Παρασκευή 22 Ιουνίου 2018

Πράγματα που λέγονται, αλλά δεν γίνονται


του Τάσου Παππά
Ας υποθέσουμε ότι η γερμανική εφημερίδα FAZ κάνει λάθος και δεν ισχύουν οι πληροφορίες, από δύο γερμανικές πηγές, όπως αποκάλυψε ο συντάκτης της, σχετικά με τη διπλή γλώσσα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ας δεχθούμε ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα την οποία στη Νέα Δημοκρατία αποθέωναν όταν φιλοξενούσε άρθρα πολύ εχθρικά για την κυβέρνηση και δεν έβγαζαν κιχ όταν είχε ρεπορτάζ καθόλου κολακευτικά για την Ελλάδα και τους κατοίκους της, έπεσε θύμα παραπληροφόρησης.
Το ερώτημα που παραμένει και μετά τη διάψευση από το γραφείο Tύπου της Νέας Δημοκρατίας είναι τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης αν βρεθεί στη θέση του πρωθυπουργού και κληθεί να αποφασίσει για τη συμφωνία;
Θα την εφαρμόσει; Θα την ακυρώσει; Θα την εφαρμόσει γιατί, όπως έχει δηλώσει πολλές φορές στο παρελθόν, το κράτος έχει συνέχεια και κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σέβεται τις δεσμεύσεις της προηγούμενης εφόσον ήταν δημοκρατικά εκλεγμένη;
Θα την ακυρώσει γιατί, όπως λέει σήμερα, η συμφωνία είναι κακή, δημιουργεί αρνητικά τετελεσμένα, υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα και θα βλάψει σε βάθος χρόνου την πατρίδα;
Θα συμπεριφερθεί δηλαδή ως ηγέτης ενός υπεύθυνου και σοβαρού αστικού κόμματος ή θα λειτουργήσει ως πατριώτης (όπως αντιλαμβάνεται την έννοια του πατριωτισμού) και δεν θα συναινέσει στην εκχώρηση των ιερών και των οσίων του έθνους, όπως υποστηρίζει ο πολύπλαγκτος Αδ. Γεωργιάδης;
Ανάλογα είναι τα ερωτήματα και για άλλης φύσεως ζητήματα.
Θα εφαρμόσει τις συμφωνίες που έχει υπογράψει η παρούσα κυβέρνηση με τους δανειστές, πτυχές των οποίων έχει χαρακτηρίσει εξωφρενικές (πρωτογενή πλεονάσματα) και εθνικά επιζήμιες γιατί υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας (η χρονική διάρκεια του Υπερταμείου);
Το ρεπορτάζ της FAZ είναι ακριβές. Δεν χρειαζόμασταν τη γερμανική εφημερίδα για να εμπεδώσουμε εδώ στην Ψωροκώσταινα (συγγνώμη ζητώ, κ. Κικίλια) ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι ειλικρινής στον δημόσιο λόγο του. Είναι ορατό διά γυμνού οφθαλμού ότι δεν είναι ο εαυτός του. Αναγκάζεται να κάνει πράγματα στα οποία δεν πιστεύει.
Είναι υποχρεωμένος να παίρνει θέσεις με τις οποίες διαφωνεί οριζοντίως και καθέτως επειδή βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας.
Αυτό που δεν γνωρίζαμε και μας το έκανε «νιανιά» η FAZ είναι ότι το ομολόγησε σε Γερμανούς αξιωματούχους, ελπίζοντας φυσικά ότι θα μείνει μεταξύ τους, δηλαδή μεταξύ ομοδόξων. Φίλος μεν ο Κυριάκος, φιλτέρα όμως η συμφωνία για τους Γερμανούς. Ετσι, δεν δίστασαν να τον δώσουν στεγνά.
Οφείλουμε πάντως για λόγους δικαιοσύνης να πούμε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν κάνει κάτι που δεν συνηθίζεται.
Σχεδόν όλοι οι πολιτικοί είτε κυβερνούν είτε είναι στην αντιπολίτευση χρησιμοποιούν δύο γλώσσες, ενίοτε και περισσότερες. Μιλούν ανάλογα με το ακροατήριο που έχουν απέναντί τους.
Διαφορετικά στη Βουλή, διαφορετικά στις κομματικές συνάξεις, διαφορετικά στους στενούς συνεργάτες τους, διαφορετικά σε μαζικές συναθροίσεις, διαφορετικά στους ξένους. Αν όχι επί της ουσίας, σίγουρα σε ό,τι αφορά τον τόνο, την ένταση και τις αποχρώσεις.
Να θυμίσουμε εδώ τι έλεγε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται και άλλα που λέγονται αλλά δεν γίνονται».
'Επρεπε να συμπληρώσει: «Αρκεί να μην εκμυστηρεύεσαι την πρόθεσή σου σε τρύπια στόματα».
ΥΓ.: Διόρθωση: Κακώς απέδωσα στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη τη φράση ότι κι αυτή έχει στη διάθεσή της έγγραφα της περιόδου Κοτζιά και αναρωτήθηκα πώς τα βρήκε. Η πρώην υπουργός Εξωτερικών είπε ότι έχει στη διάθεσή της τα έγγραφα της εποχής που ήταν η ίδια υπουργός Εξωτερικών.
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου