικό του μαρτυρά άνθρωπο με υψηλό επιστημονικό επίπεδο ενώ η καθημερινή του παρουσία, ο τρόπος και το περιεχόμενο των απαντήσεών του στις ερωτήσεις που του τίθενται δείχνει άνθρωπο χαμηλών τόνων.
Χωρίς αμφιβολία όλα αυτά βοηθούν όλους μας[1] αλλά ο κ. Τσιόδρας δεν είναι μόνο αυτά. Ως ειδικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ και το σπουδαιότερο ως επικεφαλής του Υπ. Υγείας για την αντιμετώπιση του Covid είναι ταυτόχρονα, ως εκ της θέσεώς του, και πολιτικό πρόσωπο με την έννοια ότι προκρίνει συγκεκριμένες πολιτικές δράσεις και επιλογές και απορρίπτει άλλες.
Κρίνοντας λοιπόν πολιτικά οφείλω ευθύς εξ’ αρχής να αναρωτηθώ. Άραγε, ο κ. Τσιόδρας δεν αντιλαμβάνεται ότι έχει μετατραπεί, λόγω και της δημοφιλίας του, σε μπροστινό του Μητσοτάκη; Αδυνατώ να δεχτώ πως δεν αντιλαμβάνεται ότι αποτελεί το φύλο συκής κυβερνητικών επιλογών και κυρίως παραλείψεων. Αν πάλι το αντιλαμβάνεται και συνεχίζει το «κύριε ελέησον» αποσκοπώντας πχ σε πολιτική καριέρα αύριο, αν και δεν το συμμερίζομαι είναι κατανοητό.
Αλήθεια κ. Τσιόδρα, για να αρκεστώ σε ένα μόνο, τι νόημα έχει να γίνονται συγκρίσεις με άλλες χώρες; Ο Μητσοτάκης έχει τους λόγους του που, όντας ανεπίγνωστος, ανοήτως διαλαλεί με την αρωγή των ΜΜΕ. Εσείς όμως γιατί συμμετέχετε στο επικοινωνιακό παιχνίδι του Μητσοτάκη, όταν ξέρετε και ξέρουμε πως τα στατιστικά στοιχεία είναι παντελώς αναξιόπιστα; Εσείς ο ίδιος πριν λίγες μέρες παραδεχτήκατε ότι τα κρούσματα πιθανόν να είναι 8.000 έως 10.000 στην χώρα μας (και σήμερα πιθανόν πολύ περισσότερα).
Κανείς δεν μπορεί να πει πόσα είναι τα πραγματικά κρούσματα σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα χωρίς μαζικά τεστ. Αλλά όπως όλοι ξέρουμε δεν γίνονται τεστ σε ύπουλες περιπτώσεις και χάθηκαν ζωές, πόσο μάλλον μαζικά; Κι αυτό κ. Τσιόδρα, εκτός του ότι είναι αντίθετο με την οδηγία του ΠΟΥ («κάντε τεστ, τεστ, τεστ»), είναι μια πρόδηλη υποκαταγραφή της πανδημίας. Πραγματικά απορώ πως καθημερινά δίνεται εικόνα ενώ ουσιαστικά βαδίζουμε στα τυφλά.
Όμως, κι αν ακόμα τα στατιστικά δεδομένα ήταν 100% αξιόπιστα, πάλι το επικοινωνιακό αφήγημα του Μητσοτάκη για συγκρίσεις της Ελλάδας με άλλες χώρες (Ιταλία, Ισπανία κ.λπ.) θα ήταν μια ηλιθιότητα. Εγώ κ. Τσιόδρα είμαι χημικός και μάθαινα στους υποψήφιους για ΑΕΙ (όπως κάποτε ήσασταν κι εσείς) πως ένα διάλυμα, που είναι ένα ομοιογενές μίγμα, έχει ακριβώς την ίδια σύσταση σε όλη του την μάζα. Πχ έχει την ίδια %κ.β. και %κ.ό. περιεκτικότητα, Molality, πυκνότητα κ.λπ. Αντίθετα από ένα ετερογενές μίγμα. Γι’ αυτό ΔΕΝ μιλάμε πχ για %κ.β. περιεκτικότητα ενός συστατικού σε ένα τέτοιο μίγμα.
Ετερογενές μίγμα κ. Τσιόδρα είναι κι ο πλανήτης ή οποιοδήποτε υποσύνολό του. Έτσι, όταν πχ ο Στέλιος Πέτσας κομπάζει πως η Ελλάδα έχει x κρούσματα, το Βέλγιο y και η Ολλανδία z, λέει ανοησίες γιατί το μίγμα Ελλάδα, Βέλγιο, Ολλανδία είναι ετερογενές.[2] Εσείς όμως συμβάλετε στις αλχημείες που λένε η Ελλάδα έχει λιγότερα κρούσματα, λιγότερους θανάτους κ.λπ. Άρα όπως έλεγε κι ο Ευκλείδης (ο αρχαίος όχι ο Τσακαλώτος), όπερ έδει δείξαι. Ο Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργάρα (μας έσωσε από τους «εισβολείς» πρόσφυγες και μετανάστες, μας σώζει κι από τον Covid).
Υπάρχει χρησιμότητα διακρατικών δεδομένων αλλά και ενδοπεριφερειακών μιας χώρας; ΝΑΙ, γιατί η πολιτική κ. Τσιόδρα αντίθετα με τις θετικές επιστήμες δεν διαθέτει πειραματικό εργαστήριο. Έχει όμως κι αυτή το δικό της «εργαστήριο». Τα δικά της «εργαλεία». Είναι οι εμπειρίες (θετικές κι αρνητικές) των άλλων λαών και το κυριότερο, η Ιστορία. Αν λοιπόν κρατάμε κάτι από το ετερογενές μίγμα του πλανήτη αυτό είναι οι εμπειρίες των άλλων λαών, έτσι ώστε να διδαχτούμε από τα λάθη τους και να αφομοιώσουμε στα δικά μας δεδομένα τις επιτυχίες τους. Όλα τα άλλα είναι επικοινωνιακά τερτίπια του Μητσοτάκη στα οποία, δυστυχώς, συμμετέχετε.
Τι να πούμε τώρα για το call center ιδιωτικής εταιρείας στην οποία ο ΕΟΔΥ ανέθεσε την καθοδήγησή μας.[3] Άσχετοι υπάλληλοι της εταιρείας που τους έκαναν λίγα σεμινάρια θα μας πουν τα τι και πως!!! Εσείς κ. Τσιόδρα έχετε να πείτε κάτι για αυτήν τη απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση; Η ερώτηση είναι φιλολογική. Εδώ δεν έχετε πει τίποτα για τους συναδέλφου σας. Γιατί δεν μπορεί να μην έχετε ακούσει τις δεκάδες ανακοινώσεις και κραυγές τους. 
Γιατροί συνάδελφοί σας, ατομικά, ομαδικά, με τα συλλογικά τους όργανα ακόμα και πανεπιστημιακοί συνάδελφοί σας και πανεπιστημιακά ιδρύματα, νοσηλευτές κ.λπ. Κάθε μέρα εδώ και ένα μήνα προστίθενται νέες φωνές, νέες ανακοινώσεις, οι κραυγές τους πλέον γίνονται εκκωφαντικές κι εσείς κ. Τσιόδρα συνεχίζετε εκών άκων να δίνεται μια one man show «παράσταση».
Αλήθεια κ. Τσιόδρα, ποια η χρησιμότητα πχ της συνεχούς αναφοράς πως αυτοί που χάσαμε είχαν «υποκείμενο νόσημα»; Για να μην ανησυχούμε και να πούμε εντάξει μωρέ, αυτός είχε «υποκείμενο νόσημα»; Προφανώς ξέρετε ότι τουλάχιστον το 40% των Ελλήνων ως χρόνιοι καπνιστές έχουν ΧΑΠ. Ή μήπως αυτό δεν είναι «υποκείμενο νόσημα» οπότε όλα καλά; Απ’ την άλλη, χρήσιμες οι παραινέσεις σας να μην χαλαρώσουμε, να μένουμε σπίτι κ.λπ.
Βεβαίως, όλοι ξέρουμε πως οι Έλληνες πειθάρχησαν (και με την δική σας σημαντική συμβολή) σε πραγματικά απίστευτο ποσοστό. Αυτό καταρρίπτει και μύθους που πάντα ακούγαμε αλλά τα τελευταία χρόνια έγιναν μοτίβο. Θυμίζω. Οι έλληνες είναι τεμπέληδες, απείθαρχοι, πίνουν ούζα και φραπέδες, … δεν παράγουμε τίποτα (αυτό κρατάει από την ψωροκώσταινα του Καραμανλή) κ.λπ. Ακόμα και τώρα όμως δεν λείπουν οι ΑΡΟΥΔΗ[4] που συνεχίζουν στο ίδιο τροπάρι.
Τέλος, κ. Τσιόδρα δεν μπορώ να μην αναφερθώ στους παρατρεχάμενους δεξιά σας και αριστερά σας στο πάνελ της ΕΡΤ και το σπουδαιότερο στον ίδιο τον Μητσοτάκη που με έμμεσο αλλά σαφέστατο τρόπο αφήνει με τις δηλώσεις του υπονοούμενα πως για ό,τι μας συμβεί αύριο θα φταίει ο καθένας μας ξεχωριστά. Η πολιτεία, δηλαδή, η κυβέρνησή του έκανε όλα αυτά που έπρεπε να κάνει.
Αν ο μη γένοιτο η κατάσταση ξεφύγει, δεν θα φταίνε οι ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτών, ΜΕΘ, τεστ που ΔΕΝ γίνονται κ.λπ. Πχ. που είναι οι 3.285 γιατροί και νοσηλευτές που «προσέλαβε» ο κ. Κικίλιας; Θα «φταίει» όποιος νοσήσει και πεθάνει γιατί δεν πήρε μέτρα, δεν, δεν, δεν και βέβαια είχε «υποκείμενο νόσημα». Ρωτήστε τους συμπατριώτες μας στην Καστοριά και στην Ξάνθη.
Κύριε Τσιόδρα, δυστυχώς το καλό σενάριο είναι να μην έχετε (ακόμα) αντιληφθεί πως ο πολιτικά αδίστακτος Μητσοτάκης, σας χρησιμοποιεί ως μπροστινό και φύλο συκής. Το κακό σενάριο είναι να έχετε αποδεχτεί (για δικούς σας λόγους) το ρόλο της ορντίναντσας του Μητσοτάκη. Έτσι κι αλλιώς κρίμα.
Παραπομπές
[1] Φανταστείτε στην καθημερινή ενημέρωση να ήταν ο άφαντος πρόεδρος του ΕΟΔΥ Αρκουμανέας, ένας ακόμα από τους άριστους του επιτελικού κράτους του Μητσοτάκη. Μια φορά βγήκε στην τηλεόραση (το συγκεκριμένο βίντεο έχει πλέον συλλεκτική αξία) και νόμιζες πως έβαλαν γιδοβοσκό να μιλήσει με επιστημονικούς όρους για τον Covid. Βεβαίως, ο άνθρωπος είναι οικονομολόγος (γενικά) οπότε είναι ο «κατάλληλος» άνθρωπος στην πιο κρίσιμη και πιο επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία χρονικά συγκυρία εδώ και πολλές δεκαετίες. Άντε τώρα ο άνθρωπος του Μητσοτάκη κατ’ αρχάς να αντιληφθεί και κατά δεύτερο να διαχειριστεί, τη σημερινή κρίση.
[2] Αντίστοιχες αλχημείες κάνουν και οι οικονομολόγοι πχ με το κατά κεφαλήν εισόδημα.
[3] Αν υποψιαστώ πως ο Αρκουμανέας του ΕΟΔΥ σχετίζεται με αυτήν την εταιρεία … «θα πεθάααανω».
[4] ΑΡΟΥΔΗ, όπως λέμε Αλήτες ΡΟΥφιάνοι ΔΗμοσιογράφοι. Πριν λίγες μόλις μέρες κάποιοι είχαν την «φαεινή» ιδέα να δείξουν πλάνα από την παραλία της Θεσσαλονίκης, γεμάτη κόσμο. Μόνο που τα πλάνα ήταν περσινά!!! Μην το πείτε όμως δυνατά γιατί θα ξυπνήσετε τους τύπους στο ΕΣΡ.
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου