Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Ο έντιμος… Αρκάς



Η δημοσίευση του άρθρου μου με τίτλο «Ο γερο-Σάτυρος και ο Daumier» στο Κουτί της Πανδώρας στις 12/02/2019 προκάλεσε έντονες θετικές και αρνητικές αντιδράσεις.
του Ευάγγελου Κωνσταντέλου*
Πολλοί φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι, μου έστειλαν μηνύματα και με πήραν τηλέφωνο, άλλοι συμφωνώντας και άλλοι (οι περισσότεροι) διαφωνώντας με αυτά που έγραφα. Αυτοί (οι περισσότεροι) επιχειρηματολογούσαν, λέγοντας ότι με τον Αρκά μεγαλώσαμε και ότι είναι και κλασικός. Δεν με ενόχλησε που σατιρίζει τον Σύριζα, τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς του. Με ενόχλησε το γεγονός ότι αρχικά έκανε σάτιρα αντικομουνιστική (πράγμα που σχολίασε και ο Νίκος Μπογιόπουλος) και σάτιρα με σεξιστικό περιεχόμενο (πράγμα που σχολίασε η Έλενα Ακρίτα). Πολύ περισσότερο με ενόχλησαν τα σαχλά και υποτιμητικά αστειάκια με παιδιά που έχουν μαθησιακές δυσκολίες. Για να κατευνάσω όμως τα πνεύματα είπα λοιπόν στους φίλους, τους γνωστούς και τους αγνώστους, ότι δεν αξίζει να ασχοληθεί κανείς άλλο με άτομα σαν τον Αρκά. Σίγουρα δεν με χαρακτηρίζει καμιά εμπάθεια ή εμμονή… δεν με αφήνουν όμως… να αγιάσω. Τις προάλλες (28/02/2019) ‘εκ της διαχειρίσεως’ του λογαριασμού του στο Facebook (το original page) ενημερωθήκαμε ότι:
“Έχουμε ήδη απαντήσει -παρ’ όλο που δεν οφείλαμε- στην ερώτηση: «γιατί ο Αρκάς δεν έκανε πολιτική σάτιρα πριν το 2015;». Εν τούτοις επειδή τα σχόλια συνεχίζονται το επαναλαμβάνουμε: Ο Αρκάς θεωρεί ότι ο πολιτικός αμοραλισμός, ο κομματικός τυχοδιωκτισμός και η ανενδοίαστη εξαπάτηση υπήρχαν πάντα, αλλά έχουν φτάσει στον κολοφώνα τους μ’ αυτήν την κυβέρνηση, τόσο ώστε να τον αναγκάσουν να σχολιάζει αυτό που πάντα σιχαινόταν: την κεντρική πολιτική σκηνή. Απέναντι σ’ αυτή την αθλιότητα κανένας έντιμος άνθρωπος δεν δικαιούται να παραμείνει σιωπηλός”.
Μάλιστα…!
Αφού ‘εκ της διαχειρίσεως’ μας έκαναν τη χάρη να ασχοληθούν λίγο με εμάς που αντιδράσαμε, όχι τόσο στην πολιτική αλλά και στην χυδαία αντικοινωνική σάτιρα, ας δούμε ορισμένα σημεία, τα highlights, (γιατί τα περισσότερα θα μου διαφύγουν). Ο Αρκάς λοιπόν βλέπει σήμερα πράματα και θάματα. Τα αξιολογεί και τα σατιρίζει και καλά κάνει. Υποχρέωσή του είναι άλλωστε να σατιρίζει τη δημόσια ζωή. Ας δούμε όμως τι ΔΕΝ είδε και τι ΔΕΝ άκουσε τόσα χρόνια, πριν αρχίσει να κάνει πολιτική σάτιρα και πριν αρχίσει να έχει πολιτική (αντικομουνιστική) άποψη.
Σύμφωνα με τη ιστορία και την γελοιογραφία του, ο Αρκάς άρχισε την σατιρική του καριέρα το 1981. Δημοσίευσε τα έργα του, όπως μας λέει το Wikipedia, στα περιοδικά ΒΑΒΕΛ, ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ, ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΑΠΕΝΤΕ, ΤΟ ΤΕΤΑΡΤΟ, στην εφημερίδα ‘Η ΠΡΩΤΗ’. Από το 1991 δημοσιεύει έργα του στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, το περιοδικό ΜΕΤΡΟ και στο ΕΘΝΟΣ. Μετά ήρθε η κρίση. Συνεχίζει τη σπουδαία καριέρα του στο Facebook. Ιστορική εκείνη η χρονιά του 1981 καθώς μαζί με την καριέρα του Αρκά αρχίζει και η καριέρα του ΠΑΣΟΚ. Το 1981 αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας ο Ανδρέας Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ το ορθόδοξο. Από εκείνη λοιπόν την μέρα ο Αρκάς δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα. Δικαιούνταν έτσι να είναι σιωπηλός, καθώς η ορθοδοξία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ήταν πεντακάθαρη σαν το νεράκι της πηγής. Πάμε λοιπόν να θυμηθούμε και αν ξεχάσω τίποτα το συμπληρώνουμε μετά.
Ο έντιμος κύριος Αρκάς:
- Δεν είδε το σκάνδαλο Κοσκωτά, τις σακούλες με τα πάμπερς, τα δισεκατομμύρια (σε δραχμές) της τράπεζας Κρήτης και τα ειδικά δικαστήρια, εποχή γνωστή και ως «Βρώμικο ’89».
- Δεν είδε τον Αυριανισμό, που είχε διασύρει όλο τον κόσμο και ντρόπιασε τη δημογραφία και τη νοημοσύνη μας.
- Δεν είδε τα πράσινα και τα μπλε καφενεία.
- Δεν είδε τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά από το Μελίστα, ο οποίο μάλιστα σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε.
- Δεν είδε το σκάνδαλο του Καλαμποκιού το 1986.
- Δεν είδε και δεν άκουσε για “Κενταύρους” και “Rangers”.
- Δεν είδε τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα (8 Ιανουαρίου 1991) κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990-91.
- Δεν είδε και δεν άκουσε τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να μιλάει για διαπλεκόμενα συμφέροντα.
- Δεν είδε και δεν άκουσε την πιο ντροπιαστική στιγμή για τη χώρα, την υπόθεση Οτσαλάν.
- Δεν είδε και δεν άκουσε για τα Ίμια και τα παχύδερμα της τότε κυβέρνησης που έλεγαν ότι τη σημαία την πήρε ο αέρας.
- Δεν είδε και δεν άκουσε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη να ευχαριστεί μέσα από την ελληνική Βουλή την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
- Δεν είδε το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το 1999.
- Δεν είδε το σκάνδαλο των Ολυμπιακών Αγώνων, το C4I, τα υποβρύχια που έγερναν και τα εξοπλιστικά.
- Δεν είδε και δεν άκουσε τον Κώστα Καραμανλή να μιλάει για νταβατζήδες και να ονομάζει τον Κώστα Σημίτη αρχιερέα της διαπλοκής.
- Δεν είδε, δεν άκουσε ούτε αυτά που ομολόγησε ο Μαντέλης και ο Τσουκάτος.
- Δεν είδε, δεν άκουσε ούτε για το Βατοπέδι ούτε για τα δομημένα ομόλογα.
- Δεν είδε ούτε τις δολοφονίες του Αλέξη Γρηγορόπουλου και του Παύλου Φύσσα.
- Ο Αρκάς δεν είδε και δεν άκουσε το φασίστα Κασιδιάρη που επιτέθηκε στη Ρένα Δούρου και γρονθοκόπησε την Λιάνα Κανέλλη.
- Δεν είδε, δεν άκουσε για τον ‘φτερωτό γιατρό’ (Υπόθεση Παπαγεωργόπουλου).
- Δεν είδε, δεν άκουσε ούτε για τον Άκη ούτε για το Γιάννο που «αγωνίζονταν» για το Σοσιαλισμό.
- Δεν είδε, δεν άκουσε ούτε για τη Λίστα Λαγκάρντ ούτε για τη Λίστα Μπόργιανς ούτε για τη Siemens ούτε για τον Χριστοφοράκο.
- Ο Αρκάς δεν είδε ούτε τον Γιώργο Παπανδρέου (ο οποίος ολοκλήρωσε την καριέρα του ΠΑΣΟΚ) που μας έβαλε στο ΔΝΤ από το Καστελόριζο ούτε τον Όλι Ρεν να μας λέει ‘καλό κουράγιο’.
- Δεν είδε, δεν άκουσε για τα μνημόνια και τα PSI που ρήμαξαν τα ταμεία και τις ζωές του κόσμου.
- Δεν είδε ότι πριν την κυβέρνηση υβρίδιο Σαμαρά-Βενιζέλου και την κυβέρνηση Πικραμμένου, που κατέστρεψαν την οικονομία και τη χώρα, είχαμε για πρωθυπουργό έναν τραπεζίτη.
- Δεν είδε ότι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος έκλεισαν την ΕΡΤ σε ένα βράδυ, μέσω του διαγγέλματος Κεδίκογλου, για να μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνης Γεωργιάδης να καυχιούνται στην Τρόικα ότι απέλυσαν με μιας πάνω από 2000 εργαζόμενους.
- Δεν είδε και δεν άκουσε για τις βαλίτσες με τα εκατομμύρια που έκοβαν βόλτες από την Ελλάδα στην Ελβετία.
- Δεν είδε ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ-ΕΛΙΑ-ΚΙΝΑΛ χρωστάνε κοντά 200.000.000 ευρώ.
- Δεν είδε, δεν άκουσε για το νόμο περί ευθύνης υπουργών του Βενιζέλου.
- Δεν είδε τον ‘εκσυγχρονισμό’ σε όλο του το μεγαλείο.
- Δεν είδε τους κουμπάρους και τις κουμπάρες.
- Δεν είδε τους φασίστες και τους νεοναζί που βρωμίζουν ό,τι ακουμπάνε.
- Ο Αρκάς δεν είδε και δεν άκουσε για τα παραδικαστικά, τα στημένα παιχνίδια και τις βρωμιές στην δικαιοσύνη.
- Δεν είδε και δεν άκουσε για offshore, μίζες και μαύρο χρήμα.
- Δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα για τη Novartis, ΚΕΕΛΠΝΟ και τα σκάνδαλα στην υγεία.
- Δεν είδε και δεν άκουσε για τον παιδεραστή, δεξί χέρι, σύμβουλο του προέδρου του και πρώην βουλευτή (που πρωτόδικα καταδικάστηκε για κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση ασέλγεια εις βάρος ανηλίκων άνω των 15 ετών έναντι αμοιβής στη Μολδαβία).
- Δεν συνεχίζω άλλο, θα γράφω μέχρι αύριο.
Δεν είδε και δεν άκουσε να υπάρχει καμιά πολιτική ανάμειξη σε όλα αυτά, για να πρέπει να σπάσει τη σιωπή του και να αρθρώσει σατιρική κριτική.
Δεν είδε, δεν άκουσε και φυσικά δεν είπε τίποτα. Για τον Αρκά ‘ο πολιτικός αμοραλισμός, ο κομματικός τυχοδιωκτισμός και η ανενδοίαστη εξαπάτηση που υπήρχαν πάντα’, έχουν νόημα κριτικής μετά το 2015. Από το 2015 και πριν δεν βόλευε καμιά κριτική και καμιά σάτιρα. Είχε άλλη δουλειά και δεν προλάβαινε να ασχοληθεί ο έντιμος Αρκάς. Τώρα είδε ο άνθρωπος το φως το αληθινό. Όλα τα παραπάνω τον Αρκά δεν τον έκαναν να σιχαθεί την κεντρική πολιτική σκηνή και να την σατιρίσει. Δεν αξίζει λοιπόν ούτε να εκνευριστεί κανείς με μια παρακμή και μια αθλιότητα που έχει πιάσει πάτο. Έχει όμως και ένα ελαφρυντικό, που δικαιολογείται και είναι τίμιο εκ μέρους του, ‘δεν φτύνει εκεί που τέσσερις δεκαετίες έτρωγε’.
*Ο Ευάγγελος Κωνσταντέλος είναι διδάκτως φιλοσοφίας και εικαστικός.
koutipandoras

1 σχόλιο: