Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Αδιευκρίνιστες οι συνθήκες… του ρατσισμού



Του Niko Ago
«Τρεις πρόσφυγες παρέσυρε και τραυμάτισε ελαφρά ένα όχημα, κοντά στη δομή φιλοξενίας προσφύγων της SINATEX, στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης» ανέφερε η είδηση του ΑΠΕ, συνοδευόμενη με την φράση, «αδιευκρίνιστες ακόμη οι συνθήκες γύρω από το συμβάν».
Όπως έγινε αργότερα γνωστό, ο οδηγός που παρέσυρε και τραυμάτισε τους πρόσφυγες, συνελήφθη από το τμήμα τροχαίας Λητής, στο οποίο πήγε αμέσως μετά το συμβάν, ώστε ν’ αναφέρει το περιστατικό. Σχηματίσθηκε δικογραφία από τον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος. 
Ήταν, όμως, πράγματι ατύχημα; Και αν ναι, ήταν τυχαίο και απλό; Και κάτι άλλο: Αν οι ρόλοι ήταν αντίθετοι και θύματα ήταν ντόπιοι που τους τραυμάτισε πρόσφυγας, θα ήταν «αδιευκρίνιστες οι συνθήκες»; Θα τον άφηνε ελεύθερο ο εισαγγελέας; Μάλλον το αντίθετο. Σε όλα τα ερωτήματα.
Αυτόπτες μάρτυρες αλλά και τα ίδια τα θύματα, κάνουν λόγω για απόλυτα συνειδητή επίθεση. Ο οδηγός, όπως αναφέρουν, έστρεψε το αυτοκίνητο προς την μεριά που βρισκόταν οι πρόσφυγες και αφού τους χτύπησε, λίγα μέτρα πιο πέρα σταμάτησε, βγήκε από το όχημα και γυρίζοντας προς τους ανθρώπους που μόλις είχε κτυπήσει,  ύψωσε το μεσαίο δάχτυλο του χεριού και τους «έλουσε με πολλά «fuck you!» και άλλα τέτοια χυδαία «μαργαριτάρια». Και το πιο σημαντικό; Μπήκε στο όχημα, έβαλε μπρος και απομακρύνθηκε, αφήνοντας αβοήθητα τα θύματά του.
Πόσο «τυχαίο» μπορεί να είναι ένα συμβάν, στο οποίο ο οδηγός- θύτης, αφού κτυπάει και βρίζει εν συνεχεία τα θύματά του, τα αφήνει αβοήθητα και απομακρύνεται; Σχεδόν, χωρίς καμία πιθανότητα. Οι αυτόπτες μάρτυρες, μόνο ως τέτοιο δεν το περιγράφουν, και οι πράξεις του οδηγού, «μιλάνε» από μόνες τους. Θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη να ειπωθεί μια τέτοια υπόνοια, αν είχε σταματήσει και βοηθούσε τα θύματά του. Πρόκειται αναμφίβολα για ρατσιστική επίθεση, λοιπόν, και κάτι τέτοιο, δεν είναι ανάγκη να το περιγράψουν και μαρτυρήσουν  οι πρόσφυγες που το έζησαν. Ο ίδιος ο οδηγός, με την πράξη του, τα έχει «πει» όλα.
Οι συνθήκες γύρω από το συμβάν, λοιπόν, δε μοιάζουν καθόλου «αδιευκρίνιστες». Το αίμα των προσφύγων στην άσφαλτο, μαρτυρά την αλήθεια περισσότερο και από τα λόγια τους. Και όσο η αλήθεια είναι τόσο φανερή, τα «απλά ατυχήματα» πρέπει να πάρουν τα δικά τους ονόματα: Ρατσιστικές επιθέσεις. Και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν από τη δικαιοσύνη.
altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου