Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

Τι είναι τελικά αυτοί οι "Παραιτηθείτε"



του Δημήτρη Τσίρκα
Οι "Παραιτηθείτε" καλούν την κυβέρνηση να φύγει επειδή διαφωνούν με την πολιτική της, τη στιγμή που μόλις ένα χρόνο πριν διαδήλωναν και απαιτούσαν ν' αποδεχτεί το μνημόνιο που τώρα υλοποιεί. Υποστηρίζουν πως υπάρχει μία ουσιωδώς διαφορετική, μαγική, εφαρμογή του μνημονίου χωρίς φόρους και ύφεση. Απέναντι στην απέλπιδα προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίσει μία ταξικά μεροληπτική υπέρ των λαϊκών στρωμάτων διαχείριση του μνημονίου, αυτοί διεκδικούν εκείνη που θα τους απαλλάσσει από τα βάρη και θα τα μεταθέτει στα χαμηλότερα επίπεδα της κοινωνικής πυραμίδας.
Η κίνηση τους είναι απροκάλυπτα ταξική υπέρ των μεσαίων και ανώτερων οικονομικά στρωμάτων και στηρίζεται στον ίδιο κοινωνικό αυτοματισμό και μνησικακία που κατέστησε το στρατόπεδο τους τόσο μισητό πέρυσι το καλοκαίρι στο δημοψήφισμα. Ως εκ τούτου όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να εκφράσουν την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια απέναντι στη κυβέρνηση αλλά θα επανασυσπειρώσουν υπέρ της σημαντικό μέρος της κοινωνικής συμμαχίας που την έφερε στην εξουσία. Αυτός είναι ο λόγος που κυβερνητικά στελέχη ανέδειξαν την αρχικά περιθωριακή κίνηση τους, την στοχοποίησαν και τους εξώθησαν να εκφράσουν όλο και πιο ωμά τις πολιτικές αφετηρίες και σκοπιμότητες τους. Όσο πιο πολύ προβάλλονται τόσο εξανεμίζονται οι πιθανότητες τους να πείσουν ως πολιτική εναλλακτική και ν΄απειλήσουν την κυβέρνηση.
Οι "Παραιτηθείτε" προσπαθούν να επαναλάβουν τα βήματα του περυσινού καλοκαιριού. Τις διαδηλώσεις του "Μένουμε Ευρώπη" και την πολιτική - ταξική πόλωση απέναντι στην κυβέρνηση. Όπως και τότε οι ενέργειες αυτές συσπειρώνουν ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Αντισυσπειρώνουν απέναντι τους όμως ένα ακόμη μεγαλύτερο. Οι κινητοποιήσεις εκείνες τους έδωσαν την αίσθηση της μαζικότητας και της δύναμης, της ίδια στιγμή που τους κατέστησαν εξαιρετικά απεχθείς στην κοινωνική πλειοψηφία. Το 61,3% του ΌΧΙ στο δημοψήφισμα και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου είναι τ' αποτελέσματα τους. Δύο εκλογικές αναμετρήσεις που περισσότερο τις έχασαν αυτοί παρά τις κέρδισε ο Τσίπρας.
Όλα τούτα δείχνουν πόσο απομακρυσμένοι είναι οι "Παραιτηθείτε" από την κοινωνική πραγματικότητα. Έχουν πιστέψει την εξωραϊστική αφήγηση που φιλοτεχνούν για τους εαυτούς τους. Αυτή των μετριοπαθών, ρεαλιστικών και μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, υπέρ του μικρού κράτους και της ανάπτυξης. Ο κόσμος όμως δεν ξεχνά ότι είναι οι ίδιοι άνθρωποι και κόμματα που κυβερνούσαν επί δεκαετίες, νέμονταν το δημόσιο χρήμα, έκαναν καθεστώς τη διαφθορά και προκάλεσαν τη χρεοκοπία. Και όταν ξέσπασε η κρίση επέβαλαν τα μνημόνια φροντίζοντας να εξαιρέσουν εαυτούς από τις συνέπειες. Κοιτάζουν στον καθρέφτη και νομίζουν ότι βλέπουν πεφωτισμένους Ευρωπαίους που δίνουν τον υπέρ πάντων αγώνα απέναντι σε μία αυταρχική τριτοκοσμική κυβέρνηση. Ενώ ο κόσμος αντικρίζει τα ίδια απεχθή πρόσωπα που τον έφεραν στην άθλια κατάσταση και που τώρα του κουνάνε το δάχτυλο και τον περιγελούν επειδή προσπάθησε ν' απαλλαγεί από τη φαυλοκρατία τους. Είναι τόσο μικρόνοες ώστε να πανηγυρίζουν για τη διαφήμιση που τους κάνουν οι επιθέσεις της κυβέρνησης, τη στιγμή που τους "γλεντάει" πολιτικά μέχρι και ο Φίλης. Οι "Παραιτηθείτε" είναι ο ορισμός της λούμπεν μικροαστικής τάξης, κοινωνικά αδίστακτοι αλλά πολιτικά ανόητοι.

αλιεύθηκε από το fb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου