Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Κουμπαρομπεμπέκες



Το πόσο κρίσιμα είναι τα πράγματα γίνεται αντιληπτό από το πόσα σαρδάμ κάνει η Όλγα Τρέμη στο «on» της είδησης. Επτά έκανε στα 30 δευτερόλεπτα που χρειάστηκε να παρουσιάσει το χαμό μετά την ερώτηση Τσίπρα για τα υποβρύχια

Της Μαρίας Μπαλάφα

Ο Γιάννης παίρνοντας την πάσα δεν ήταν σίγουρος αν ο Αβραμόπουλος ήθελε να δώσει στυγνά τον Βενιζέλο ή απλά αυτό είναι το στυλ του. Τα πράγματα όμως είναι σοβαρά. Η Μαρία Σπυράκη, λαχανιασμένη, μετέφερε τα του Μαξίμου, ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος μόνο που δεν μιμήθηκε τη φωνή του Βενιζέλου για να μεταφέρει τα του ΠΑΣΟΚ. Είπε να βγει κι ο Σίμος για να το σφυρίξει.
Τα mainstream πρωτοσέλιδα της Παρασκευής εγκαλούσαν τον Αβραμόπουλο για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών. Βέβαια, το τι είπε ο Τσίπρας για τα Ναυπηγεία και τα υποβρύχια δεν το έβρισκε κανείς τόσο εύκολα στα ίδια πρωτοσέλιδα. Οι μέινστριμ αγωγοί της ενημέρωσης θεωρούν την υπόθεση των υποβρυχίων παλιά και τετελεσμένη. Άλλωστε γι΄ αυτούς ο χρόνος στο Υπ. Άμυνας σταμάτησε στον Άκη. Ο Άκης είναι φυλακή, ούτε γάτα-ούτε ζημιά. «Τώρα προέχει η σωτηρία της χώρας και βάλτε όλοι πλάτη μη τυχόν κι έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ», είναι η φράση που εμπεριέχει όλη τη φιλοσοφία της διακυβέρνησης.
Ο ψηφοφόρος της ΝΔ όμως, την Τετάρτη, δεν ταυτίστηκε απλά με την απάντηση Αβραμόπουλου, αλλά με όσα είπε ο Τσίπρας. Γιατί η απλή λογική υπαγορεύει ότι είναι σκάνδαλο να παραμένουν στα Ναυπηγεία ελαττωματικά υποβρύχια που το κράτος τα έχει χρυσοπληρώσει.
Ο ψηφοφόρος της ΝΔ θυμήθηκε ότι αυτά περί σκανδάλου και ευθυνών του Βενιζέλου τα έλεγε το κόμμα του λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2012. «Ευθύνες έχει και ο Βενιζέλος για τα υποβρύχια», δήλωνε καλή ώρα στις 16 Απριλίου του 2012 ο τότε εκπρόσωπος τύπου Γιάννης Μιχελάκης.
Και ήρθε η ερώτηση Τσίπρα και η δήλωση για εξεταστική επιτροπή να υπενθυμίσει το αυτονόητο: ότι δεν έχουν όλοι μνήμη χρυσόψαρου σ΄ αυτή τη χώρα.
Το πολιτικό μασάζ για τους ψηφοφόρους της ΝΔ ανάλαβε η φωνή της λαϊκής δεξιάς ψυχής, το antinews. Ένα κείμενο με τίτλο «ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται ποτέ να αγαπηθούν» αναπαράγεται σε όλες τις οργανώσεις της χώρας έχοντας το χαρακτήρα ενός non paper προς τα μέλη. Το κείμενο στο site του κ. Φαήλου Κρανιδιώτη γράφει: «Η συγκυβέρνηση ουσιαστικά δεν "τραβάει", όμως, ας όψεται η ανάγκη. Το βλέπει και ο Σαμαράς αυτό, ο οποίος θα ήθελε να έχει λυμένα τα χέρια του ώστε και σε εξεταστικές να πάει και να μην έχει ανάγκη τον κάθε Βενιζέλο να το… παίζει αντιπρόεδρος και πολιτικός μεγαλοπαράγοντας, ενώ κανονικά θα έπρεπε να έχει κρυφτεί για τα όσα έχει κάνει. Εφόσον ο κόσμος δεν επέλεξε σταθερές κυβερνήσεις, αυτά τα κυβερνητικά «εκτρώματα» θα τα βλέπουμε και στο μέλλον. Στο κάτω-κάτω ας μην έφευγε από την κυβέρνηση ο Κουβέλης να ήταν και διαφορετική η κατάσταση. Όσο, λοιπόν, ο Σαμαράς θα πρέπει να συγκυβερνά με τα… πολιτικά ρετάλια του σοσιαλισμού, θα βλέπουμε και τέτοια επεισόδια σαν κι αυτό μεταξύ Αβραμόπουλου και Βενιζέλου».
«Ας όψεται η ανάγκη». Θυμίζει ατάκες από ελληνικές ταινίες με μουσική υπόκρουση το «αυτά τα χέρια είναι μαχαίρια». Και αφού χρησιμοποιεί πολλές τέτοιες εκφράσεις για να συγκινηθεί και να ξεθυμάνει ο ψηφοφόρος της ΝΔ, επανέρχεται η απειλή του ΣΥΡΙΖΑ.
Τόσο η απάντηση Αβραμόπουλου, όσο ακόμα κι αυτό το κείμενο, που επιχειρεί να δικαιολογήσει τ΄ αδικαιολόγητα, δεν είναι τίποτα άλλο μια επιβεβαίωση ότι στη ΝΔ «ΔΕΝ περνάνε καλά στα παρασκήνια και αυτό βγαίνει και στην σκηνή». Γνωρίζουν πολύ καλά ότι η εκλογική ήττα δεν θα έρθει μόνο από την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, αλλά γιατί επέλεξαν να κουβαλήσουν όλα τα βαρίδια της βρώμικης κι αμαρτωλής περιόδου του ΠΑΣΟΚ. Η βασική κριτική που δέχεται προσωπικά ο Αντώνης Σαμαράς από στελέχη της ΝΔ είναι πως έχει αναλάβει και την πολιτική και την ποινική διάσωση του Βαγγέλη Βενιζέλου.
Από το στικάκι της λίστας Λαγκάρντ μέχρι τα υποβρύχια ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει στο χέρι τον Βαγγέλη Βενιζέλο, αλλά, αντίθετα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον έχει δέσει μαζί του και θα τον πάρει μαζί του στον πάτο της θάλασσας. Αυτό βλέπουν στη ΝΔ όσοι από ένστικτο πολιτικής αυτοσυντήρησης συζητούν πια ανοιχτά την ανεύρεση άλλης λύσης. Όσο κι αν προσπαθούν οι κουμπαρομπεμπέκες των media σε κάθε κυβερνητική κρίση να παρεμβαίνουν πυροσβεστικά με το «Λόγω της ημέρας... Τα λόγια του παπά...».

rednotebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου