Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Αβέρωφ σημαίνει δύναμις;



"Εκεί που μπλέξανε τα πράγματα ήταν με την Ευρώπη: γαλανόλευκες με τον παλιομοδίτικο σταυρό στο κοντάρι και πλακάτ που καλούσαν τον Τσίπρα να «γυρίσει στη Μέρκελ» δίπλα σε αστερόεσσες της Ε.Ε. και πανό που κατήγγελλαν την επερχόμενη «εγκαθίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος», απαιτώντας «ανάκτηση των στρατηγικών συμμαχιών της χώρας» και «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης μέσα στην Ε.Ε.»".
του Τάσου Κωστόπουλου
Αυτό το χάπενινγκ κάπου το 'χα ξαναδεί. Στο πιο αυθεντικό και, αναμφίβολα, στο πιο άγριο. Αρχές της δεκαετίας του '80, τότε που η ΟΝΝΕΔ συσπείρωνε φλώρους των βορείων προαστίων και λαϊκούς αντικομμουνιστές με συνθήματα του τύπου «Κάτω η χούντα του ΠΑΣΟΚ», «Πασόκια, χολέρες, ακόμα λίγες μέρες» και ούτω καθ' εξής.
Αν έστηνες αυτί, διαπίστωνες άλλωστε ότι πολλοί από τους συγκεντρωμένους χθες στο Σύνταγμα κάπου εκεί γύρω πρέπει να 'χαν εγκαινιάσει την πολιτική τους ένταξη: όταν τα μεγάφωνα του «Παραιτηθείτε!» έπαιζαν παλιές δηλώσεις του Τσίπρα και του Καμμένου, ιστορικού πλέον ενδιαφέροντος, η παρέα δίπλα μου σχολίαζε μεγαλόφωνα πως «αυτοί οι Πασόκοι πάντα έτσι ήταν, απατεώνες...».
Μαζί με το χρώμα ή την ποσότητα των μαλλιών, στο παρελθόν εκείνο ανήκε βέβαια και η αυθεντικότητα της αγριάδας. Το χθεσινό συλλαλητήριο, μετά βίας 5.000 χιλιάδες στο αποκορύφωμά του, θύμιζε περισσότερο trash TV της δεκαετίας του 1990 ή μάζωξη του Καρατζαφέρη με κατά φαντασίαν μοντέλες παρά τους Κένταυρους και τους Ρέιντζερς που σκορπούσαν τον τρόμο στο πέρασμά τους.
Εξ ου και η ξενέρωτη χροιά των συνθημάτων που δονούσαν, αραιά και πού, είν' αλήθεια, την ατμόσφαιρα: «Τσίπρα, ντροπή σου! Παραιτήσου!», «Δε σε θέλει ο λαός, πάρ' τη χούντα σου και μπρος!», «Φίλη ξεκόλλα από την κατσαρόλα!» και, πάνω απ' όλα, «Απατεώνες! Απατεώνες!».
Αντε μετά να μην κλέψει την παράσταση ο Τζήμερος με τα πολύπλοκά του: «Τσίπρηδες, Φίληδες, Κατρούγκαλοι, Καμμένοι, τη χώρα δεν αντέχουμε να κυβερνάν βλαμμένοι!», «Ελα Αλέξη έλα! Ελα πάνω έλα! Ερχονται ελικόπτερα για τη Βενεζουέλα!».
Οσο για τον πλουραλισμό της μάζωξης, τον διασφάλισε ο γκριζομάλλης με την ντουντούκα που έριξε το πρώτο (πλην αντιδημοφιλές) σύνθημα: «Τσίπρα - χίτη - παραιτήσου!» Φως φανάρι πως οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους είτε αγνοούσαν τη λέξη «χίτης» είτε δεν τη θεωρούσανε βρισιά.
Εκεί που μπλέξανε τα πράγματα ήταν με την Ευρώπη: γαλανόλευκες με τον παλιομοδίτικο σταυρό στο κοντάρι και πλακάτ που καλούσαν τον Τσίπρα να «γυρίσει στη Μέρκελ» δίπλα σε αστερόεσσες της Ε.Ε. και πανό που κατήγγελλαν την επερχόμενη «εγκαθίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος», απαιτώντας «ανάκτηση των στρατηγικών συμμαχιών της χώρας» και «εθνικό σχέδιο ανάπτυξης μέσα στην Ε.Ε.».
Οταν δύο διαδηλωτές σκαρφάλωσαν στα σκαλιά της Βουλής με αυτοσχέδια πλακάτ «No Brexit», o περίγυρος με τις γαλανόλευκες κόντεψε να τους λιντσάρει, αποκαλώντας τους «προδότες», «προβοκάτορες» και φωνάζοντας πως «η Ευρώπη μάς κατέστρεψε». Τελικά όμως η συναίνεση αποκαταστάθηκε στη βάση του ελάχιστου κοινού παρονομαστή: «Τσίπρα στο μπαλκόνι, δίχως παντελόνι»!
efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου