Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Αμερική, η χώρα των ελεύθερων δολοφονιών



του Δημήτρη Σταράκη
Τουλάχιστον 17 οι νεκροί σε επίθεση με όπλα σε σχολείο της Αμερικής στην Φλόριντα. Δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε η δεύτερη, αλλά η 18η παρακαλώ από το ξεκίνημα του 2018, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση όπλων που είτε προκάλεσαν αυτοκτονίες, είτε δεν είχαν ευτυχώς θύματα.
Αμερική, η χώρα της  της υπερήφανης κατοχής όπλων. Η χώρα όπου τα όπλα είναι πυρηνικό κομμάτι της κουλτούρας της. Η χώρα όπου κοκορεύεται για τις ελευθερίες που προασπίζεται και τις ευκαιρίες που προσφέρει. Με λίγα λόγια, η χώρα-σημείο αναφοράς για όλη τη Δύση.
Από την Αμερική μαθαίνουμε ότι το Ισλάμ είναι η μεγαλύτερη απειλή για το δυτικό κόσμο. Η χώρα της στατιστικής δε μας λέει όμως πόσα είναι τα θύματα από τις επιθέσεις φονταμενταλιστών και πόσα από τις επιθέσεις με όπλα στα σχολεία της.
Ας δούμε το παρακάτω γράφημα, με στοιχεία από το 2001 έως το 2011: 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Αμερική από τρομοκρατικές επιθέσεις, ενώ 11.101 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη χρήση όπλων.
Είναι κάπως παλιά τα παραπάνω νούμερα; Ας δούμε τότε τι μας λένε τα παρακάτω στοιχεία μέχρι το 2014, από άλλη πηγή. Έχουμε 32 θανάτους από τρομοκρατικές επιθέσεις και 33.599 από τη χρήση όπλων.
Ζούμε σε μία εποχή όπου τη θέση του απόλυτου κακού έχει ο άλλος πολιτισμός. Αυτή η κατασκευή έχει ως σκοπό να αποκρύψει το κακό που κρύβει ο δικός μας πολιτισμός: Αυτός της αποξένωσης, της μοναχικότητας στο σύγχρονο τρόπο ζωής και την ανάδυση μιας συντηρητικής σκέψης και πράξης που επιθυμεί να αφανίσει καθετί διαφορετικό. Θα αναρωτηθεί κάποιος εδώ; Και τι θέλεις, να στρογγυλοποιήσεις τον φανατισμό που έρχεται εξ Ανατολάς; Επουδενί, θα απαντήσω. Αυτό που θέλω να αναδείξω είναι ότι η Δύση θα πρέπει να δει επιτέλους σοβαρά τι παράγει η ίδια, αντί να επιθυμεί να ρίχνει το βλέμμα και το ανάθεμα στο διαφορετικό, μεγιστοποιώντας ένα φαύλο κομμάτι του.
Η Αμερική, η χώρα όπου η ελεύθερη οπλοκατοχή αντιμετωπίζεται ως μέρος της φύσης του ανθρώπου παράγει αίμα, τραγωδίες και νεαρά θύματα. Πότε θα μπει επιτέλους ένα τέλος σε αυτήν την τρέλα; Ως πότε η ελευθερία θα ορίζεται ως το δικαίωμα κάποιου να παίρνει ένα όπλο και να καθαρίζει όσες και όσους περισσότερους μπορεί;
altsantiri

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου