Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Στο Ναδίρ η επιδότηση πετρελαίου για το νομό Κέρκυρας!


petrelaio thermansis 2013

Στο 1,31 έως 1,34 το πετρέλαιο θέρμανσης στην Κέρκυρα, το οποίο άρχισε να πωλείται από σήμερα Τρίτη 15 Οκτωβρίου.

«Τι χειμώνας βαρύς» θα αναγκαστούν να πουν δεκάδες χιλιάδες Κερκυραίοι αφού, με το πετρέλαιο θέρμανσης να αρχίσει από αύριο να πωλείται στην τιμή των 1.35 ευρώ ανά λίτρο, η επιδότηση θα είναι ουσιαστικά μικρότερη από κάθε άλλη φορά.
Μετά την άρνηση της Τρόικας (παρά τις δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχων ότι δεν κάνει αυτή κουμάντο στη χώρα...) στο αίτημα για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 15%, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επαναδιατυπώνει την πρόταση, η οποία θα προβλέπει μικρή προκαταβολή του επιδόματος θέρμανσης που θα ανέρχεται στο 25% του συνολικού ποσού, αύξηση του ποσού της επιδότησης σε 0,35 από 0,28 ευρώ ανά λίτρο και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων.
Ωστόσο, η γραφειοκρατία, οι περιορισμοί, τα έγγραφα που απαιτούνται αλλά και το «φιλτράρισμα» μέσα από τις φορολογικές δηλώσεις, τα εκκαθαριστικά και τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος σε συνδυασμό με τα μικρά ποσά επιδότησης για τις περισσότερες οικογένειες που θα πρέπει να προκαταβάλλουν τα χρήματα στα πρατήρια καυσίμων και στο τέλος του χειμώνα να πάρουν πίσω μικρή μερίδα από αυτά, φανερώνουν ότι και φέτος οι περισσότεροι θα κρατήσουν τον καυστήρα τους παγωμένο...
Στην τρίτη ζώνη η Κέρκυρα
Η Κέρκυρα έχει τοποθετηθεί στην τρίτη από τις τέσσερις ζώνες στις οποίες είναι χωρισμένη η χώρα, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες, όπως αναφέρουν τα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών. Η σύγκριση του νησιού μας σε σχέση με τη βόρεια Ελλάδα είναι καταλυτική, αφού οι κάτοικοι της Καστοριάς ή της Κοζάνης θα επιδοτηθούν με 310% μεγαλύτερο ποσό (!) απ΄ ότι στην Κέρκυρα...
Μέγιστη επιδότηση τα 336 ευρώ
Στη Γ' Ζώνη όπου ανήκει και η Κέρκυρα, η επιδοτούμενη κατανάλωση διαμορφώνεται σε 8 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας με ανώτατο τα 960 λίτρα. Το μέγιστο ποσό επιστροφής φόρου θα ανέλθει σε 336 ευρώ αντί για 269 ευρώ σήμερα.
Για σπίτι 50 τμ σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα
Παραθέτουμε τις τιμές ανά ζώνη και την ανώτατη επιδότηση τόσο σε ποσότητα όσο και σε χρήματα, με παράδειγμα ένα σπίτι 50 τ.μ.
Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει τις περιοχές Γρεβενά, Κοζάνη, Καστοριά, Φλώρινα, Δράμα, Ευρυτανία, όπου για σπίτι 50 τ.μ. , επιδοτείται ποσότητα μέχρι 1.250 λίτρα με το συνολικό ποσό των 437 ευρώ.
Η δεύτερη ζώνη περιλαμβάνει τις περιοχές Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα. Τρίκαλα, Αρκαδία, Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Θεσσαλονίκη, Κιλκίς Χαλκιδική, Σέρρες, Καβάλα, Ξάνθη, Ροδόπη Έβρος όπου για σπίτι 50 τ.μ., επιδοτείται ποσότητα μέχρι 750 λίτρα με το συνολικό ποσό των 262 ευρώ.
Στην τρίτη ζώνη στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η Κέρκυρα, μαζί με τις περιοχές Αττική, Κορινθία, Ηλεία, Αχαϊα Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία, Εύβοια, Μαγνησία, Λέσβος, Χίος, Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα και Άρτα, για σπίτι 50 τ.μ. , επιδοτείται ποσότητα μέχρι 400 μόλις λίτρα με το συνολικό ποσό των 140 ευρώ!
Στις θερμές περιοχές της τέταρτης ζώνης της χώρας (Ηράκλειο Χανιά Ρέθυμνο Λασίθι Κυκλάδες Δωδεκάνησα Σάμος Μεσσηνία Λακωνία Αργολίδα Ζάκυνθος Κεφαλονιά Ιθάκη Κύθηρα Σαρωνικός), για σπίτι 50 τ.μ., επιδοτείται ποσότητα μέχρι 250 (!) λίτρα με το συνολικό ποσό των... 70 ευρώ...
Δύο σενάρια για νοικοκυριά της Κέρκυρας, με ένα και δύο παιδιά
Το CorfuPress.com σας παραθέτει δύο σενάρια για οικογένειες με ένα και δύο παιδιά, μικρό και ελάχιστο ετήσιο οικογενειακό εισόδημα και με σπίτι μεσαίο έως μικρό.
-   Ας πάρουμε το πρώτο σενάριο για μία οικογένεια στην Κέρκυρα με δύο παιδιά, η οποία ζει σε ένα (μικρό) σπίτι 70 τετραγωνικών μέτρων αξίας μικρότερης των 150.000 ευρώ και έχει οικογενειακό εισόδημα μόλις 14.000 ευρώ (1200 ευρώ περίπου το μήνα) ακαθάριστα, για να βάλει φέτος 600 λίτρα πετρέλαιο (μία μέση προς μικρή ποσότητα η οποία για να φτάσει για όλο το χειμώνα πρέπει να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη οικονομία) και με τιμή αγοράς ανά λίτρο 1.35 ευρώ:
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίσει στην οικογένεια αυτή 810 ευρώ, η επιστροφή φόρου θα ανέλθει μόλις στα 156,8 ευρώ (!) οπότε το τελικό κόστος για το πετρέλαιο θα είναι 653,2 ευρώ...
-   Ένα δεύτερο σενάριο, πάντα για την Κέρκυρα: Οικογένεια με ένα παιδί, με εργαζόμενους και τους δύο γονείς και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (μικτό) στα 26.000 ευρώ, που ζει σε σπίτι 80 τ.μ. και χρειάζεται πετρέλαιο 900 λίτρα περίπου για τις ανάγκες όλου του χειμώνα (πάντα σε τιμή 1.35):
Σύμφωνα με το σενάριο αυτό το πετρέλαιο θέρμανσης θα κοστίσει φέτος 1215 ευρώ, η επιστροφή φόρου θα ανέλθει μόλις στα 179,2 ευρώ και το τελικό κόστος που θα πληρώσει η οικογένεια αυτή θα είναι 1035,8 ευρώ.

corfupress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου