Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Σας διατάζουμε να πάτε… αυθόρμητα



Του Niko Ago
Είναι σύνηθες, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, σε προεκλογικές περιόδους, ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιείται για την προσέλκυση των ψηφοφόρων, είναι (και) να τηλεφωνούν από τα γραφεία των υποψηφίων βουλευτών. 
Στις πλείστες των περιπτώσεων, αν δεν τάζουν κάτι, υπενθυμίζουν το έργο- όποιο και αν είναι αυτό, πραγματικό ή «μούφα»- του υποψηφίου. Ανάλογα δε με τη χώρα που ζεις, υπάρχουν και άλλα. Πότε σου τάζουν κάτι, πότε σου υπενθυμίζουν τα ευεργετήματα (αν είχες «γλείψει» κάνα κόκκαλο) και σε μερικές χώρες, όχι κατ’ανάγκη αρκετά μακρινές, σου «ρίχνουν» και κάποια μικρή «αθώα»απειλή. Όχι εντελώς ανοιχτά αλλά σε στυλ: «ο κύριος υποψήφιος και οι φίλοι του(sic), γνωρίζουν καλά που πάνε σχολείο τα παιδιά σου». Δηλαδή, «κανόνισε, καημένε μου, τι θα ψηφίσεις». Γνωστά αυτά.
Υπάρχουν, όμως, και άλλες περιπτώσεις που τα γραφεία των βουλευτών, έρχονται σε επαφή με τους πολίτες. Για παράδειγμα, σε περιπτώσεις συγκεντρώσεων. Όχι κατ’ανάγκη σε προεκλογική περίοδο- τότε, μέχρι και τα έξοδα πληρώνουν τα κόμματα, για να κουβαλήσουν «αυθόρμητους» συγκεντρωμένους- αλλά και εκτός αυτής. Και αυτά είναι γνωστά. Γιατί, όμως, αυτές οι υπενθυμίσεις; Υπάρχει λόγος.
Όπως θα ξέρετε, για τις 15 Ιουνίου, έχει προγραμματιστεί μια «αυθόρμητη συγκέντρωση χωρίς κόμματα, χωρίς χρώματα» στο Σύνταγμα. Εκ πρώτης όψεως, τίποτα το μεμπτό δεν υπάρχει σε αυτό. Οι πολίτες, όταν είναι δυσαρεστημένοι από την κυβέρνησή τους, είθισται να διαμαρτύρονται εναντίον της και πάρα πολύ καλά κάνουν. Αυτό είναι η Δημοκρατία και ουδείς μπορεί να το απαγορεύσει ή αμφισβητήσει. Ουδείς! Και είναι, εννοείται, απολύτως εντός της συνταγματικότητας.
Το θέμα, αν υπάρχει κάποιο θέμα, είναι αλλού. Είναι αυθόρμητη; Είναι χωρίς κόμματα; Είναι χωρίς χρώματα; Η απάντηση είναι απλή και ίδια και στα τρία ερωτήματα. Όχι. Διοργανωτές του είναι άτομα που επί χρόνια έφαγαν, χωρίς εισαγωγικά, δημόσιο χρήμα, όντας δημόσιοι υπάλληλοι και μετέπειτα, διορισμένοι σε υπουργείο, με θέση που δημιουργήθηκε αποκλειστικά(!), επί κυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Ακόμα, άτομο που είναι οργανωμένο στη νεολαία της ΝΔ. Και το πιο σημαντικό και συνάμα, ανησυχητικό, από γραφεία βουλευτών της ΝΔ, γίνονται τηλεφωνήματα σε πολίτες- υπάρχουν ενυπόγραφες καταγγελίες- για «αυθόρμητη» συμμετοχή στη συγκέντρωση. Εκτός αυτού, πόσο «αυθόρμητη», πόσο «χωρίς κόμματα και χωρίς χρώματα» μπορεί να είναι μια συγκέντρωση, όταν οι πιο ένθερμοι διαφημιστές της είναι βουλευτές της ΝΔ κι όταν από τα γραφεία βουλευτών του κόμματος, καλείται κόσμος να παραστεί, όπως και οι βουλευτές αυτοί, πράττουν στα social media; Καθόλου. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει. Και κόμμα και χρώμα θα έχει η συγκέντρωση. Απλώς, η ΝΔ, για δικούς της λόγους, ντρέπεται να βγει μπροστά και την υιοθετεί με αστείες μεθόδους.
Υ.Γ.:  Αγαπούλα, πούλα! Το Ελληνικό και ο,τι άλλο έλεγες όχι.
altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου