Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018

Φταίνε οι «κωλοέλληνες» για τη Novartis

του Δημήτρη Σταράκη
«Η φαυλότητα είναι αυτή που, φοβούμενη μήπως αποκαλυφθεί, φωνάζει για σκάνδαλα μόλις δεχθεί επίθεση» – Μαρκήσιος ντε Σαντ
Δύο πρώην πρωθυπουργοί και οχτώ πρώην υπουργοί βρίσκονται στη δικογραφία που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή. Δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στις Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να έχουν καταθέσει στοιχεία, τα οποία θα χρειαστεί να εξεταστούν (και ορθά συμβαίνει αυτό) από την Ελληνική Δικαιοσύνη. Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή είναι το πρώτο βήμα σε μία υπόθεση όπου αποκαλύπτει και πάλι την ανάγκη των μεγάλων εταιρειών να έχουν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις πολιτικές εξουσίες των κρατών, προκειμένου να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους με κάθε τρόπο. Η παραπάνω πρόταση μας δίνει με απλό τρόπο τι σημαίνει η λέξη νεοφιλελευθερισμός.
Τα ονόματα των κατηγορουμένων; Βαρύγδουπα. Τα ποσά των φορολογουμένων που κατέληξαν σε αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών και φορολογικών παραδείσων; Ιλιγγιώδη. Μια πολύ μικρή αύξηση στην τιμή του φαρμάκου έφερνε κέρδη εκατομμυρίων, σε μία τακτική η οποία δε γνωστοποιείται ποτέ στους πολίτες. Βλέπετε, στις σύγχρονες δημοκρατίες, ζητάμε από τους πολίτες τους να είναι ευαισθητοποιημένοι και να ενημερώνονται για τα κοινά, την ίδια στιγμή που οι έχοντες εξουσία κάνουν τα πάντα για να αποκρύψουν πληροφορίες που θα έκαναν τους πολίτες αυτούς πιο υπεύθυνους.
Αμέσως, οι αντιδράσεις ήταν σφοδρότατες. «Λάσπη!», «συκοφάντες!»,κλισέ ατάκες, πιο βαρετές και από το κείμενο σε Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Σαφώς και το τεκμήριο της αθωότητας παραμένει μέχρι να υπάρξει δίκη και ολοκλήρωση της, αλλά η απορία μου δεν είναι αυτή.
Αναρωτιέμαι ειλικρινά: Γιατί οι κατηγορούμενοι δεν επιθυμούν διακαώς να φτάσει αυτή η υπόθεση στο ακροατήριο; Δεν είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να διαλυθούν οι αμφιβολίες γύρω από το όνομα τους; Δε θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι που θα ζητήσουν τις πληροφορίες εξ Αμερικής, σε μία διαδικασία στην οποία εμπλέκεται και το FBI, προκειμένου να καθαρίσει το ζήτημα;
Όλες οι παραπάνω απορίες δεν είναι μόνο δικές μου, αλλά και πολλών άλλων Ελλήνων πολιτών, οι οποίοι έχουμε δει τη ζωή μας να αλλάζει δραματικά, βίαια και απότομα τα τελευταία χρόνια. Εγώ, όπως και άλλοι συμπολίτες μου, δεν έχουμε αισιοδοξία για την έκβαση της υπόθεσης. Είναι, βλέπετε, αυτή η δυσπιστία για την ύπαρξη μιας στοιχειώδους απόδοσης δικαιοσύνης στα μεγάλα σκάνδαλα, αφού οι αυξανόμενες προσδοκίες για την απόδοση ευθυνών χάνονται σε ακατανόητες καθυστερήσεις και θολές διατυπώσεις.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ας μην ξεχνάμε το βασικό: Φταίνε οι «κωλοέλληνες» και για το σκάνδαλο Novartis. Φταίνε γιατί πρέπει να φταίνε, αφού κάπως θα πρέπει να δικαιολογηθεί η βίαιη φτωχοποίηση τους από τους φαύλους εθνοσωτήρες που μας κουνούν το δάχτυλο όλ’ αυτά τα χρόνια και καταγγέλλουν σκάνδαλα, μόλις οι αποκαλύψεις τους φέρνουν σε δύσκολη θέση.
ALTSANTIRI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου