Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

«Τα κάμαμε θάλασσα»


Ο Δημήτρης Καμμένος, που εδώ και καιρό εναγκαλίζεται με την αξιωματική αντιπολίτευση, όπως αναμενόταν υπερψήφισε την πρόταση μομφής και διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ. Αυτό υπήρξε και το μοναδικό κέρδος που προσεταιρίστηκε η ΝΔ από την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε με πρόσχημα το Μακεδονικό. Κατά τα άλλα, η αξιωματική αντιπολίτευση μέτρησε απώλειες μετά τη συζήτηση στη Βουλή ενώ με την υποκριτική στάση της έστρωσε το έδαφος σε ακροδεξιούς αλαλαγμούς. 
Στη συζήτηση αναδείχτηκαν οι τεράστιες ευθύνες της ΝΔ και προσωπικά του Αντώνη Σαμαρά, που με καταστροφικά λάθη και παραλείψεις δημιούργησαν τετελεσμένα στη διαπραγμάτευση τόσο για τη χρήση του όρου "Μακεδονία", όσο και για την "Μακεδονική" γλώσσα και ταυτότητα. Μαλιστα όπως αποδείχθηκε από την αποκάλυψη των αποχαρακτηρισμένων εγγράφων του ΥΠΕΞ, που παρουσίασε ο Υπουργός Ν. Κοτζιάς, πολλές φορές η ΝΔ κινήθηκε ακόμη και εκτός εθνικής γραμμής με μυστική διπλωματία.

Άκρως αποκαλυπτικά και τα στοιχεία
 που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός με τις αναφορές του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε βάρος του Α. Σαμαρά και τη χαρακτηριστική δήλωση ότι "τα έκαμε θάλασσα" κατά τη διαπραγμάτευση, προκαλώντας ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την Ελλάδα επί 30 χρόνια.
H Nτόρα Μπακογιάννη από την πλευρά της, αρκέστηκε να υπερασπιστεί τον εαυτό της αλλά όχι φυσικά τον Αντώνη Σαμαρά, που αγνόησε επιδεικτικά στην ομιλία του ενώ ο πρώην Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αρκέστηκε σε μια τυπική δήλωση, απορρίπτοντας τις πιέσεις της ηγεσίας για μια παρέμβαση στο Μακεδονικό. Τα ρήγματα στο εσωτερικό της ΝΔ δεν είναι πλέον υπόγεια, αλλά έφτασαν στην επιφάνεια. 
Παράλληλα ο Κ. Μητσοτάκης, αντί να δείξει το σθένος ενός "φιλελεύθερου ηγέτη", όπως διατείνεται, αποφάσισε να ολοκληρώσει την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ​ και την ολική «σαμαροποίησή» της, δέχτηκε κριτική για τη στάση του από φιλικά εγχώρια μέσα (ενδεικτικά τα άρθρα στο Βήμα και στην Καθημερινή) και απομονώθηκε διεθνώς, ενώ την ίδια ώρα τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, διαφορετικών χώρων, αποφάσισαν να μην στηρίξουν την πρόταση μομφής και απείχαν από την ψηφοφορία στέλνοντας άλλο ένα ηχηρό μήνυμα
Η μικρή, παρά τις προτροπές της επίσημης ΝΔ, συγκέντρωση ακροδεξιών στοιχείων,  έξω από τη Βουλή και τα οργανωμένα επεισόδια, έδωσαν ​έναν ​γραφικό, ​χουντικό τόνο, "με περικεφαλαία".  Η ΝΔ εκτέθηκε για τη διγλωσσία της και την τυχοδιωκτική συμπεριφορά και η Φώφη Γεννηματά εμφανίστηκε ως παρακολούθημά της, οδηγώντας το ΚΙΝΑΛ στο χείλος της οριστικής διάλυσης. Αντίθετα, ο κυβερνητικός συνασπισμός συσπειρώθηκε ακόμη περισσότερο και στέλνει τον Πρωθυπουργό ενισχυμένο σε μια ιστορική υπογραφή στις Πρέσπες.
Ήταν ένας τυχοδιωκτισμός που άφησε μόνο πληγές. Τελικά, τι την ήθελε την πρόταση μομφής ο Μητσοτάκης;
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου