Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2018

Συμφωνία στο έλεος των εθνικιστών"Η Μακεδονία βάζει τέλος στη διαμάχη με την Ελλάδα συμφωνώντας σε νέο όνομα". Αυτή η παραδοχή στον τίτλο της είδησης του διεθνούς πρακτορείου Associated Press, τα λέει όλα και θέτει τους πάντες προ των ευθυνών τους. "Η Μακεδονία συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της μετά από δεκαετίες σύγκρουσης με την Ελλάδα", γράφουν και οι New York Times.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης
Σύσσωμος ο ξένος τύπος χαιρέτησε την ιστορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, που φαίνεται να βάζει τέλος σε μια 25ετή σφοδρή αντιπαράθεση και μάλιστα με όρους που μέχρι πριν από λίγα χρόνια θα φαίνονταν για την ελληνική πλευρά, ουτοπικοί. Είναι χαρακτηριστικό πως όλοι ανεξαιρέτως, εστιάζουν στην ουσία της είδησης που είναι η συμφωνία για αλλαγή του ονόματος των γειτόνων μας.
Με 140 χώρες να έχουν ήδη εδώ και δεκαετίες αναγνωρίσει την πΓΔΜ ως "Μακεδονία", η ελληνική κυβέρνηση κατόρθωσε μια -εμφανή και σε πρωτοετή φοιτητή Διεθνών Σχέσεων- διπλωματική νίκη.
Όχι μόνο πέτυχε την αποδοχή της διπλής ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes (πάγια θέση κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), αλλά συγχρόνως υποχρεώνει τους γείτονες σε συνταγματική αναθεώρηση, απαλοιφή του αλυτρωτισμού και σαφή αναγνώριση της ιστορικής κληρονομιάς της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας. Ακόμα και η γλώσσα  αναγνωρίζεται ως μακεδονική με σλάβικους χαρακτήρες. Με λίγα λόγια, το μόνο στοιχείο που κερδίζουν, με αυτή τη συμφωνία, οι βόρειοι γείτονές μας, είναι η ιστορικά ορθή αναγνώρισή τους ως ένα μικρό μέρος της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής στην οποία μετοίκησαν τον 6ο μ.Χ. αιώνα, ως σλάβικα φύλλα.
Και όμως, αυτή τη συμφωνία, οι εγχώριοι εθνικιστές την ονομάζουν από χθες... προδοσία.
Στη γιάφκα του Άδωνη Γεωργιάδη και του Αντώνη Σαμαρά για παράδειγμα, η αντίδραση χθες ήταν αστραπιαία. "Κακή συμφωνία και μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση", με παραληρήματα περί μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας, χαρακτήρισε τη συμφωνία ο -επισήμως πλέον- πρόεδρος της "σοβαρής Χρυσής Αυγής", Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σήμερα, ο ιμπρεσάριος που υποδύεται τον πρόεδρο της Αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχείρησε να στήσει παράσταση στο προεδρικό μέγαρο. Μιλώντας μπροστά στις κάμερες και τα μικρόφωνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ακυρώσει τη συμφωνία. Η "συμμορία" που καθοδηγεί τον πρόεδρο της ΝΔ, βλέπει ως "χρυσή" ευκαιρία την εκτροπή με βάση το "Μακεδονικό" και τη δημιουργία ενός μεγάλου εθνικιστικού ρεύματος, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι τους.
Δεν είναι τυχαίο πως οι εθνικιστές και των δύο χωρών αποκαλούν τους Ζάεφ και Τσίπρα: "προδότες". Στα Σκόπια μάλιστα, χρησιμοποιούν με χειρουργική ακρίβεια τη ρητορική του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Από σήμερα, λοιπόν, ξεχωρίζει η ήρα απ' το στάρι. Οι πραγματικά προοδευτικοί δημοκράτες δεν έχουν πλέον καμία απολύτως δικαιολογία να δίνουν άλλοθι και σέρνονται πίσω απ’ το εθνικιστικό άρμα του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ακροδεξιάςσυντηρητικής κουστωδίας που τον ελέγχει σαν μαριονέτα. Ενός -στα όρια του γκροτέσκο- θιάσου τυχοδιωκτών και ακραίων λαϊκιστών, που ονειρεύονται πολιτική αστάθεια και ανατροπές μπας και ξεγλυστρίσουν από τα κάθε είδους σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται οι ίδιοι και συγγενικά τους πρόσωπα.
ΥΓ2. Αν ισχύσει αυτή η συμφωνία, λογικό είναι να λένε "προδότη" τον Ζάεφ οι εθνικιστές των Σκοπίων και άθεο οι δικοί μας τον Τσίπρα. Εκκλησία κλέψαμε.
koutipandoras

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου