Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Σήμερα στην Άγρια Δύση



του Αριστοτέλη Μπατιστάτου
Το να είναι ανεπαρκής ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητα κάτι το επικίνδυνο. Μπορεί να εξασφαλίσει τη φήμη του με τη διάσωση της ζωής μιας γαλοπούλας μέσω της διαδικασίας απονομής χάριτος ενόψει της γιορτής των Ευχαριστιών. Η πρώτη καταγραμμένη τελετή έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1565 στη σημερινή πόλη του Αγίου Αυγουστίνου της Φλόριντα, αρκετά κοντά στο Πάρκλαντ όπου πριν από λίγες ημέρες δολοφονήθηκαν δεκαεπτά μαθητές και τραυματίσθηκαν τουλάχιστον πενήντα.
Έτσι κι αλλιώς οι ΗΠΑ είναι μια χώρα την οικονομία και την εξωτερική πολιτική της οποίας καθορίζουν τα λόμπυ, τα οποία μέσω της καζινοπροεκλογικής εκστρατείας αναδεικνύουν και τον εκάστοτε ηγέτη της. Βιομηχανίες όπλων, χρηματιστηριακά funds, πετρελαϊκές εταιρίες, παραθρησκευτικές σέχτες, Χολυγουντιανό star system κλπ. Σε όλο το δυτικό κόσμο οι αστικές δημοκρατίες ενέχουν τον κίνδυνο του πολιτικού ψεύδους και της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος από λαϊκιστές ηγέτες. Πολλά τάζεις, πολλά παίρνεις (ψήφους). 
Στις ΗΠΑ η προεκλογική διαδικασία εμφορείται από τη βασική αρχή του τζόγου. Πολλά βάζεις, πολλά παίρνεις (πάλι ψήφους). Δεν χρειάζεται να τάξεις τίποτα, ώστε να μείνεις στην ιστορία με τη ρετσινιά του ψεύτη στην χειρότερη ή του ανεπαρκούς Προέδρου στην καλύτερη περίπτωση για να επανέλθω στον αρχικό μου συλλογισμό. Επικίνδυνο είναι στην περίπτωση του Προέδρου των ΗΠΑ να είναι απλά… idiot (όχι με την αρχαιοελληνική έννοια του ιδιώτη αλλά με τη σύγχρονη μετάφραση της λέξης η οποία υπάρχει σε κάθε λεξικό που σέβεται τον εαυτό του). Όχι γιατί ο προεκλογικός του αγώνας κατά ένα μεγάλο ποσοστό ενδεχομένως χρηματοδοτήθηκε από την NRA (Ένωση για την Οπλοκατοχή). Αλλά γιατί μετά από ένα μακελειό σε σχολείο η νοητική του ικανότητα αρκεί για να δηλώσει ότι η αιματοχυσία στατιστικά διαρκεί 3 λεπτά, η αστυνομία στατιστικά καταφθάνει στον τόπο του εγκλήματος σε περισσότερα από 5 λεπτά, άρα η μόνη λύση είναι να οπλοφορούν οι ικανότεροι εκ των καθηγητών ούτως ώστε να αποφευχθεί ένα μακελειό ανάλογο με αυτό της Φλόριντα.
Ο Τραμπ ως καλός επιχειρηματίας τηρεί τις συμφωνίες με τους υποστηρικτές του προκειμένου να φωτογραφηθεί δίπλα στην επιζήσασα και συνεπώς ευτυχισμένη γαλοπούλα. Αυτό που αρνούμαι πεισματικά να φανταστώ είναι τι μπορεί να συμβεί στον πλανήτη, αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες ότι ένας εκ των χορηγών του ήταν και ο Πούτιν. Τι χειρότερο μπορεί να συμβεί από αυτό που συνέβη ως αποτέλεσμα της Αραβικής άνοιξης. Τι χειρότερο μπορεί να συμβεί από αυτό που ακόμη συμβαίνει στην Συρία ή στην Υεμένη. Τι χειρότερο μπορεί να συμβεί από την απειλή ενός πυρηνικού ολέθρου.
left

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου