Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

Μίλα μου για τη Μακεδονία



του Μανώλη Καλουδά
Πρόταση δυσπιστίας κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη συμφωνία Ελλάδας – πΓΔΜ για το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, υποκύπτοντας στις ακροδεξιές φωνές στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παλιότερα είχε μάλλον διαφορετικές απόψεις για το θέμα. Ακόμα και το 1993, όταν ήταν σε έξαρση δηλαδή το ζήτημα, με χιλιάδες κόσμου στους δρόμους;
O 25χρονος, τότε, Κυριάκος Μητσοτάκης έλεγε – στην 7σέλιδη συνέντευξή του στο περιοδικό «Ε» της «Ελευθεροτυπίας» και στον Στέφανο Κασιμάτη – ότι το «Μακεδονικό» δεν είναι και τόσο σημαντικό θέμα και ότι δεν μπορεί να δει τη Δημοκρατία των Σκοπίων να αποτελεί ουσιαστικό γεωπολιτικό κίνδυνο για την Ελλάδα.
Όλα ήταν διαφορετικά τότε στον κόσμο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σκεφτείτε ότι στην εν λόγω συνέντευξη τον ρώτησαν αν θ’ ασχοληθεί με την πολιτική και απάντησε: «Προς το παρόν, ένα μέλος της οικογένειας είναι αρκετό».
Ναι, αυτό είπε τότε ο γιος πρώην πρωθυπουργού, αδελφός πρώην υπουργού και πρώην Δημάρχου, εγγονός βουλευτή, θείος Περιφερειάρχη, ξάδελφος και ανιψιός πρώην υπουργών και βουλευτών, δισέγγονος πολιτικών και συγγενής πολλών κατεχόντων δημόσιες θέσεις.
*** Οι ακροδεξιοί και οι εθνικιστές της πΓΔΜ λένε ότι ο Ζάεφ τα χάρισε όλα στη συμφωνία με την Ελλάδα για το νέο όνομα της γειτονικής χώρας. Το ίδιο λέει εδώ, για τον Αλέξη Τσίπρα και η αξιωματική αντιπολίτευση. Και τα δύο δεν μπορούν να συμβαίνουν. Ναι;
*** Αίμα, κρεμάλες, εκτελέσεις και διάφορα άλλα ωραία ζητούν αρκετοί στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή τη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ. Πολλά τέτοια σχόλια είδα κάτω από posts εξωκοινοβουλευτικών πολιτικών. Κανάς εισαγγελέας δεν υπάρχει φαντάζομαι, ε;
*** Κλαίνε για τον Μέγα Αλέξανδρο εκεί στην «Ελεύθερη Ώρα», αλλά στο πρωτοσέλιδο έκαναν photoshop στο κεφάλι του αγάλματος «Δαβίδ» του Μιχαήλ Άγγελου. Αυτό βρήκαν, αυτό έβαλαν.
***Ο Κώστας Καραμανλής μας έχει χαρίσει πολλά εξαιρετικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την Ολομέλεια της Βουλής. Σήμερα μας έδωσε μερικά ακόμα…
*** Και μιας και αναφέρθηκα στον Καραμανλή, μάθατε αν θα κάνει καμιά δήλωση για το ζήτημα της συμφωνίας; Η Ντόρα Μπακογιάννη; Στο twitter, πάντως, έχει να δώσει σημεία ζωής από προχθές.
***Πιστεύετε ότι έχουν κοινά Κυριάκος Βελόπουλος και Άδωνις Γεωργιάδης; Μάλλον…
 
Με τα βουλευτικά αυτοκίνητα έχει ασχοληθεί ξανά στο παρελθόν ο νυν αντιπρόεδρος – και προσωπική επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη – Άδωνις Γεωργιάδης.
Το όχι και τόσο μακρινό 2011 ο τότε βουλευτής του ΛΑΟΣ είχε εξαπολύσει σκληρή επίθεση στον κ. Μητσοτάκη με αφορμή την απόφασή του να επιστρέψει το βουλευτικό αυτοκίνητο. «Θα δώσω το αυτοκίνητό μου στον κ. Μητσοτάκη ώστε να μπορεί να κάνει το άξιο κοινοβουλευτικό του έργο ο σπουδαίος κοινοβουλευτικός άντρας, ο οποίος εκπροσωπεί μία οικογένεια την οποία τόσες πολλές δεκαετίες τόσα προσέφερε στον τόπο χωρίς ποτέ να ακουστεί οποιαδήποτε εμπλοκή τους ή οποιαδήποτε σχέση, με εταιρεία ιδιωτική, ή οποιαδήποτε άλλη».

Υ.Γ.: Καλό Μουντιάλ να έχουμε.


altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου