Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Να και ένας φόρος που η τρόικα ήθελε να καταργήσει!

Της Λίτσας Κιτσαντά*

Αναφέρεται σήμερα ως είδηση η μείωση κατά 70% του φόρου μεταβίβασης ακινήτων (ΦΜΑ), κάτι που κατά την εκτίμηση της κυβέρνησης και του κατεστημένου που τη στηρίζει, θα σημάνει τόνωση της κτηματαγοράς και αύξηση της ζήτησης στα ακίνητα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τόνωση της εθνικής οικονομίας. Πληροφορούμαστε μάλιστα ότι η απαίτηση της τρόικας προς την κυβέρνηση, ήταν αυτή να προβεί στην πλήρη κατάργηση του φόρου αυτού. Η κυβέρνηση όμως αντιπρότεινε μείωση κατά 50% και τελικά τα βρήκαν στο 70%!
Αυτό όμως από μόνο του κάτι λέει και σίγουρα μας βάζει σε υποψίες! Πως γίνεται η τρόικα που μονίμως ζητά και άλλους- περισσότερους φόρους για τον λαό, που ζητά τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων και των άγονων ακινήτων, που απαιτεί την παγίωση του χαρατσιού στα ακίνητα με υψηλούς συντελεστές, χωρίς να εξαιρεί ούτε την πρώτη κατοικία, επιβαρύνοντας κυρίως τα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, που καταργεί τα αφορολόγητα όρια και τις άλλες απαλλαγές κοινωνικού χαρακτήρα στον φόρο εισοδήματος και που ζητά την επίσπευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων σε βάρος οφειλετών του Δημοσίου, ακόμα και για 300 ευρώ, να προβαίνει σε τέτοια γενναιοδωρία ζητώντας μας να καταργήσουμε τον φόρο μεταβίβασης ή έστω να τον μειώσουμε τόσο πολύ; Μην ξεχνάτε ότι και η αγορά (κατακύρωση) ακινήτου σε πλειστηριασμό έχει φόρο μεταβίβασης!! Είναι πολύ απλό. Τρόικα, δανειστές , ντόπια και ξένη ολιγαρχία, με όχημα αυτή την εθελόδουλη και ανυπόληπτη πλέον κυβέρνηση Σαμαρά, ετοιμάζουν το μεγάλο φαγοπότι, το μεγάλο «πλιάτσικο» δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας!
Ετοιμάζουν μαζικές κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, καθώς και άμεσους ή έμμεσους εκβιασμούς για πώληση όσο- όσο ακινήτων πολιτών που χρωστάνε στο Δημόσιο, στα Ασφαλιστικά Ταμεία ή στις Τράπεζες- ακινήτων που θα αποκτήσουν σχεδόν τζάμπα οι αετονύχηδες με χαμηλότατο φόρο μεταβίβασης (ή χωρίς φόρο, όπως ζητούσε η τρόικα). Η αλήθεια είναι ότι πράγματι στην Ελλάδα ο φόρος μεταβίβασης ακινήτων ήταν (και εξακολουθεί να είναι) υψηλός. Και πράγματι πρέπει να μειωθεί, ώστε να τονωθεί η ζήτηση και σαφώς πρέπει να συνδυαστεί και με μείωση του γενικότερου κόστους των μεταβιβάσεων. Η μείωση αυτή όμως θα πρέπει να αφορά ολόκληρη την κοινωνία, καθώς και την πραγματική οικονομία, έχοντας ως επίκεντρο το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναλογικότητας. Θα πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της καθίζησης της κτηματαγοράς, καθώς και της υπαρκτής μεγάλης ύφεσης, προς όφελος όμως του λαού και της ακίνητης περιουσίας του (η οποία στην πλειοψηφία της αποτελεί προϊόν πολλών κόπων και στερήσεων) και όχι μιας μικρής αλλά ισχυρής κι αδηφάγας ολιγαρχίας που προσδοκά συγκέντρωση όλο και περισσότερου πλούτου στα χέρια της, με όσο το δυνατό λιγότερο κόστος!
Δείτε για παράδειγμα: Πόσοι άνθρωποι μπορούν σήμερα να πάρουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, προκειμένου να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους; Πόσα ακίνητα είναι υποθηκευμένα, προσημειωμένα και κατασχεμένα από τράπεζες και Δημόσιο, ακόμα και για πολύ μικρά ποσά, πράγμα που δυσχεραίνει την αξιοποίησή τους; Πόσο διευκολύνει η πολιτεία τους ανθρώπους αυτούς να ρυθμίσουν με ευνοϊκό τρόπο τα χρέη τους προς τους άνω πιστωτές τους, ώστε να διευκολυνθούν στην αξιοποίηση ή μεταβίβαση των ακινήτων τους; Πόσο ανοίγουν τις στρόφιγγες οι τράπεζες και το κράτος, δανειοδοτώντας ή και επιδοτώντας πολίτες προκειμένου να αγοράσουν ακίνητα, είτε για τη στέγαση είτε για την έναρξη της επιχείρησής τους (επαγγελματικής, αγροτικής κλπ); Και εν τέλει πως συμβάλει η σημερινή κυβέρνηση της πιστής τήρησης των μνημονίων και των αντιλαϊκών μέτρων στην τόνωση της ρευστότητας στην αγορά και στην ανάκαμψη της πραγματικής (και όχι της πλασματικής) αγοράς ακινήτων, όταν η αγοραστική δύναμη των πολιτών εξανεμίζεται τελείως, όταν οι μισθοί και οι συντάξεις πετσοκόβονται διαρκώς, όταν οι φοροεπιδρομές διαδέχονται η μία την άλλη, όταν κλείνουν χιλιάδες μαγαζιά και επιχειρήσεις και οι άνεργοι ξεπερνούν το ενάμιση εκατομμύριο κι όταν απαξιώνεται η ακίνητη περιουσία από τους υψηλότατους φόρους και χαράτσια;
Είναι δυνατό να περιμένει κανείς ότι στη χώρα μας, με έβδομη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, αρκεί το ημίμετρο της μείωσης του ΦΜΑ για να τονωθεί η αγορά των ακινήτων; Αν ναι, τότε ή είναι αφελής ή μάλλον «άλλο λάκο έχει η φάβα»!

*Η Λίτσα Κιτσαντά είναι συμβολαιογράφος, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου