Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Μη μιλάς, στη Μολδαβία ο μισθός είναι 70% πάνω σε σχέση με το μηδέν!


Η διαρροή επιστολής της Περιφερειακής Διευθύντριας της αλυσίδας Μy Market προς τους εργαζόμενους που τους υποχρεώνει να χαμογελούν γιατί θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι που έχουν μια δουλειά με μισθό 300 ευρώ, είναι απλώς το σύμπτωμα. Η αιτία βρίσκεται αλλού.
Η απίστευτη ανακοίνωση που απαιτεί χαμόγελα γιατί, όπως γράφει, 300 ευρώ μισθός είναι «σε σχέση με το μηδέν 300% περισσότερο» προκαλεί αγανάκτηση αλλά είναι το αποτέλεσμα μια συστηματικής κατεδάφισης των εργασιακών σχέσεων και πολιτικών που εξαθλίωσαν τους εργαζόμενους. Μάλιστα δεν λείπουν οι πολιτικές δυνάμεις που επιμένουν σε αυτές τις πολιτικές, που προκαλούν τις ανισότητες, Υπόσχονται μάλιστα να τις ενιχύσουν, στο όνομα της ελαστικότητας στην αγορά εργασίας, και αντιδρούν σε μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι αυξήσεις αποδοχών και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. 
Από την άλλη, το συγκεκριμένο στέλεχος εκφράζει και μια συγκεκριμένη νοοτροπία. Δεν αντιλαμβάνεται τη  βαρύτητα όσων αξιώνει γιατί η αξιοπρέπεια δεν διδάσκεται στα κολέγια που εκπαιδεύουν golden boys για να διοικούν ανθρώπους με βάση τους πίνακες ecxel και καμπύλες αποδοτικότητας.Ίσως μάλιστα δεν πρέπει να απολυθεί μετά το σάλο, όπως ακούγεται,  αλλά να υποβιβαστεί σε απλή πωλήτρια  με την υποχρέωση να χαμογελά όλη μέρα για 300 ευρώ...
Αυτές οι πολιτικές αποτελούν και ένα από τα διακυβεύματα των επικείμενων ευρωεκλογών. Μια σύγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού και στις δυνάμεις που επαγγέλλονται την προστασία του κόσμου της εργασίας και την κοινωνική συνοχή. Ήταν ακριβώς πριν τις προηγούμενες ευρωεκλογές που ο εκ των πρωταγωνιστών των Μνημονίων, Βαγγέλης Βενιζέλος, υποστήριζε σε συνέντευξή του ότι «οι μισθοί στην Ελλάδα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο», αφού «υπάρχουν και χώρες όπως η Μολδαβία με μισθούς 70 ευρώ το μήνα».
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου