Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Πως απετράπη στο... παρά ένα και από τύχη, κινηματογραφική απόδραση απ΄ τις Φυλακές Κέρκυρας


apopeira apodrasis 1

Κανένας κρατούμενος δεν κατόρθωσε να δραπετεύσει από τις Φυλακές Κέρκυρας στην απόπειρα που, όπως όλα δείχνουν, προετοίμαζαν τουλάχιστον αρκετές εβδομάδες, ωστόσο, έφτασαν πάρα πολύ κοντά στην απόδραση.

Η καταμέτρηση που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στο Σωφρονιστικό Κατάστημα του νησιού, έδειξε ότι δεν λείπει κανένας, ωστόσο, νωρίτερα αποκαλύφθηκε ότι περισσότεροι από 15 κρατούμενοι, όλοι τους βαρυποινίτες, συμμετείχαν σε καλά οργανωμένο σχέδιο απόδρασης το οποίο αποκαλύφθηκε... κατά τύχη.
Λίγο ο σκύλος, λίγο ο θόρυβος...
Κάτοικος της περιοχής που έκανε βόλτα με το σκύλο του το πρωί σήμερα στο αλσύλλιο που βρίσκεται στον περίβολο των Φυλακών, διαπίστωσε μία περίεργη συμπεριφορά του ζώου του. Ενημέρωσε τους αστυνομικούς της Εξωτερικής Φρουράς οι οποίοι, παράλληλα, αναζητούσαν την πηγή περίεργων θορύβων κάτω από το οδόστρωμα.
Αμέσως κινητοποιήθηκε η Αστυνομία με το σύνολο σχεδόν της τοπικής της δύναμης αλλά και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, αποκλείστηκε ο χώρος και, μετά από έρευνες τόσο έξω όσο και μέσα στις Φυλακές, αποκαλύφθηκε ότι κρατούμενοι είχαν σκάψει τούνελ με μήκος τουλάχιστον 30 μέτρα και ετοιμαζόντουσαν να καλύψουν την πολύ μικρή απόσταση που τους χώριζε από την άσφαλτο και, από εκεί, απ΄ την ελευθερία τους!
Πληροφορίες αναφέρουν πως, αν δεν είχαν γίνει αντιληπτοί, η απόδραση θα είχε ολοκληρωθεί σήμερα ή το αργότερο, αύριο το απόγευμα, προφανώς προκειμένου οι βαρυποινίτες να εκμεταλλευτούν την (θεωρητική) ραστώνη και στις υπηρεσίες δίωξης, τις ημέρες της γιορτής...
Χρησιμοποίησαν παλαιότερη μίνα
Μετά τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στη βορειοανατολική ακτίνα των Φυλακών, διαπιστώθηκε πως σε κελί του ισογείου οι κρατούμενοι είχαν ανοίξει τρύπα. Πληροφορίες αναφέρουν πως βρήκαν μία παλαιότερη στοά που εικάζεται ότι αποτελεί μέρος του δικτύου μινών που βρίσκονται κάτω από σχεδόν ολόκληρη την πόλη της Κέρκυρας και εικάζεται ότι αποτελούν μέρος του αποχετευτικού δικτύου του 18ου αιώνα.
Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα επισήμως αν όντως χρησιμοποιήθηκε παλαιότερη μίνα (στοά) καθώς και εάν η εύρεσή της έγινε με τη βοήθεια της τύχης, ή είχαν άλλες πληροφορίες για να την αναζητήσουν (η μεγάλη απόδραση το 1996 είχε ξεκινήσει όταν κρατούμενοι ανακάλυψαν κατά τη διάρκεια κατάληψης, σχεδιαγράμματα που έδειχναν την ύπαρξη των υπόγειων στοών κάτω από την ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται το κτίριο των φυλακών).
Κάτω από το οδόστρωμα
Με τη βοήθεια της πυροσβεστικής υπηρεσίας, η Αστυνομία άνοιξε τρύπα στην κατάληψη της στοάς στο εξωτερικό χώρο, κάτω από το οδόστρωμα, η οποία βρίσκεται ακριβώς πάνω στη διασταύρωση του δρόμου του περιβόλου των φυλακών με τον παράδρομο που οδηγεί στην οδό Κύπρου στη Γαρίτσα.
Ας σημειωθεί ότι η απόδραση του ’96 είχε γίνει από την ακριβώς αντίθετη πλευρά των φυλακών, όπου οι κρατούμενοι είχαν βγει πίσω από το 3-4 Γυμνάσιο.
Μετά από το περιστατικό πριν από 19 χρόνια, οι αρχές είχαν φράξει όλες τις στοές που είχαν χρησιμοποιηθεί τότε και όσες εντόπισαν από τα σχεδιαγράμματα της εποχής, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος να επαναληφθεί με τον ίδιο τρόπο απόδραση.
Έσκαβαν και το προετοίμαζαν καιρό;
Ερωτηματικά υπάρχουν για το πως οι κρατούμενοι έσκαβαν για καιρό και δεν είχαν γίνει αντιληπτοί. Το 1996, το σκάψιμο είχε γίνει εν μέσω κατάληψης 18 ημερών και πλήρους έλεγχου του εσωτερικού των φυλακών από τους κρατούμενους, παρά βέβαια το γεγονός ότι εκατοντάδες αστυνομικοί αλλά και δημοσιογράφοι βρισκόντουσαν στο έδαφος του χώρου που, υπογείως, χρησιμοποίησαν τότε για να βγουν εκτός του κτιρίου...
Για το συμβάν αναμένεται να διενεργηθεί έρευνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει εκδώσει κάποια επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την απόπειρα απόδρασης.

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου