Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Τελικά, ψέμματα έλεγαν οι δημοσκοπήσεις;


Αίσθηση προκάλεσε η εντυπωσιακή αναδίπλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, αναφορικά με τον ενθουσιασμό που καλλιεργούν οι δημοσκοπήσεις σε στελέχη και ψηφοφόρους της ΝΔ. 
Ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, ενόψει των ευρωεκλογών, χαμήλωσε απότομα τον πήχη και χαρακτηρίζει επιτυχία πιθανή νίκη του κόμματος με 3,5%, αντίθετα με την πλειοδοσία των δημοσκοπήσεων σε φιλικά προς το κόμμα μέσα ενημέρωσης, όπου η διαφορά εμφανίζεται να κινείται σε δυσθεώρητα ύψη έως και 15 μονάδων. 
Οι αντιδράσεις για τις δημοσκοπήσεις και τη μεθοδολογία τους δεν είναι καινούργιες καθώς τα τελευταία χρόνια διαψεύδονται συστηματικά. Πριν τις εκλογές φαίνεται να ευνοούν ένα συγκεκριμένο αφήγημα και αμέσως μετά προσαρμόζονται βίαια στα πραγματικά δεδομένα που υποδεικνύει η κάλπη. Τα αποτελέσματα που εμφανίζουν οι μετρήσεις συγκεκριμένων εταιρειών, σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, προκύπτουν με  αμφιλεγόμενες μεθόδους, "αναγωγές" ή "εκτιμήσεις επιρροής", και ουσιαστικά λειτουργούν κυρίως ως εργαλεία προπαγάνδας σε μια απόπειρα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. 
Καθώς οι κάλπες πλησιάζουν και οι δημοσκοπήσεις αναπόφευκτα θα μετρηθούν με την πραγματικότητα, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να προσαρμόσει τις προσδοκίες σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Ενδεχομένως κάτι διαφορετικό να γνωρίζουν στην Πειραιώς, καθώς υπάρχουν και οι μυστικές μετρήσεις. Άλλωστε οι επικοινωνιακές δημοσκοπικές υπερβολές, συχνά σε πείσμα των πολιτικών εξελίξεων και του κλίματος, επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν. Δεν λείπουν κι αυτοί που εκτιμούν ότι η "φουσκωμένη" εικόνα καλλιεργείται εντέχνως για να αμφισβητηθεί εκ των έσω ο Μητσοτάκης, αφού με αυτόν τον τρόπο μια νίκη λίγων μονάδων θα μπορούσε να του χρεωθεί ως αποτυχία.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προβληματίζει είναι πως - με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις - είτε λόγω παρωχημένων "εργαλείων", είτε λόγω απώτερων πολιτικών επιδιώξεων, η αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων έχει πληγεί σημαντικά. Απαιτείται η λήψη μέτρων για τον έλεγχο των κανόνων λειτουργίας και έρευνας, ώστε να πάψει η ασυδοσία ορισμένων που αντι για αποτύπωση της κοινής γνώμης, επιδιώκουν την χειραγώγησή της. 
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου