Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013

Νέα απεργιακή εβδομάδα στα ΑΕΙ



Σε νέα πενθήμερη απεργία προχωρούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των οκτώ πανεπιστημίων που εντάσσονται στο πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, ενώ εκπνέει σήμερα η προθεσμία υποβολής της ηλεκτρονικής απογραφής τους.
«Οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ συνεχίζουμε την απεργία, υπερασπιζόμενοι σθεναρά το δημόσιο δωρεάν πανεπιστήμιο, το δικαίωμα στη δουλειά και το δικαίωμα στη ζωή», ανακοίνωσε την Παρασκευή η Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (ΟΔΠΤΕ).
Οι διοικητικοί υπάλληλοι διανύουν την έβδομη εβδομάδα κινητοποιήσεων.
Προσφυγή στην ΑΔΑΕ από το ΕΜΠ
Την ίδια ώρα, στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) προσέφυγαν οι Σύλλογοι Εργαζομένων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ζητώντας κάθε νόμιμη άμεση ενέργεια της Αρχής. Όπως αναφέρουν η χρήση της ιστοσελίδας που έχει δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας για το θέμα «δεν είναι ασφαλής καθώς τα δεδομένα δεν κρυπτογραφούνται (χρήση πρωτοκόλλου TLS). Η μη χρήση ασφαλούς σύνδεσης συνεπάγεται ότι η ιστοσελίδα και το περιεχόμενο της δεν είναι υπογεγραμμένο. Υπάρχει η δυνατότητα τρίτος να υποκλέψει την επικοινωνία του υπαλλήλου με τη σελίδα απογραφής (Eavesdropping) καθώς επίσης και να παρουσιάσει εικονικό αντίγραφο της σελίδας χωρίς τη γνώση του υπαλλήλου (man-in-the-middle)».
Επίσης, αναφέρεται ότι «η σελίδα δεν περιέχει δήλωση του νόμου προστασίας προσωπικών δεδομένων που να αναφέρει αναλυτικά το σκοπό της επεξεργασίας, πού θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα και από ποιόν. Τα στοιχεία αρχικής εισόδου δεν μπορούν να θεωρηθούν αυστηρά προσωπικά (δεν γίνεται χρήση μυστικού κλειδιού ή one-time-password), αλλά είναι διαθέσιμα σε ένα μεγάλο πλήθος υπαλλήλων που πραγματοποιούν επεξεργασία των δεδομένων του υπαλλήλου για διάφορους λόγους (διοικητικούς, μισθοδοσίας κτλ). Κατά συνέπεια δεν μπορεί η ηλεκτρονική απογραφή σε αυτή την πλατφόρμα να έχει τη θέση υπεύθυνης δήλωσης από τον υπάλληλο».
Αντίστοιχη ανακοίνωση για το θέμα έγινε και από την Ένωση Πληροφορικών Ελλάδος.
Στο μεταξύ την Τρίτη, ημέρα λήξης της σχετικής προθεσμίας που έθεσε το υπουργείο Παιδείας, αναμένεται και η ψήφιση από την Βουλή η διάταξη που δίνει την δυνατότητα να τεθούν σε αργία εαν δεν απογραφούν.

thepressproject

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου