Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018

O Σαμαράς, η επίθεση στη Δικαιοσύνη και η σιωπή των λαλίστατων



Η κίνηση του Σαμαρά να μηνύσει τον Αλέξη Τσίπρα, τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τους εισαγγελείς Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση Novartis και τους προστατευόμενους μάρτυρες συνιστά μια απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης
της Ειρήνης Λαζαρίδου
Πρωτοφανής από κάθε άποψη είναι η κίνηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μηνύσει τον νυν πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, τους εισαγγελείς Διαφθοράς που χειρίζονται την υπόθεση Novartis και τους προστατευόμενους μάρτυρες. Δεν είναι μόνο ότι ο πρώην πρωθυπουργός επιλέγει για πρώτη φορά στα χρονικά να επιλύσει μέσω δικαστηρίων τις χαοτικές πολιτικές διαφορές που τον χωρίζουν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κίνησή του συνιστά ανάμεσα σε άλλα και μια απροκάλυπτη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, και μάλιστα μεσούσης της έρευνας για το πολύκροτο σκάνδαλο, κυρίως για εκφοβισμό και για μείωση του κύρους τους, όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι.
Στην υπόθεση παρενέβη ο Άρειος Πάγος: σε μια ασυνήθιστη κίνηση ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του ανώτατου δικαστηρίου εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, σημειώνοντας με νόημα ότι «η νοµιµότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της ∆ικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσµικά προβλεπόµενο τρόπο»... Ο Α. Σαμαράς στην πολυσέλιδη μήνυσή του εγκαλεί κατά περίσταση τους πολιτικούς παράγοντες και τους εισαγγελείς Διαφθοράς για:
* Κατάχρηση εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια.
* Παράβαση καθήκοντος.
* Παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.
* Παραβίαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων.
* Συκοφαντική δυσφήμηση.
* Ηθική αυτουργία στα ανωτέρω αδικήματα.
* Συμμορία με βάση τις διατάξεις του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα για εγκληματική οργάνωση!
Απώλεια ψυχραιμίας
Η απαξία με την οποία αντιμετωπίζει τους Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη καθώς και οι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί που τους απευθύνει δείχνουν τουλάχιστον απώλεια ψυχραιμίας από τον άνθρωπο που κατά τ’ άλλα ομνύει στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Εκτός του ότι τους εμφανίζει να είναι σε απευθείας συνεννόηση με το Μαξίμου, τους εγκαλεί για εγκληματική επαγγελματική ανεπάρκεια και αποδίδει φαιδρότητα στις κινήσεις τους, οι οποίες σημειωτέον το τελευταίο διάστημα κινούνται σε συνέργεια με αυτές των συναδέλφων τους στις ΗΠΑ.
Ο τρόπος με τον οποίο ο Αντώνης Σαμαράς αντιμετωπίζει υψηλόβαθμους εισαγγελικούς λειτουργούς είναι η κορωνίδα των επιθέσεων που έχουν δεχτεί από την ημέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο με τις διεθνείς προεκτάσεις. Και δεν θα περίμενε κανείς οτιδήποτε άλλο από τη στιγμή που σύμπασα η αντιπολίτευση έχει επιδοθεί σε έναν άνευ προηγουμένου εκφοβισμό με τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας και εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο Άδωνι Γεωργιάδη να τους απειλεί ακόμα και με φυλακή.
Οι αντιδράσεις...
Ο Άρειος Πάγος, πάντως, διά του προέδρου του Βασίλη Πέππα και της εισαγγελέα Ξένης Δημητρίου, αναγνωρίζει μέσω ανακοίνωσης ότι στον δημόσιο λόγο υπάρχει προσωπική στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών και συνιστούν νηφαλιότητα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «ο χειρισμός από τη Δικαιοσύνη υποθέσεων που αφορούν το δημόσιο συμφέρον και προβληματίζουν την κοινωνία γίνεται με ασφάλεια μόνο μέσα σε ατμόσφαιρα νηφαλιότητας, που προϋποθέτει, μεταξύ άλλων, τήρηση του μέτρου και αυτοσυγκράτηση, κατά την εκφορά δημόσιου λόγου κριτικού των δικαστικών ενεργειών. Η δε θεσµοθετημένη από την έννομη τάξη μας λειτουργική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι αποτρεπτική κάθε είδους παρεμβάσεων στο έργο των δικαστικών λειτουργών. Όμως, ο δηµόσιος λόγος, µε τον οποίο γίνεται προσωπική στοχοποίηση λειτουργών της Δικαιοσύνης, δεν βοηθάει, αλλά βλάπτει τη διατήρηση του κλίµατος νηφαλιότητας που απαιτείται. Άλλωστε, η νομιμότητα των αποφάσεων και των ενεργειών των λειτουργών της Δικαιοσύνης υπόκειται σε έλεγχο κατά τον θεσμικά προβλεπόμενο τρόπο».
...και η... σιγή
Οι εισαγγελείς Διαφθοράς πάντως επιλέγουν μέχρι αυτή την ώρα να μην πολώσουν περαιτέρω το κλίμα και διατηρούν χαμηλούς τόνους. Χαμηλούς τόνους ωστόσο κρατάει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία, αφού είχε περάσει μια ολόκληρη εβδομάδα λυσσαλέων επιθέσεων στη Δικαιοσύνη, επέλεξε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας να απαντήσει με μία «χαλαρή» ανακοίνωση. Και σε αυτήν όμως δεν βρήκε ούτε μία λέξη για να υπερασπιστεί την Ελένη Τουλουπάκη και τους συνεργάτες της περιοριζόμενη να διαπιστώσει ότι «η πολιτική αντιπαράθεση δεν μπορεί και δεν πρέπει να μετατρέπει διαχρονικά τη Δικαιοσύνη σε μέρος του πολιτικού προβλήματος».
Επίσης ανέφερε γενικόλογα ότι «οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας οφείλουν να ενεργούν σύμφωνα με το σύνταγμα και τους νόμους του κράτους περιφρουρώντας με τις αποφάσεις τους και τις ενέργειές τους το κύρος και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης». Αντιθέτως την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς υπερασπίστηκαν πέντε μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εκ των οποίων ο ένας είναι μέλος της μειοψηφίας της ΕΔΕ, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή τους ότι η Ελένη Τουλουπάκη στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας Novartis έπραξε ορθά, καθώς ήταν υποχρεωμένη να διαβιβάσει αμελλητί τη δικογραφία στη Βουλή.
Οι ίδιοι εξέφρασαν την απορία «για ποιο λόγο το 'Ενωτικό' προεδρείο της Ένωσης, στους κόλπους του οποίου μετέχει και εισαγγελικός λειτουργός, δεν έχει εκδώσει ακόμη ανακοίνωση υποστήριξης για τις αδικαιολόγητες επιθέσεις που εκτοξεύονται εναντίον των συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίες συνιστούν ευθεία επίθεση και κατά του θεσμού της Δικαιοσύνης»...
avgi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου