Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Το τσίρκο με τα παχύδερμα



O Στέλιος Κυμπουρόπουλος έχει την ευκαιρία να πάρει αποστάσεις, από μία κυβέρνηση που θεωρεί τους ΑμΕΑ ελαττωματικούς
του Νίκου Παπαδογιάννη
Όταν ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος συνεργάστηκε με τη Νέα Δημοκρατία ώστε να ενταχθεί στο ευρωψηφοδέλτιο και να διεκδικήσει μία θέση στην Ευρωβουλή βελτιώνοντας παράλληλα την έξωθεν καλή μαρτυρία της, πολλοί ξαφνιάστηκαν. Ο διακεκριμένος επιστήμονας που ζει τη ζωή του στο αναπηρικό αμαξίδιο είχε στο παρελθόν φλερτάρει με το οικολογικό κίνημα, ενώ πήρε μαχητική θέση υπέρ του «όχι» στο αλήστου μνήμης δημοψήφισμα του 2015.
Τι δουλειά είχε ένας ανήσυχος πολίτης με αριστερές ευαισθησίες δίπλα στον οπισθοδρομικό θίασο του Κυριάκου Μητσοτάκη; Και πώς συμβιβάζονταν οι ειδικές ανάγκες του με τη νοοτροπία ακροδεξιών πολιτευτών, που συχνά εκδηλώνονται ως ζηλωτές του νεοφασισμού;
Σε φωτογραφίες από προεκλογικές συγκεντρώσεις την περασμένη άνοιξη, ο ανήμπορος να ελιχθεί –και υπερβολικά ευγενής- Κυμπουρόπουλος απαθανατίστηκε στριμωγμένος ανάμεσα στους αγκώνες και τα γόνατα συνυποψηφίων που σπρώχνονταν για μία καλύτερη θέση απέναντι στον φακό. Το ενσταντανέ που έκανε τον γύρο των μέσων ενημέρωσης ήταν αξιοθρήνητο και αποκαλυπτικό. Ο συμβολισμός της στιγμής υπήρξε καίριος.
Η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε τον Στέλιο  Κυμπουρόπουλο ώστε να γίνει η ίδια πιο συμπαθής, στα μάτια ψηφοφόρων που δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα τσιγάρα του Πολάκη από τις μίζες της Νοvartis. Δευτερόλεπτα μετά τη σχεδόν βέβαιη εκλογή του, θα τον εξόριζε στο περιθώριο, για να κάνει παρέα στους άλλους ανήμπορους της κοινωνίας.
Διότι, απλούστατα, οι νοικοκυραίοι που την ψηφίζουν θεωρούν ελαττωματικό αυτόν που δεν μπορεί να περπατήσει ή να ανεμίσει σημαία. Θυμηθείτε πώς αντέδρασαν τις προάλλες, όταν αντίκρυσαν οργισμένοι το υπέροχο δρώμενο των κοριτσιών που διακωμώδησαν τη μιλιταριστική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. «Μα, αυτές κάνουν σαν αυτιστικά»! Πολλοί είπαν πολύ χειρότερα, δημόσια μάλιστα, στα social media. Φανταστείτε τι ακούγεται πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Ο μοναδικός άνθρωπος που δεν κατάλαβε τίποτε από όλα τα παραπάνω (ή έκανε ότι δεν κατάλαβε) ήταν ο ίδιος ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Ακόμα και όταν πληροφορήθηκε ότι η νέα κυβέρνηση κλείνει ειδικά σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα, ο ανάπηρος ευρωβουλευτής  σίγησε. Άρχισε να ψυλλιάζεται τη δουλειά μόλις διάβασε τα σχολιανά σχόλια των χιλιάδων ψηφοφόρων του, την επόμενη της κατάπτυστης απόφασης του Ευρωκοινοβουλίου για την εξίσωση του ναζισμού με τον κομμουνισμό.
Όπως θα έκανε κάθε δημοκρατικός πολίτης που σέβεται τον εαυτό του και έχει διαβάσει πέντε βιβλία, ο Κυμπουρόπουλος αρνήθηκε την παραχάραξη της ιστορίας και ψήφισε  λευκό. «Δεν μπορούσα να ρίξω τους ναζί με τους κομμουνιστές στον ίδιο κουβά», εξήγησε. Αυτοστιγμή, βρέθηκε στο στόχαστρο της ελληνικής Alt-Right. Τον βάφτισαν κρυφοσυριζαίο, τον αποκάλεσαν εγκάθετο, του κρέμασαν κουδούνια, απαίτησαν την παραίτησή του επί πίνακι. Εκείνος έγραψε τα παχύδερμα στα παλαιότερα των υποδημάτων του και προχώρησε παρακάτω.
Λίγες μέρες αργότερα, όμως, ο κόμπος έφτασε στο χτένι. «Τα δεκαεξάχρονα δεν είναι ανάπηρα, μπορείς να συνεννοηθείς μαζί τους», δήλωσε με αφορμή το silly walk της Νέας Χαλκηδόνας o άλλοτε φαιοχίτων στην ΕΠΕΝ Mάκης Βορίδης. Ο Κυμπουρόπουλος αισθάνθηκε προσβεβλημένος από τη ναζιστικής νοοτροπίας τοποθέτηση του ακροδεξιού υπουργού, τη χαρακτήρισε απαράδεκτη και ζήτησε την αναίρεσή της. Δημόσια και μάταια.  Στων ναζί την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα.
Ο Βορίδης και οι άλλοι Βορίδηδες αγνόησαν επιδεικτικά τον θιγμένο ευρωβουλευτή του κόμματός τους, αφού δεν καταδέχονται να ρίξουν τη μούρη τους για το χατίρι ενός ελαττωματικού. Ο αγλαός πρωθυπουργός σφύριξε αδιάφορα, μη τυχόν και τον περάσει κανείς για ευαίσθητο. Αν ήταν ευαίσθητος, δεν θα έσπαγε τα όρια της ξεδιαντροπιάς δηλώνοντας (ξανά) υπερήφανος για τον Αντετοκούνμπο, του οποίου την ιθαγένεια καταψήφισε μαζί με όλο τον συρφετό που τον περιβάλλει. Αλλά αυτό είναι θέμα για κάποιο άλλο σημείωμα, το οποίο έχει ήδη γραφτεί, ξανά και ξανά.
Κατά βάθος, το χαλιφάτο της Νέας Δημοκρατίας φοβάται τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Πρόκειται για έναν νικητή της ζωής, με ανεξάρτητη πολιτική σκέψη, ανεπηρέαστο από τον κομματικό σωλήνα, άφθαρτο μέσα στη στρούγκα ενός κόμματος όπου οι αναμάρτητοι σπανίζουν. Και με το εκκωφαντικό ρεκόρ των 577.114 σταυρών δίπλα στο όνομά του.
Τον χρησιμοποιούν όσο χρειάζεται ώστε να εξωραϊσουν το πρόσωπο του τέρατος, αλλά δεν του επιτρέπουν πολλά πολλά. Ε, όχι να μας καβαλήσει κιόλας ο ανάπηρος, ο χθεσινός, ο κρυφοσυριζαίος, που εγκαλεί τους υπουργούς μας και αρνείται να καταδικάσει τα κουμούνια! Έτσι δεν πάει το τροπάριο;
Ο ίδιος ο Κυμπουρόπουλος τα καταλαβαίνει όλα αυτά. Τα καταλαβαίνει και τα ανέχεται, για το προσωπικό του όφελος. Επειδή αποκλείεται να είναι πολύ χαζός, είναι προφανώς πολύ έξυπνος. Χρησιμοποιεί με τη σειρά του το τσίρκο με τους παλιάτσους και με τους ελέφαντες, ώστε να κερδίσει μία σταθερή, πλουσιοπάροχη θέση στον ήλιο της πολιτικής σκηνής, μακριά μάλιστα από τη ζούγκλα της Ελλάδας. Όποτε χρειάζεται, παίζει και λίγη άμυνα για να διαχωρίσει τη θέση του από τους σκοταδιστές, τους οποίους ο ίδιος βοήθησε ώστε να εκλεγούν.
Μήπως το επόμενο βήμα είναι η επίθεση; Εφ’ όσον ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος επιθυμεί να προσφέρει υπηρεσίες σε αυτό το ταλαίπωρο έθνος, επειδή ακριβώς γνωρίζει καλά ότι δεν έχει θέση σε μία κυβέρνηση μεσαιωνικής δεξιάς δίπλα στους Βορίδηδες και στους Πλεύρηδες, μπορεί κάλλιστα να ανεξαρτητοποιηθεί, δίχως να παραδώσει την έδρα του.
Δεν θα είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος, θα είναι όμως ο καλύτερος. Και, τελικά, ο πιο σωστός, απέναντι στην κοινωνία και απέναντι στον καθρέφτη του.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου