Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

Ο μάγκας ο πολλά βαρύς



Του Θανάση Καρτερού
Αν υπήρξε μια αποκάλυψη τις ώρες που πέρασαν από τότε που ο Τσίπρας έδωσε με το διάγγελμά του το σήμα της εκλογικής εκκίνησης, θα συμφωνήσετε ότι αυτή είναι ο Μεϊμαράκης. Αποκάλυψη πολιτική, αισθητική και βεβαίως γλωσσική, που δεν αφήνει καμιά αμφιβολία: Η Ν.Δ. δείχνει μια αξιοσημείωτη συνέπεια στον ηγετικό της κατήφορο. Από τον Καραμανλή στον Σαμαρά. Κι από τον Σαμαρά στον Μεϊμαράκη.
Η αλήθεια είναι ότι πολλούς είχε μπερδέψει μέχρι τώρα ο εν λόγω. Διότι εμφανίστηκε απροσδόκητα σοβαρός μόλις ανέλαβε τα ηνία της Ν.Δ. Έστω προσωρινά. Με εμφανή διάθεση να αφήσει πίσω του τη μούχλα των Μπαλτάκων. Να πλεύσει από το ακροδεξιό τέλμα στη θάλασσα του μεσαίου χώρου και της Κεντροδεξιάς. Να φέρει, βρε παιδί μου, τη μεγάλη αυτή παράταξη από το μίζερο χθες στο ζόρικο σήμερα.
Αλλά, μόλις αυτός είδε εκλογές, εμείς είδαμε να αναδύεται ο παλιός Βαγγέλας. Ενισχυμένος μάλιστα επί δέκα, ή επί εκατό. Είδαμε κι ακούσαμε τον μάγκα τον πολλά βαρύ, που τόλμησε ο Τσίπρας να τον ξυπνήσει το πρωί. Και πού σε σφάζει, πού σε πονεί. Όλο το λεξικό του καλού μάγκα επί τάπητος. Και ψευτράκος ο πρωθυπουργός, και δικτάτορας, και δειλός, και αγύρτης και χίλια δυο τέτοια καλά. Καφενείον ο Βαγγέλας η υπόθεση.
Λέει καμιά κουβέντα παραπάνω ο άνθρωπος, αλλά ας μην τον κρίνουμε από τη γλωσσική του μαγκιά, μπορείς να πεις. Ας τον κρίνουμε πολιτικά. Τι πολιτικά, καλοί μου άνθρωποι; Που αγάπησε ξαφνικά με τον πιο άγαρμπο τρόπο τον Λαφαζάνη; Που έστησε χορόδραμα με τη Ζωή; Που κάλεσε σε εθνική συνεννόηση τον ψευτράκο; Που έπιασε στα ζάρια του τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Ή που αποφάσισε να κάνει πρωθυπουργό τον Δραγασάκη;
Δεν παίζεται ο Μεϊμαράκης, πάει τελείωσε. Αν προσπαθήσεις να παρακολουθήσεις την πολιτική του σκέψη, θα βρεθείς στον Λαβύρινθο -και στο βάθος Μινώταυρος. Αν προσπαθήσεις να παρακολουθήσεις τα γλωσσικά του μαργαριτάρια, θα βρεθείς σε καφενείο της δεκαετίας του πενήντα. Κι αν το πάρεις σοβαρά ότι διεκδικεί να γίνει πρωθυπουργός, θα ψάξεις και την πέτρα και το σκοινί που θα σε απαλλάξει από τα εγκόσμια μια τέτοιας ατυχίας.
Τυχερός ο Τσίπρας όμως. Αυτό να λέγεται. Διότι κοτζάμ Ν.Δ. να του ρίχνει απέναντι τον Βαγγέλα είναι λαχείο...

avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου