Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Θρίλερ στη Βρετανία: Σώμα με σώμα τα δυο στρατόπεδα. Σοκ στις διεθνείς αγορές


Δημοψήφισμα θρίλερ στη Βρετανία. Στις 5.30 το πρωί ώρα Ελλάδος, το Brexit προηγείται με 120.000 ψήφους (5.627.055) ενώ για την παραμονή στην ΕΕ έχουν ψηφίσει 5.504.562 ψηφοφόροι. Η λίρα σημειώνει πτώση, όπως και τα χρηματιστήρια της Ανατολής. Μεγάλη αναταραχή στις διεθνείς αγορές, που ετοιμάζονται για το σοκ από την πιθανή επικράτηση του brexit.
Σε επίπεδα ρεκόρ, η συμμετοχή εκτιμάται υψηλότερη από 80%, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για περίπου 83%.
Οταν έκλεισαν οι κάλπες, οι δημοσκοπικές έρευνες του YouGov και της Ipsos MORI, έδιναν την παραμονή της χώρας στην ΕΕ να επικρατεί της εξόδου με 4 μονάδες έως και 8 μονάδες. Αλλά περίπου στις 3.30 το πρωί ώρα Ελλάδος, η επικράτηση του brexit στο Σάδερλαντ με μεγάλη διαφορά και η οριακή νίκη του bremain στο Νιούκαστλ προκάλεσαν πτώση της λίρας. 
Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το Sky News, ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) Νάιτζελ Φάρατζ, επικεφαλής της εκστρατείας υπέρ του Brexit, παραδέχθηκε ότι«φαίνεται πως η παραμονή έχει το προβάδισμα».Η έμμεση παραδοχή της ήττας από τον Νάιτζελ Φάρατζ, με το κλείσιμο της κάλπης και πριν ακόμη ανακοινωθούν επίσημα αποτελέσματα, προκάλεσε αντιδράσεις στο στρατόπεδο του Brexit και λίγη ώρα αργότερα υπήρξε διάψευση της δήλωσής του. «Ο Νάιτζελ Φάρατζ δεν γνωρίζει τίποτε περισσότερο από τον οποιοδήποτε άλλο Βρετανό για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καμπάνιας leave.EU. 
Τα τελικά αποτελέσματα δεν θα ανακοινωθούν πριν από το πρωί της Παρασκευής. Η ώρα της επίσημης ανακοίνωσης των τελικών αποτελεσμάτων θα εξαρτηθεί από τη διαφορά μεταξύ του «Remain» και του «Leave».
Νωρίτερα χθες, μετά την κλείσιμο της κάλπης και την ανακοίνωση των εκτιμήσεων για επικράτηση του Bremain, η βρετανική λίρα ξεκίνησε ένα ράλι ανόδου στις αγορές. Εξάλλου οι οιωνοί των τελευταίων ωρών πριν από το κλείσιμο της κάλπης, μέσα από δύο νέες δημοσκοπήσεις αλλά και από την εικόνα των αγορών,έδειχναν προβάδισμα και εμφανή μετατόπιση των αναποφάσιστων υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και υποστηρικτής της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή ΈνωσηΝτέιβιντ Κάμερον ευχαρίστησε μέσω Twitter όσους ψήφισαν υπέρ του Bremain, για «μια ισχυρότερη, ασφαλέστερη Βρετανία, η οποία είναι καλύτερα εντός Ε.Ε.». Ο Κάμερον ευχαρίστησε επίσης όσους ενεπλάκησαν στην καμπάνια υπέρ της παραμονής.
Δείτε εδώ ζωντανά τα αποτελέσματα από το BBC
Ζωντανή Μετάδοση από τον Guardian
TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου