Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Νοβάρ(τ)ιστοι


"Τα όρια της γελοιότητας έχουν πλέον ξεπεραστεί". Αυτό ήταν το tweet του πρώην Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη σχολιάζοντας το πόρισμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς που εμπλέκει τον ίδιο και άλλους εννέα στην υπόθεση διαφθοράς της Novartis. Μέχρι σήμερα υπερθεμάτιζε για την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη αλλά τώρα φαίνεται ότι αλλάζει στρατηγική.
Τα συλλαλητήρια τελείωσαν και όσοι πρόλαβαν να ξεπλυθούν σε αυτά ίσως ισχυριστούν από αύριο ότι κάποια διεθνής συνωμοσία τους καταδιώκει επειδή είναι «πατριώτες.  Δεν πρόκειται όμως για απλό σκάνδαλο αλλά για πολιτικό σεισμό που μπορεί να συνταράξει το πολιτικό σύστημα. Εμπλέκονται σε απιστία και δωροδοκία οι πρώην Πρωθυπουργοί Σαμαράς και Πικραμένος και οι πρώην υπουργοί Γεωργιάδης, Βενιζέλος, Λοβέρδος, Στουρνάρας, Σαλμάς, Λυκουρέντζος, Κουτρουμάνης, Αβραμόπουλος.
Η ζημιά για το Δημόσιο από υπερκοστολογήσεις φαρμάκων φτάνει τα 2 δις ενώ oi βαλίτσες με τις μίζες φέρεται να είχαν ως παραλήπτες κάποιους «πατριώτες Πρωθυπουργούς», στα χρόνια της πιο σκληρής οικονομικής κρίσης. Αξιοσημείωτο είναι, θεσμικά, ότι στους εμπλεκόμενους περιλαμβάνεται ένας υπηρεσιακός Πρωθυπουργός που υπήρξε Πρόεδρος Ανωτάτου Δικαστηρίου αλλά και ο νυν ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, στην αυλή του οποίου έχουν φυτρώσει αρκετά σκάνδαλα.
Η υπόθεση επιβεβαιώνει το αφήγημα και τη στρατηγική της κυβέρνησης απέναντι στο παλιό πολιτικό προσωπικό αλλά είναι και μια τεράστια πρόκληση για τη Δικαιοσύνη και το Δημόσιο Βίο. ​Επίσης υπογραμμίζει τη σημασία των whistleblowers για το δημόσιο συμφέρον και υπενθυμίζει την ανάγκη θεσμικής κατοχύρωσης της καθολικής προστασίας τους.
Τέλος, έχει σημασία ότι το αποδεικτικό υλικό συγκεντρώθηκε με τη συνδρομή των Αμερικανικών Αρχών γιατί αν επρόκειτο για μια αμιγώς εγχώρια έρευνα, δεν θα ήταν απίθανο να είχε συσκοτιστεί. Ίσως και να είχαν «εξαφανιστεί» οι βασικοί μάρτυρες…
tvxs

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου