Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Εδώ είναι Βαλκάνια...


Η απόφαση της Ε.Ε. για την αναβολή της συζήτησης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων  για Αλβανία και πΓΔΜ, είναι μια απόφαση που καθυστερεί εξελίξεις και ενδέχεται να επιδράσει αρνητικά ακόμη και στη συμφωνία Ελλάδος-πΓΔΜ για το Μακεδονικό και την αποδοχή της στη γείτονα. Παράλληλα, δείχνει μια γενικότερη άγνοια του ευρωπαϊκού παράγοντα για στις ιδιαίτερες συνθήκες των Βαλκανίων.
Ο Έλληνας Υπ.Εξ. Νίκος Κοτζιάς υπενθύμισε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πόσο ευαίσθητη είναι η γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής. Όμως μια σειρά από χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία και η Ολλανδία, προώθησαν την αναβολή για την περίοδο μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Φαίνεται πως λίγοι αντιλαμβάνονται τις ιδιαίτερα ιστορικές, θρησκευτικές, πολιτικές συνθήκες και τους εθνικισμούς που ήρθαν στην επιφάνεια μετά την εθνική χειραφέτηση μιας σειράς λαών στα Βαλκάνια.
Είναι μια περιοχή όπου ακόμη και ένας πανηγυρισμός σε ένα ματς του μουντιάλ μπορεί να την κάνει άνω-κάτω, πόσο μάλλον σοβαρές πολιτικές αποφάσεις που αδιαφορούν για τον αντίκτυπο στο θυμικό κάθε λαού και μπορούν να αναζοπυρώσουν καταστροφικά μίση.
Η Ε.Ε. έλαβε μια απόφαση που εξισορροπεί τους εσωτερικούς της συσχετισμούς αλλά δεν λαμβάνει υπόψη την περίπλοκη κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων και τη δυσαρέσκεια που ενισχύει την επιρροή χωρών, όπως η Ρωσία και η Τουρκία.
Κάποιοι θεωρούν ότι οι δύο φτωχές χώρες, Αλβανία και πΓΔΜ, μπορούν να χρησιμεύουν ως στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων με "φτηνό ενοίκιο". Όμως, ταυτόχρονα, με τη στάση τους μεγεθύνουν τα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν όταν ασχοληθούν σοβαρά με τα Βαλκάνια. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου