Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Η Συμφωνία των Fake News


Οι ακραίες και μισαλλόδοξες τακτικές της ακροδεξιάς απέναντι στη συμφωνία για το Μακεδονικό και ο αμοραλισμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δημιούργησαν ένα επικίνδυνο εμφυλιοπολεμικό κλίμα αντιαριστερής υστερίας που εργαλειοποιεί το διχασμό.
Την ώρα της ιστορικής συμφωνίας οι ακροδεξιοί οργανωτές των αναιμικών διαδηλώσεων, επιστράτευσαν τα fake news περί δήθεν θανάτου διαδηλώτριας, προκειμένου να εξωθήσουν στη βία και την αναταραχή. Είχαν προηγηθεί κάποιες "ψεκασμένες" εκδοχές της ιστορίας που καθοδηγούν το αφήγημα περί "μειοδοτών" ενώ ακόμη πιο σοβαρές ήταν οι προσχεδιασμένες απόπειρες της Χρυσής Αυγής, μέσα και έξω από τη Βουλή για να προκληθεί σοβαρή πολιτειακή ανωμαλία.
Στο ίδιο κλίμα, τα fake news του Άδωνι Γεωργιάδη, που ανάγκασαν ακόμη και τον αγαπημένο του ΣΚΑΙ να τον επαναφέρει στην πραγματικότητα ενώ αποκορύφωμα ήταν η προτροπή γαλάζιου στελέχους για πογκρόμ σε βάρος των Αριστερών, που γύρισε αρεκτές δεκαετίες πίσω. Για οποιονδήποτε νηφάλιο πολίτη, θα αρκούσε μια απλή ανάγνωση της συμφωνίας πάνω στην οποία μπορεί να υπάρχουν συμφωνίες και διαφωνίες. Όμως η σκόπιμη διαστρέβλωση είναι πολύ πιο βολική για τους  ανθρώπους που δεν έχουν ανοίξει ένα βιβλίο ιστορίας και αρκούνται στη σωβινιστική ηχώ των εθνικών μύθων.
Αν για την ακροδεξιά η βία και το ψέμμα μοιάζουν απολύτως φυσιολογική στρατηγική σε Ελλάδα και πΓΔΜ, για τα κόμματα του "ευρωπαϊκού δρόμου", όπως θέλουν να παρουσιάζονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, η διολίσθηση σε θέσεις εθνικού απομονωτισμού και η συμπαράταξη με νεοναζί είναι προβληματικό σύμπτωμα που τους απομακρύνει από την Ευρώπη. Άλλωστε ή ίδια η επιχειρηματολογία απέναντι στη συμφωνία, βασίζεται σε μια τέτοια λογική περιχαράκωσης και στον εθνικολαϊκισμό που οι ίδιοι κατήγγειλαν μέχρι σήμερα. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου