Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015

Επιχείρηση-σκούπα κατά της... μνήμης




Δεν θυμάται άραγε ο Ν. Δένδιας και τα συστημικά ΜΜΕ τις εξευτελιστικές για την Ελλάδα εκθέσεις και τα συμπεράσματα όλων των οργάνων της Ε.Ε. και όλων των οργανώσεων του ΟΗΕ που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα;

της Άντας Ψαρρά
Ο Νίκος Δένδιας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό: «Υπήρξαμε οι πρωταθλητές στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ευρώπη το 2013 και τώρα είμαστε οι πρωταθλητές στις εισροές. Δεν έχουν καταφέρει στην κυβέρνηση να απορροφήσουν ούτε ένα ευρώ για το μεταναστευτικό επί 7 μήνες. Ευτυχώς που είναι επίτροπος της Ε.Ε. ο κ. Αβραμόπουλος, γιατί αλλιώς θα μας είχαν πετάξει από το παράθυρο».
Η δήλωση αυτή έγινε την ίδια ημέρα που -από την πλευρά του- ο Γερμανός υπουργός Ανάπτυξης, Γκερντ Μίλερ, κάλεσε από τις στήλες της περιφερειακής εφημερίδας «Passauer Neue Presse» την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει δράση απέναντι στο κύμα των προσφύγων, εκτιμώντας πως οι Βρυξέλλες δεν έχουν αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. «Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να περάσει από τη “φάση-διακοπές” στη “φάση-έκτακτη ανάγκη”», τόνισε, για να σημειώσει πως «επιτέλους έχουμε ανάγκη από έναν Ευρωπαίο επίτροπο για τους Πρόσφυγες».
Για να δούμε όμως πώς ακριβώς η πολιτική του τ. υπουργού και της κυβέρνησης Σαμαρά είχαν αντιμετωπιστεί από τους επίσημους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους αρμόδιους επιτρόπους.
Επανειλημμένα οι επίτροποι εγκάλεσαν την τότε κυβέρνηση για απάνθρωπη και ρατσιστική συμπεριφορά των οργάνων της, για την ανυπαρξία δομών φιλοξενίας και για πρακτικές που τροφοδοτούσαν το ρατσιστικό μίσος.
Δεν θυμάται άραγε ο Ν. Δένδιας και τα συστημικά ΜΜΕ τις εξευτελιστικές για την Ελλάδα εκθέσεις και τα συμπεράσματα όλων των οργάνων της Ε.Ε. και όλων των οργανώσεων του ΟΗΕ που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα;
Ας φρεσκάρουμε λίγο την επιλεκτική μνήμη όλων αυτές τις δύσκολες στιγμές, που στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης επιτέλους κάποιοι ασκούν με ανθρώπινο πρόσωπο τα καθήκοντά τους, απέναντι στο διογκωμένο κύμα των προσφύγων. Και να επισημάνουμε ότι, τόσο το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. (του Μαρτίου) όσο και ο ίδιος ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος σχολίασαν πολύ θετικά τις πρωτοβουλίες της αναπλ. υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Το χρονολόγιο των καταγγελιών από ευρωπαϊκά όργανα

■ 24/1/2013. Συμβούλιο της Ευρώπης (έκθεση): «Η Ελλάδα έχει επικεντρώσει την προσοχή της στην ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της και έχει θέσει σε εφαρμογή μια πολιτική που βασίζεται υπερβολικά στα κέντρα κράτησης».
■ 30/1/2013. Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: «Μας ανησυχούν ιδιαίτερα οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές επιθέσεις, αλλά και το γεγονός ότι εξαπλώνεται ο φόβος· ο φόβος που δεν θα ’πρεπε να υπάρχει σε ευρωπαϊκές χώρες σήμερα. Αυτός είναι ο λόγος που επισκέπτομαι την Ελλάδα».
■ 3/2/2013. Ο επίτροπος τονίζει ότι θα πρέπει να γίνουν πιο αυστηρές ποινές για όσα στελέχη της αστυνομίας εμπλέκονται σε ρατσιστικές επιθέσεις. Σχετικά με το μεταναστευτικό σημειώνει πως χρειάζεται σειρά μέτρων που θα περιλαμβάνει και την ενσωμάτωση των μεταναστών και τη βελτίωση του συστήματος παροχής ασύλου.
■ 17/4/2013. Στη δημοσιότητα ολόκληρη η έκθεση του Ευρωπαίου επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς. Εκθεση-κόλαφος ως προς την αύξηση των κρουσμάτων ρατσιστικής και ατιμώρητης βίας, με στόχο κυρίως μετανάστες. «Δημιουργούν μεγάλη ανησυχία για το παρόν και το μέλλον του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας στην Ελλάδα».
Ο επίτροπος απέδωσε μεγάλες ευθύνες τόσο στην πολιτική ηγεσία όσο και στη Δικαιοσύνη για λόγους και έργα που παρακινούν σε ρατσιστική συμπεριφορά. Αναφέρθηκε στις ακραίες δηλώσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά και του υπουργού Ν. Δένδια εναντίον των μεταναστών, αλλά και στην αναποτελεσματική και απάνθρωπη μέθοδο των εγκλεισμών.
■ 15/5/2013. Η Ευρωπαία επίτροπος για Εσωτερικές Υποθέσεις Σεσίλια Μάλμστρομ μιλάει για απαράδεκτες συνθήκες στα κέντρα κράτησης, για αντιμετώπιση των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο κάτω των ευρωπαϊκών προτύπων, για τη δύσκολη πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου και στο πολύ μικρό ποσοστό του, αλλά και τη μηδενική παροχή προστασίας σε Σύρους πρόσφυγες.
Τόνισε παραπάνω από δύο φορές ότι υπάρχουν χρήματα από διάφορα ταμεία, όπως το Ταμείο Ευρωπαϊκών Συνόρων, για το 2013, που είναι διαθέσιμα αλλά απαιτείται συντονισμός από διάφορα υπουργεία ώστε να γίνει η αποτελεσματική απορρόφησή τους, ενώ δεν παρέλειψε να πει πως η αδιάκριτη χρήση του μέτρου της κράτησης πρέπει να αντικατασταθεί από εναλλακτικά μέτρα και αναφέρθηκε στην ανάγκη ίδρυσης ανοιχτών κέντρων.
■ 5/10/2013. Ανακοινώθηκαν οι απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις ερωτήσεις που της υπέβαλε ο επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Νιλς Μούιζνιεκς. Η κυβέρνηση εμφανίζεται να υπερασπίζεται τις ίδιες θέσεις και να αποκρούει τις αιτιάσεις του επιτρόπου, ενώ δεν αναλαμβάνει καμιά συγκεκριμένη δέσμευση για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την υλοποίηση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.
«Το ελληνικό νομικό πλαίσιο που αφορά στο καθεστώς των αλλοδαπών μεταναστών τέθηκε σε σαθρές βάσεις από την αρχή, δηλαδή με τον πρώτο, ουσιαστικά, τυπικό μεταναστευτικό νόμο στην ιστορία της χώρας, τον ν. 1975/1991», γράφει ο νομικός Νίκος Σιταρόπουλος (στενός συνεργάτης του επιτρόπου). Αυτός ο νόμος και όλη η νομοθεσία της δεκαετίας του 1990 απέφυγαν κάθε πρόβλεψη για την κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών, ξορκίζοντας ως περαστικό κακό την παρουσία τους στη χώρα μας.
■ 14/1/2014. Αυστηρή προειδοποίηση απευθύνει προς την Ελλάδα ο επίτροπος για τις παράνομες μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών στην Τουρκία. Σε αποκλειστική συνέντευξή του προς «Το Βήμα» -με την ευκαιρία της πανευρωπαϊκής δημοσιοποίησης επιστολής του προς τους Ελληνες υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Ναυτιλίας- ο Νιλς Μούιζνιεκς εκφράζει την έντονη ανησυχία του επειδή υπάρχουν πολλοί Σύροι πρόσφυγες ανάμεσα στους μετανάστες που επαναπροωθούνται «σιωπηλά» στην Τουρκία, είτε μέσω Εβρου είτε μέσω ανατολικού Αιγαίου, ενώ «βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται σαν οικονομικοί μετανάστες γιατί χρήζουν προστασίας».
■ 21/1/2014. Με νέα δήλωσή του ο Νιλς Μούιζνιεκς επανήλθε στην ανάγκη να καταπολεμηθεί ο ρατσισμός και ο νεοναζισμός στην Ευρώπη, με ρητή αναφορά στην περίπτωση της Χρυσής Αυγής, του ουγγρικού Γιόμπικ και των Σουηδών Δημοκρατών, ενώ υποδεικνύει στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σειρά μέτρων που πρέπει να ληφθούν αμέσως.
■ 3/2/2014. Ο επίτροπος μοιράστηκε με τους συναδέλφους του μέσω τουίτερ την ανησυχία του για τη νέα έξαρση της εχθρότητας απέναντι στους μετανάστες στην Ελλάδα, κάνοντας έκκληση ειδικά στους πολιτικούς: «Είμαι ανήσυχος για τη νέα έξαρση αντιμεταναστευτικών λόγων στην Ελλάδα. Οι πολιτικοί οφείλουν να δίνουν το παράδειγμα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να αποφεύγουν τις ρητορείες του μίσους».
■ 16/3/2014. Συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με αφορμή την Εκθεση που συνέταξε ο Σουηδός βουλευτής της Σοσιαλιστικής Ομάδας, Γιόνας Γκούναρσον, με τίτλο «Η στρατηγική για την πρόληψη του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας στην Ευρώπη».
Η Εκθεση υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (84 έναντι 2). Στο υπόμνημα που συνόδευε την Εκθεση ο κ. Γκούναρσον στέκεται ιδιαίτερα στην Ελλάδα και αναφέρεται στις δυσκολίες αντιμετώπισης του νεοναζισμού, αλλά και στον τρόπο αντιμετώπισης των μεταναστών και προσφύγων.
■ 28/3/2014. Ο επίτροπος κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να μη συμπεριλάβει ρήτρα (τροπολογία Μπαλτάκου) στο νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί η κυβέρνηση να απελάσει τους μετανάστες των οποίων οι καταγγελίες για κακοποίηση από τις αστυνομικές αρχές έχουν απορριφθεί.
■ 4/4/2014. Σύμφωνα με δήλωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Αντ. Ρουπακιώτη (που «φαγώθηκε» εξαιτίας του αντιρατσιστικού), τόσο από το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και από την Ευρωπαϊκή Ενωση -για το πρώτο ο κ. Μούιζνιεκς, για τη δεύτερη η κυρία Μάλστρομ- ζητούσαν να προωθηθεί η αντιρατσιστική νομοθεσία.
■ 1/8/2014. Επίτροπος: «Εκπλήσσομαι μαθαίνοντας ότι μπήκε στο αρχείο η υπόθεση που αφορά τον πνιγμό 11 μεταναστών, παιδιών και γυναικών, κοντά στο Φαρμακονήσι πέρυσι τον Ιανουάριο, κατά τη διάρκεια επιχείρησης του ελληνικού Λιμενικού» και επισημαίνει τον κίνδυνο «να καλυφθούν αυτές οι σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την ατιμωρησία. Αυτό θα ήταν ένα σοβαρό λάθος. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν σε πιο αποφασιστικές προσπάθειες προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες γι’ αυτήν την τραγωδία».
■ 16/10/2014. Εκθεση-κόλαφος της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT): «Σοβαρή ανησυχία σχετικά με την έλλειψη αποτελεσματικής δράσης για την αντιμετώπιση των συστημικών ελλείψεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης των παράτυπων μεταναστών και την κατάσταση στις φυλακές. Δυστυχώς η κατάσταση δεν βελτιώθηκε και η αστυνομική ατιμωρησία συνεχίζεται».
Η έκθεση επισημαίνει τις «τελείως απαράδεκτες συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται οι παράτυποι μετανάστες σε αστυνομικά κρατητήρια για παρατεταμένη περίοδο», παρατηρεί ότι στα κέντρα κράτησης οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται σαν ποινικοί και ζητά να σταματήσουν να χρησιμοποιούνται οι εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας για την κράτηση ανηλίκων.
Δικαίως, λοιπόν, ο τ. υπουργός θα μείνει στην Ιστορία ως πρωτεργάτης των επιχειρήσεων-σκούπα, του κυνηγητού των προσφύγων και των μεταναστών, της αντίθετης με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα δημιουργίας αποκλειστικά στρατοπέδων φυλάκισης, της μη παροχής ασύλου κ.λπ. Πολιτικές που, μαζί με την ατιμωρησία του ρατσιστικού εγκλήματος και την ανυπαρξία νομικής προστασίας των θυμάτων, γιγάντωσαν το ναζιστικό μόρφωμα, μέχρι που έπεσαν όλοι από τα σύννεφα..
 EFSYN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου