Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Μιλάνε όλοι, μιλάει και ο Μπαρόζο...



του Γιώργου Μελιγγώνη
Αν και... ποτέ μη λες ποτέ, ο Ζοζέ Μπαρόζο διεκδικεί επάξια από τον ιστορικό του μέλλοντος τον τίτλο του χειρότερου Προέδρου της Κομισιόν που πέρασε ποτέ -ξεπερνώντας ίσως ακόμη και την «επιτροπή Σαντέρ».
Ο Πορτογάλος πολιτικός ήταν ο μόνος που διέσπασε, ως Πρωθυπουργός της χώρας του, την ευρωπαϊκή γραμμή κατά της εισβολής στο Ιράκ, αφού φιλοξένησε στις Αζόρες τον Τζορτζ Μπους και τον Τόνι Μπλερ και αποφάσισαν την περίφημη «εξαγωγή Δημοκρατίας» στο Ιράκ, αλλά και την αντιμετώπιση των υποτιθέμενων «χημικών όπλων του Σαντάμ» που... ακόμη ερευνώνται.
Στη συνέχεια, η Ευρώπη εν συνόλω και η χώρα μας εν είδει είχαν την ατυχία να είναι ο Μπαρόζο ο Πρόεδρος στην Κομισιόν όταν η οικονομική κρίση χτύπησε στην Ευρωζώνη.
Στο ενδιάμεσο, ο Πορτογάλος πρώην κοινοτικός αξιωματούχος δεν έκρυβε την φιλία και την πολιτική του συνάφεια με τον Κώστα Καραμανλή, στον οποίο, εξάλλου, «χρωστούσε» την στήριξή του για να φτάσει στο Μέγαρο Μπερλεμόν. Και τα ξεπλήρωσε τα γραμμάτια ο Μπαρόζο: έκανε τα στραβά μάτια κατά τα 5,5 χρόνια της διακυβέρνησης Καραμανλή, που σηματοδότησαν τον απίστευτο δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας.
Παρότι υποτίθεται ότι η Eurostat ήλεγχε αποτελεσματικά τα στατιστικά των χωρών της Ε.Ε. και δη της Ευρωζώνης, από τον Μπαρόζο, τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες αλλά και τον τότε επίτροπο Χοακίν Αλμούνια είχαν «παραπέσει»... περίπου 10 μονάδες αύξησης του δημοσίου ελλείμματος.
Ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν, εξάλλου, παραδέχθηκε ότι... δεν ήξερε και προχθές, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Μας είπε, δηλαδή, ότι η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια επειδή η κυβέρνηση Καραμανλή εκτίναξε το έλλειμμα στο 15,6% σε μία χρονιά -ήτοι κατά... 35 δισεκατομμύρια ευρώ! Επίσης, ο Πορτογάλος παραδέχθηκε ότι ο ίδιος και η Κομισιόν «δεν γνώριζαν», υπονοώντας ότι η τότε ελληνική κυβέρνηση έκρυβε τα πραγματικά δημοσιονομικά στοιχεία.
Προφανώς, πρόκειται για μία συγκλονιστική αποκάλυψη και για μία «βόμβα» κατά του πάλαι ποτέ φίλου του, Κώστα Καραμανλή. Εξάλλου, το πώς μπήκε η χώρα στα Μνημόνια είναι ένα ανοιχτό θέμα και η ελληνική κοινωνία, που τόσο υπέφερε, ουδέποτε πήρε πειστικές, αναλυτικές και διαφωτιστικές απαντήσεις.
Ως εκ τούτου, οι όψιμες αποκαλύψεις Μπαρόζο έχουν το δικό τους, ξεχωριστό ιστορικό ενδιαφέρον. Και αφορούν ολόκληρη την κοινωνία. Κι όμως, στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (αλλά και στις μέσα σελίδες) ή στα Δελτία Ειδήσεων και τις ραδιοφωνικές εκπομπές, αυτή η ομολογία του πρώην επικεφαλής της Κομισιόν δεν εμφανίστηκε. Όσα ΜΜΕ ασχολήθηκαν με την ομιλία Μπαρόζο στους Δελφούς, περιορίστηκαν να «διαφημίσουν» ότι ο πρώην Πρόεδρος της Κομισιόν προέβλεψε νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές. Την πραγματική «είδηση», όμως, την έκρυψαν. Βεβαίως, θα μπορούσε να πει κανείς «εδώ την περασμένη εβδομάδα έκρυψαν την καταδίκη Γεωργιάδη». Κι αν το πει, χίλια δίκια θα έχει. Μόνο που αυτό δεν λέγεται «ενημέρωση».
kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου