Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Δύο στους τρεις κατηγορούν το Ν. Δένδια, για θεσμικό ατόπημα


Δύο στους τρεις κατηγορούν το Ν. Δένδια για θεσμικό ατόπημα


Για τεράστιο θεσμικό ατόπημα του Νίκου Δένδια κάνει λόγο ο Μπαμπης Χαραλάμπους σχολιάζοντας την ουσία αλλά και τον τρόπο της ανακοίνωσης διάσπασης του Δήμου Κέρκυρας, ενώ ο Γ. Ραιδεστινός χαρακτηρίζει τις κινήσεις του Κερκυραίου Υπουργού ως απαξιωτικές για το Δήμο!

Ο Αλέκος Αυλωνίτης εξέφρασε τη γνώμη ότι ο Ν. Δένδιας ανακοίνωσε το «σπάσιμο» του μεγάλου δήμου με την ιδιότητα του βουλευτή του νησιού που το είχε ζητήσει εδώ και δύο χρόνια, προσθέτοντας πάντως, ότι κατά τη γνώμη του οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται από τους αρμόδιους υπουργούς.
Κατά τα άλλα, Χαραλάμπους και Ραιδεστινός εκφράζουν την άποψη πως ο αριθμός των Δήμων στο νησί της Κέρκυρας δεν δίνει λύση στα μεγάλα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την κυβερνητική στάση απέναντι στην Τ.Α. με την περικοπή πόρων και τις απολύσεις προσωπικού, αντίθετα με τον κ. Αυλωνίτη ο οποίος διαχώρισε πλήρως την οικονομική κατάσταση από το ζήτημα της χωροταξικής διάρθρωσης της Αυτοδιοίκησης.
Μπάμπης κατά Δένδια για ζητήματα ηθικής τάξεως και δεοντολογίας!
Ο Μπάμπης Χαραλάμπους αποκάλυψε ότι ο δήμαρχος Γιάννης Τρεπεκλής δεν ήξερε τίποτα για τις κυβερνητικές αποφάσεις, έκανε λόγο για τεράστιο θεσμικό ατόπημα Δένδια που το έπραξε για επικοινωνιακούς λόγους πολιτικής και κομματικής επικράτησης έναντι του Δήμαρχου Κέρκυρας: «Ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα εκτός από τις δηλώσεις του κ. Δένδια, ο οποίος ήρθε αεροπορικά για να τις κάνει και έφυγε! Επικοινώνησα με τον κ. Τρεπεκλή τον οποίο –και εγώ του δίνω δίκιο εδώ- πραγματικά τον έβαλαν στη γωνιά, έναν δήμαρχο ενός πολύ μεγάλου Δήμου. Για λόγους ηθικής τάξης και δεοντολογίας, δεν έπρεπε ο δήμαρχος αυτού του δήμου που πάνε να σπάσουν και ο οποίος είναι δικός τους άνθρωπος, το δηλώνει, είναι νεοδημοκράτης, να ενημερωθεί; Αυτό το πράγμα δεν έγινε και με αυτό τον τρόπο ο κ. Δένδιας αποδεικνύει ή, τουλάχιστον, θέλει να κάνει τον κόσμο να πιστέψει ποιος είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού από το κόμμα της Ν.Δ. και την κυβέρνηση στα τοπικά πράγματα της Κέρκυρας».
Ραιδεστινός: Καμία διαβούλευση ούτε καν με τους δικούς τους ανθρώπους
«Δυστυχώς, έτσι λειτουργούν αυτοί που μας κυβερνούν. Καμία διαβούλευση ούτε καν με τους δικούς τους ανθρώπους», παρατήρησε από την πλευρά του ο Γ. Ραιδεστινός, τονίζοντας ότι «είναι απαξιωτικό να ανακοινώνει ο κ. Δένδιας και να έχει ενημερώσει και την ΚΕΔΕ, και να μην έχει ενημερώσει το Δήμο Κέρκυρας. Δεν ξέρω αν έχουν διάσταση απόψεων με τον κ. Τρεπεκλή, αυτό είναι δικό τους θέμα, αλλά από μεριάς του υπουργού είναι εξαιρετικά μεγάλο λάθος. Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι τυχαίο. Είναι πολιτική που εφαρμόζεται συνολικά».
Αυλωνίτης: Ίσως το ανακοίνωσε υπό την ιδιότητα του βουλευτή
Ο κ. Δένδιας βρήκε, πάντως, στήριξη στον Αλέκο Αυλωνίτη ο οποίος, ερωτώμενος να σχολιάσει τον τρόπο της ανακοίνωσης, εξέφρασε την άποψη ότι το έκανε ως βουλευτής Κέρκυρας και όχι ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης: «Κατά τη γνώμη μου, ως βουλευτής της Κέρκυρας, υπό αυτή την ιδιότητα ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης. Θεωρώ ότι ανακοινώσεις για καταθέσεις νομοσχεδίων γίνονται από τους αρμόδιους υπουργούς ή τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Από κει και πέρα, δεν γνωρίζω για ποιο λόγο το ανακοίνωσε. Προφανώς είναι ένας βουλευτής που είχε ταχθεί υπέρ της διάσπασης του νέου δήμου εδώ και δύο χρόνια και θεώρησε σκόπιμο να το ανακοινώσει ο ίδιος. Όμως, την απάντηση θα την πάρετε από τον ίδιο».
Χαραλάμπους: Ο Δένδιας ευχαρίστησε τον Αυλωνίτη και τους πρώην δήμαρχους
Ο Μπάμπης Χαραλάμπους άφησε αιχμές για τον Αλέκο Αυλωνίτη και την παράταξή του, υπογραμμίζοντας ότι ο Νίκος Δένδιας με την ανακοίνωση αυτή επιχειρεί να τον ευχαριστήσει εν όψει, ίσως, εκλογών! «Ο κ. Δένδιας ήρθε αεροπορικώς μόνο για αυτό το θέμα, κάλεσε τα κανάλια στο αεροδρόμιο, έκανε τις δηλώσεις και έφυγε ξανά! Αν θέλετε, αυτό με κάνει να πιστεύω ότι θα έχουμε περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις, ίσως εκλογές. Γιατί να δραστηριοποιηθεί τόσο ο κ Δένδιας και να ευχαριστήσει μάλιστα αυτούς που ουσιαστικά δεν πρόσκεινται στο χώρο της Ν.Δ., γιατί αυτοί διεκδικούσαν μετ΄ επί τάσεως να σπάσει ο μεγάλος δήμος της Κέρκυρας. Μιλάω για την παράταξη που αποτελείται από τους πρώην δημάρχους. Τον κ. Αυλωνίτη, τον κ. Βάρελη και όλους αυτούς».
Αυλωνίτης: Δεν ξέρει αν θα κατέβει, αλλά βλέπει περισσότερο βορρά
Από την πλευρά του ο Αλ.. Αυλωνίτης απάντησε στους επικριτές της παράταξής του και της θέσης που εκφράζει για «σπάσιμο» του Δήμου Κέρκυρας, ότι το κάνουν για να καταλάβουν και πάλι θέσεις. Υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποφασίσει καν αν θα συνεχίσει να συμμετάσχει στα κοινά, καλώντας νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με την Αυτοδιοίκηση.
Σε ερώτηση πάντως, αν σε περίπτωση που θα συνεχίσει να βάζει υποψηφιότητα θα έβλεπε πιο κοντά μία κάθοδό του στο βορρά απ΄ όπου προέρχεται, δήλωσε: «Σε μια τέτοια περίπτωση, όταν έχεις μία εμπειρία έστω και λίγη, των τεσσάρων αυτών ετών (σ.σ. που ήταν δήμαρχος), όταν γνωρίζεις εκεί που γεννήθηκες τα προβλήματα, είναι ασυγκρίτως μεγαλύτερη η εμπειρία και η γνώση των τοπικών προβλημάτων και είναι και το κίνητρο να δεις το χωριό σου και εκεί που έμενες τα παιδικά σου χρόνια καλύτερο τόπο. Επαναλαμβάνω όμως ότι το θέμα είναι κυρίως πολιτικό».
Ερωτώμενος για το γιατί τρεις δήμοι και όχι τέσσερις ή πέντε, εξέφρασε την εκτίμηση με βάση τη δήλωση Δένδια, αποτελεί την κατ΄ αρχήν πρόταση της κυβέρνησης και πως το θέμα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση: «Προφανώς θα ανοίξει κάποιος διάλογος. Κατά τη γνώμη μου, ο προσδιορισμός του αριθμού αλλά και της επικράτειας του κάθε δήμου θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο βαθιάς περισυλλογής».
«Μετατρέπουν την Αυτοδιοίκηση σε τοπική διοίκηση»
«Το κυριότερο πρόβλημα των δήμων αυτή τη στιγμή δεν είναι αν είναι μεγάλοι σε έκταση –που είναι και αυτό ένα πρόβλημα- αλλά το ότι η κυβέρνηση πετσοκόβει σε τέτοιο βαθμό τους θεσμοθετημένους πόρους που χρωστά στην Τ.Α. την οποία μετέτρεψε σε τοπική διοίκηση», υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση Μπάμπης Χαραλάμπους. Ο επικεφαλής της παράταξης «Εμπρός» Γ. Ραιδεστινός υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η μοναδική κυβερνητική ανακοίνωση για την Αυτοδιοίκηση στην Κέρκυρα ήταν αν θα είναι ένας ή τρεις δήμοι, την ίδια ώρα που μειώνεται το προσωπικό με αύξηση των υποχρεώσεων και αρμοδιοτήτων, χωρίς πόρους, με την ίδια κακή οργάνωση και με την κυρίαρχη λογική των κυβερνώντων που θέλουν τους δήμους το μακρύ χέρι του κράτους: «Αυτή τη στιγμή μέχρι σήμερα που μιλάμε, δεν έχει προχωρήσει στην εκκαθάριση των επιχειρήσεων των πρώην καποδιστριακών δήμων. Και υπάρχει μεγάλη ευθύνη της δημοτικής αρχής. Πριν ξεκαθαρίσεις, θα έχεις να λύσεις ένα άλλο πρόβλημα τώρα πως θα περάσεις τα χρέη στους νέους δήμους, πως θα κατανείμεις το προσωπικό και τα μηχανήματα. Όλα αυτά θέλουν σοβαρότητα και προσοχή. Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ένα εγκληματικό λάθος: το άφησε για την τελευταία στιγμή απλά για να παίξει κομματικά ή μικροκομματικά παιχνίδια».
Άλλο τα οικονομικά, άλλο η χωροταξία
Στον αντίποδα οι δηλώσεις του Αλέκου Αυλωνίτη, ο οποίος υποστήριξε ότι η διοικητική δομή προσδιορίζεται από άλλες προϋποθέσεις και κυρίως στην επαναχάραξη νέων ορίων δήμων με συγκεκριμένα κριτήρια και σκεπτικά: «Στην Τ.Α. θα πρέπει να κυριαρχεί η αρχή της εγγύτητας και της αμεσότητας, να λαμβάνονται οι αποφάσεις εκεί που πρέπει, τα διοικητικά κέντρα να είναι υποστηρικτικά των νέων διοικητικών δομών, χίλιες δυο προϋποθέσεις. Αυτές κατά τη γνώμη μου δεν τις τηρούσε ο μεγάλος δήμος».

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου