Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Κάν' το όπως οι Κύπριοι



"Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πρόστιμο 26.000 ευρώ στο ΡΙΚ, κρίνοντας πως εκπομπή που μεταδόθηκε στις 13 Μαρτίου και είχε καλεσμένο τον Νότη Σφακιανάκη παραβίασε διατάξεις του περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Νόμου (Κεφάλαιο 300 Α) σχετικά με τη μετάδοση προγράμματος που περιείχε πρόκληση μίσους βάσει φυλής, φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας".
του Πέτρου Κατσάκου
Χθες, από αυτήν εδώ τη σελίδα, ο συνάδελφος Αν. Μπελεγρής, σχολιάζοντας το ρατσιστικό παραλήρημα του ξενοδόχου γ.γ. του ΕΒΕΑ, που βυσσοδόμησε δημοσίως κατά των προσφύγων, επικρότησε τη στάση του Νίκου Ξυδάκη να αποχωρήσει από την τουριστικού περιεχομένου ημερίδα, γράφοντας «Κάν' το όπως ο Ξυδάκης». Μια είδηση που ήρθε από τη Λευκωσία, μου δίνει την ευκαιρία να γράψω κι εγώ σήμερα «Κάν' το όπως οι Κύπριοι».
Τι έκαναν οι Κύπριοι; Έκαναν αυτό που όφειλαν. Η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε πρόστιμο 26.000 ευρώ στο ΡΙΚ, κρίνοντας πως εκπομπή που μεταδόθηκε στις 13 Μαρτίου και είχε καλεσμένο τον Νότη Σφακιανάκη παραβίασε διατάξεις του περί Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου Νόμου (Κεφάλαιο 300 Α) σχετικά με τη μετάδοση προγράμματος που περιείχε πρόκληση μίσους βάσει φυλής, φύλου, θρησκείας ή εθνικότητας.
Και τι το αξιόποινο είχε πει ο ελλαδίτης καψουροφασίστας στην εκπομπή του ΡΙΚ; Χαρακτήρισε τους πρόσφυγες ως λαθρομετανάστες και ριψάσπιδες, λέγοντας επίσης ότι βιάζουν την Ελλάδα. “Δεν είναι πρόσφυγες, είναι ριψάσπιδες. Δεν τους επετέθη καμία άλλη χώρα, ξένος λαός. Έφυγαν από την πατρίδα τους γιατί έχουν εμφύλιο πόλεμο. Και μην ξεχνάς, αυτό το έζησα όλο το καλοκαίρι στην Κω, ότι έρχονται με πορτοφόλια γεμάτα 500άρικα. Είναι απίστευτο αυτό που είδα. Τι θα πει τα μωρά; Όταν η μάνα τους έρχεται με ένα πορτοφόλι γεμάτο 500άρικα; Δεν με ενδιαφέρει και δεν θέλω και δεν με ενδιαφέρει να καταλάβω τη γνώμη των άλλων, η οποία είναι λανθασμένη”. Αυτά τα χαριτωμένα είπε ο λαοφιλής καλλιτέχνης τον Μάρτιο στο ΡΙΚ, φτάνοντας η χάρη του και τα λεγόμενά του μέχρι την κυπριακή Βουλή, όπου συζητήθηκε και καταδικάστηκε η χρήση του όρου «λαθρομετανάστης».
Αυτά στη μακρινή και εξωτική Κύπρο. Γιατί εδώ στην Ελλάδα του 21ου αιώνα -όπως συνηθίζουμε να αυτοχαρακτηριζόμαστε- βουλευτές υπεραμύνονται από του βήματος της Βουλής το δικαίωμα στη χρήση του όρου «λαθρομετανάστης», τηλεοπτικές καρικατούρες ξερνούν ρατσιστικό μίσος και το δικό μας ΕΣΡ κοιτάζει να προστατεύσει τα χρηστά ήθη ρίχνοντας πρόστιμα αν ξεφύγει κανένα ομοφυλοφιλικό φιλί σε καμιά ταινία, «κόβοντας» διαφημιστικά σποτ του Gay Pride και μέχρι εκεί. Όταν οι δικές μας τηλεοπτικές καρικατούρες προπαγανδίζουν το αρρωστημένο DNA των «λάθρο», που γεννήθηκαν βιαστές και απειλούν τις ελληνοπούλες, το δικό μας ΕΣΡ μάλλον παρακολουθεί άλλο κανάλι, κυνηγώντας μάγισσες. Όταν οι «Νότηδες» σουλατσάρουν στα φιλόξενα σαλονάκια των δικών μας καναλιών, λέγοντας τα ίδια ακριβώς που είπαν και στην Κύπρο, εδώ ο καιρός είναι αίθριος με πιθανότητα ασθενών νεφώσεων τις απογευματινές ώρες για το δικό μας ΕΣΡ.
Για να μην κρυβόμαστε, λοιπόν, πίσω από το δάχτυλό μας και για να μην κρυφοκοιτάζουμε τι έκαναν και τι δεν έκαναν οι Κύπριοι, ας το παραδεχτούμε. Όσους αντιρατσιστικούς νόμους κι αν ψηφίσουμε, με όσες ποινές κι αν απειλήσουμε ακόμα κι αυτούς τους ανιστόρητες αρνητές του Ολοκαυτώματος, θέλουμε ακόμη πολύ χρόνο και πολλή προσπάθεια ώστε να ξεριζωθούν τα ρατσιστικά και ξενοφοβικά στερεότυπα με τα οποία είναι ποτισμένη η κοινωνία μας. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως η προσπάθεια δεν οφείλει να ξεκινά και από τα πάνω.
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου