Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Ο ΕΟΤ «κόβει» τις μισές τουριστικές εκθέσεις λόγω... κρίσης!


Kefalogianni-kampania-2013-1

Σε μείωση κατά το ήμισυ περίπου όσον αφορά στην παρουσία της χώρας μας στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις, προχωρά ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, απόρροια του μειωμένου κατά 40% budget του για φέτος.
Αυτό παραδέχθηκε ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η τουριστική ηγεσία της χώρας με επικεφαλής της Όλγα Κεφαλογιάννη, με αντικείμενο το σχεδιασμό τουριστικής προβολής για τη σαιζόν του 2014.
Η μείωση αυτή θα επηρεάσει αρνητικά και την προβολή των μεμονωμένων περιοχών της χώρας και, φυσικά, και τα Επτάνησα και την Κέρκυρα καθώς στις περισσότερες (πλην των μεγάλων) εκθέσεις, συμμετέχουν μέσα στο περίπτερο που στήνει ο ΕΟΤ...
Πάντως, ειδικά για τη World Travel Market ετοιμάζεται, σύμφωνα με την κα Κεφαλονιάννη. ειδική διαφημιστική καμπάνια.
Οι φετινές εκθέσεις
Οι εκθέσεις στις οποίες θα συμμετάσχει η χώρα μας μέχρι το Μάρτιο, είναι οι εξής:
Πολωνία – Tour Salon (17-19/10)
Σιγκαπούρη - ITB Asia (23-25/10)
Λονδίνο – World Travel Market (4-7/11)
Ισπανία – EIBTM (26-28/11)
Γαλλία - ILTM (2-5/12)
Ολλανδία – Vakantiebeurs (14-19/1)
Ισπανία – Fitur (30/1-3/2)
Ισραήλ - Ι.Μ.Τ.M (11-12/2)
Σερβία – International Fair Of Tourism (27/2-2/3)
Κίνα - Guangzhou International Travel Fair (27/2-1/3)
ΗΠΑ – Cruise Shipping Miami Sea Trade (10-14/3)
Ρωσία – Intourmarket (15-18/3)
Ρωσία – ΜΙΤΤ (19-22/3)
Ουκρανία – UITT (26-28/3)
Βερολίνο – ΙΤΒ (5-9/3)

Στροφή στη διαδικτυακή διαφήμιση
Βασική στόχευση πάντως είναι η στροφή στην προβολή μέσω του διαδικτύου και των κοινωνικών δικτύων. Με δεδομένο ότι τα χρήματα που διαθέτει Υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ για φέτος, παρά τη μεγάλη αύξηση αφίξεων και εσόδων (άρα και την ανάδειξη με τον πιο επιβλητικό τρόπο ότι ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία) θα είναι δραματικά μειωμένα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, η κα Κεφαλογιάννη προανήγγειλε ότι θα χρησιμοποιηθεί το internet, το facebook και τα άλλα social networks (twitter, pinterest, instagram κλπ.) παράλληλα με στοχευμένη διαφήμιση στους «μεγάλους παίκτες» του χώρου παγκοσμίως (expedia, lastminute.com, tripadvison κ.α.).
Τα κόστη της καμπάνιας
Ας σημειωθεί ότι το ύψος της φετινής καμπάνιας θα ανέλθει στα 7,5 εκατ. ευρώ, έναντι 9 εκατ. ευρώ πέρυσι, από τα οποία 3 εκατ. ευρώ αφορούν τις δαπάνες συμμετοχής του ελληνικού τουρισμού σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
Η «επικοινωνιακή αντεπίθεση», όπως η Υπουργός τη χαρακτήρισε, θα «τρέξει» το διάστημα Οκτωβρίου - Απριλίου με στόχο να επηρεαστεί κατά το δυνατόν θετικότερα για την Ελλάδα η απόφαση των ξένων για τον τόπο που θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους.
Το τηλεοπτικό σποτ
Η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού παρουσίασε και το πρώτο από τα δύο διαφημιστικά σποτ με θέμα το Φθινόπωρο στην Ελλάδα, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την ελληνική καμπάνια αυτή την εποχή στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές.
Στόχος, η ανάδειξη και νέων, άγνωστων περιοχών και η επιμήκυνση της περιόδου για όλο το χρόνο.
Το CorfuPress.com εξασφάλισε και φιλοξενεί το τηλεοπτικό αυτό σποτ που δημιούργησε ο γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης και δημιουργός Κωνσταντίνος Τσεκλένης, η αισθητική του οποίου θα ακολουθηθεί και για στα επόμενα.
Με έμφαση στην «κρυφή Ελλάδα»
Ένα άλλο σημείο που τα Επτάνησα (όπως και οι «πρωτοκλασάτες» τουριστικές περιοχές της χώρας μας) θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα, είναι η φετινή στροφή της αιχμής της νέας καμπάνιας του ΕΟΤ, που έχει τον τίτλο “Secret Greece”. Σύμφωνα με την Όλγα Κεφαλογιάννη, οι βασικοί άξονες της καμπάνιας για φέτος είναι δύο: η ενίσχυση του προορισμού μίνι διακοπών πόλης (city-break) για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και η «κρυφή Ελλάδα», περιοχές δηλαδή άγνωστες σχετικά στο εξωτερικό που αξίζει κανείς να τις ανακαλύψει: «Η Ξάνθη, η Μονεμβασιά, η Ολυμπία, η Λακωνία, η Μεσσηνία , οι Δελφοί, για να αναφέρω κάποιους από τους πολλούς προορισμούς κρύβουν μοναδικά μυστικά, που οι ξένοι επισκέπτες καλούνται να εξερευνήσουν και να γνωρίσουν. Αυτή την «άγνωστη» για πολλούς ξένους Ελλάδα, θέλουμε να επικοινωνήσουμε στο εξωτερικό με ειδικές εκδόσεις, οδηγούς και
καταχωρήσεις. Μια παρουσίαση του “secret Greece” θα γίνει και στην WTM στο Λονδίνο στις αρχές Νοεμβρίου», υπογράμμισε η κα Κεφαλογιάννη στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Η Υπουργός Τουρισμού παρουσίασε και την αισθητική του ανανεωμένου περιπτέρου με το οποίο θα «ταξιδέψει» η χώρα μας μέσω του ΕΟΤ στις διεθνείς τουριστικές εκθέσεις.
Σε καθαρά αιγαιοπελαγίτικο μοτίβο, λιτό και με μοναδικά χρώματα το άσπρο και το γαλάζιο, αισθητική των νησιών του Αιγαίου πελάγους, παρουσίασε τις μακέτες της κατασκευής η οποία θα φιλοξενήσει τα περίπτερα όλων των περιοχών της χώρας.
Η τουριστική απόδωση του 2013
Η Ο. Κεφαλογιάννη, αναφερόμενη στο πόσο απέδωσε φέτος ο τουρισμός στη χώρα μας, τόνισε ότι τα έσοδα θα ξεπεράσουν για το 2013 τα 11,5 δισ. ευρώ ενώ τα μέχρι στιγμής επίσημα στοιχεία δείχνουν το ταξιδιωτικό ισοζύγιο να έχει πλεόνασμα 579 εκ ευρώ (αύξηση 30,4% σε σχέση με το 2012).
Φέτος την χώρα μας επισκέφθηκαν μέχρι στιγμής 760.000 περισσότεροι τουρίστες σε σχέση με πέρυσι (αύξηση 11%), ενώ τα έσοδα οχταμήνου του 2013 εμφανίζουν αύξηση 17,9% σε σχέση με το 2012.
Η ρωσική αγορά με αύξηση 47%, η αμερικανική με +27%, η γαλλική με +17,4% και η γερμανική με +13,6% κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των χωρών προέλευσης τουριστών για φέτος.
Προτελευταίο στην αύξηση το αεροδρόμιο Κέρκυρας, τελευταία η Ρόδος
Πάντως, το αεροδρόμιο Κέρκυρας με αυτό της Ρόδου είχαν φέτος τη μικρότερη αύξηση σε σχέση με τα υπόλοιπα τουριστικά αεροδρόμια της χώρας:
Καλαμάτα 44,4%, Μύκονος 26,0%, Χανιά 20,6%, Σαντορίνη 19,5%, Κεφαλονιά 18,3%, Ζάκυνθος 16,9%, Ηράκλειο 16,5%, Κως 13,8%, Κέρκυρα 12,0%, Ρόδος 10,7%

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου